3 Benelux shows voor Katatonia en Sólstafir

Datum: 
zaterdag, februari 18, 2023 - 17:30 to 22:30

Katatonia & Sólstafir gaan in januari en februari 2023 op een co-headline tour door de UK en Europa, met onder meer een stop in Trix, Antwerpen op 18 februari 2023 (https://www.facebook.com/events/1171875113232301/). Daags voordien staan ze in een uitverkocht Patronaat in Haarlem (NL, https://www.facebook.com/events/185802343357594), en op 20 februari 2023 strijken ze neer ze in het Groothertogdom Luxemburg in de Rockhal (Esch-sur-Alzette, https://www.facebook.com/events/174775661152658/)
Het samenkomen van deze twee gerespecteerde meesters van de melancholie lijkt niet meer dan normaal. Al meer dan een kwart eeuw verkiezen beide artiesten de emotionele band die hun muziek met zich meebrengt boven al het andere. Hun wereld is een wereld waar 'heavy' een natuurkracht is; waar vooruitgang van binnenuit komt en hun muzikale output verandert in iets dat bijna onherkenbaar is van de extreme metal die het in de begindagen droeg.

Het Zweedse Katatonia staat vanaf de eerste platen 'Dance of December Souls' en 'Brave Murder Day' bekend om haar grootse en melancholische sound. Na de millenniumwisseling verwierf de groep veel aanzien in de metalscene en daarbuiten met platen als 'The Great Cold Distance' en 'Night Is The New Day'. Albums waar de black metal sound van weleer was doorontwikkeld tot een meer doomy, stemmig en aansprekend geheel. Hiervan is het elfde studioalbum 'City Burials' het meest recente wapenfeit. Uitgebracht in april 2020 is de plaat qua aandacht wat ondergesneeuwd door de corona-pandemie, maar is er zeker niet minder om en vangt het weer die typische meeslepende Katatonia sound.

SÓLSTAFIR maakte een soortgelijke ontwikkeling door. Ook deze groep begon ooit als rauwe black metalband dat het viking-verleden en de arctische natuurkrachten verheerlijkten. Tegenwoordig staat het IJslandse gezelschap juist bekend om de aangrijpende postrock met ontroerende vocalen en spannende instrumentatie die doet denken aan landgenoten Sigur Rós. Vastgelegd op het geniale magnum opus 'Köld', dat in 2009 de band vanuit het niets de jaarlijsten in knalde en natuurlijk de "hit" bevat 'Love Is The Devil (And I Am In Love)'. Op het nieuwste album 'Endless Twilight of Codependent Love' slaat het kwartet een brug naar ouder werk, zonder echt terug te gaan en daarbij een volgende stap zet in de ontwikkeling van Sòlstafir.

Opener SOM maakt etherische postrock en bestaat uit leden van Constants, Junius en Caspian. De meest recente EP Awake vangt al het beste van shoegaze, gritty gitaarriffs van Deftones en vocalen die doen denken aan Tame Impala.

Ticketlink Trix, i.s.m. Biebob Concerts: https://www.biebob.be/concert/katatonia-solstafir/

Ticketlink Rockhal: https://rockhal.lu/shows/katatonia-solstafir/

Ticketlink Patronaat (Uitverkocht, enkel eventuele doorverkooptickets beschikbaar): https://www.ticketmaster.nl/event/268231

Locatie: 
Noordersingel 28-30
2140 Antwerpen
België