Hell Open Air Dag 2 - Cobra Spell

Allereerst, wat is Cobra Spell, kun je de band eerst voorstellen, wat voor soort metal spelen jullie en wie zitten er in de band?

Sonia: "Cobra Spell is een fusie van heavy metal, rock uit de jaren 80, erg beïnvloed door de jaren 80 muziek. Het is een volledig vrouwelijke formatie, allemaal vrouwen. We worden gevormd door Kristina op zang, we hebben Hale op drums, Roxy op bas, Noelle op gitaar en tot slot ikzelf op de gitaren. We zijn dus een vijfkoppige band en we zijn allemaal internationaal, Venezuela, Brazilië, Spanje en ikzelf Nederlands.

Ik help om een hele grote beschrijving te hebben". [lacht].

Jullie zijn zo'n jonge band, opgericht in 2019.

Sonia: "Ja, in de zomer van 2019".

Alle bandleden zijn jong, maar zeer ervaren, ze speelden allemaal al in verschillende bands.

Sonia: "Het zijn allemaal diamanten. Het zijn allemaal ongelooflijk professionele, getalenteerde vrouwen en ze zijn echt goed in wat ze doen. Ze hebben fantastische persoonlijkheden, ze werken hard, ik heb echt enorm veel geluk met ze".

Als je een Cobra Spell show bijwoont, we hebben net jullie show gezien, het explodeert op het podium, de energie, veel beweging... helemaal te gek, fantastisch!

Sonia: "Ja, en met deze energie kunnen we... Het is mijn favoriete ding in de wereld. Maar we kunnen dit alleen bereiken dankzij het publiek. Zonder het publiek kunnen we deze energie niet geven".

Je krijgt de energie terug van het publiek.

Sonia: "Ja, en dit was geweldig vandaag".

Vandaag is de dag van de female fronted bands op Hell Open Air. Hoe belangrijk vinden jullie vrouwen in metal in het algemeen? Natuurlijk kennen we Doro, Girlschool etc. al eeuwen, maar we zien een evolutie met meer bands met een vrouwelijke zangeres of volledig vrouwelijke bands. Hoe belangrijk is dat?

Sonia: "Ik denk dat het heel belangrijk is om vrouwelijke rolmodellen te hebben in het muziekgenre dat we spelen. Er zijn nog steeds zo weinig vrouwen... Er is een gebrek aan evenwicht tussen mannen en vrouwen in de muziek die we spelen. Het wordt langzaam beter, maar toch, de manier waarop we soms behandeld worden, het is niet... echt eerlijk. Op bepaalde momenten zie je dat er veel stereotypering plaatsvindt, of dat er soms heel ouderwetse opmerkingen naar vrouwen worden gemaakt. Er is veel dat we kunnen veranderen in de maatschappij in het algemeen, en daarom hebben we meer rolmodellen nodig om jonge vrouwen te inspireren en te laten zien dat 'we dit kunnen'. Toen ik zelf een jong meisje was, keek ik naar Jo Bench, de bassist van Bolt Thrower, de Death Metal band. Ik was een grote fan van Bolt Thrower en ik was enorm geïnspireerd door vrouwen. Vrouwen het podium zien domineren, dat is heel indrukwekkend. Tot op de dag van vandaag hebben we dat soort energie nodig. En elke keer meer en meer en meer".

Onlangs, in december 2023, heb je je eerste volledige album '666' uitgebracht. Het is echt fantastisch! Een mix van verschillende soorten nummers. Wat kun je nog meer zeggen over het album? Waar gaat het album over, waarom zouden we het moeten kopen?

Sonia: "Het gaat over een rebellie, een opstandig empowering album voor de vrouwelijke energie, voor rock and roll, seksuele bevrijding voor vrouwen en vrijheid van meningsuiting. Voor mij is het gewoon een vrij rock and roll-album voor vrouwen. Een beetje met de mentaliteit van de jaren 80, maar met het veranderen van de rollenpatronen. In de jaren 80 draaide het allemaal om mannen, die heel erg [mannelijk] waren, die zich heel schandalig kleedden, en het was net alsof de vrouwen de groupies moesten zijn en de mannen de getalenteerde muzikant. Het was altijd deze rol. Ik heb geen andere Glam Metal band gezien dan Vixen, of Doro in de heavy metal, dat was ook indrukwekkend, in deze tijd. Er zijn natuurlijk veel andere fantastische vrouwelijke muzikanten en bands, maar in deze stijl, de glam 80s muziek waar ik van hou, zag ik deze vrouwen zich niet uiten zoals Blackie Lawless [van W.A.S.P] bijvoorbeeld, of Gene Simmons. Want als je dat doet, krijg je opmerkingen als 'oh dat doe je alleen maar voor de aandacht' of voor bepaalde andere dingen, voor geld of voor roem. Maar nee, het is een passie, dat vinden wij. Dit album '666' is een schreeuw om te zeggen 'we mogen het doen'. Het is een fuck you naar al die mensen die deze commentaren voeden. Ze zullen dat blijven doen, maar het kan me niet schelen".

Dat is een heel belangrijk en geweldig statement, om het zo te zeggen.

Laatste vraag: wat zijn de toekomstplannen, aangezien jullie net klaar zijn met de tour in Spanje, nu hebben jullie hier op dit festival gespeeld, dus wat zullen de komende maanden brengen, of de rest van het jaar?

Sonia: "Binnenkort, over vijf dagen, spelen we op Metal Power Festival in Duitsland. In juli hebben we een Zuid-Amerikaanse tour, waar we in veel fantastische landen zullen spelen, Mexico, Argentinië, Brazilië... geweldig. Ik heb er zo'n zin in! En we spelen in een aantal andere landen, zoals voor het eerst in Groot-Brittannië, Roemenië en vele andere landen. En volgend jaar hebben we een Europese tour, met Thundermother. Veel van de lezers hier zullen waarschijnlijk uit België, Nederland en misschien Duitsland komen. Dus als je ons wilt zien, zal het dit jaar wat stiller zijn voor ons, maar je moet je energie sparen voor 2025! We gaan dan twee maanden toeren, en veel in Duitsland... Spaar je geld om dat ticket te betalen!" [lacht]

De Duitse lezers zullen dit graag horen.

Sonia: "Ik weet het, want ze vragen altijd 'kom naar Duitsland! En België natuurlijk ook".

Daar kijken we naar uit!

Heel erg bedankt voor je tijd om dit interview te doen, en veel succes met alles wat op je pad komt, met het reizen, de tours. Blijf veilig, blijf gezond...

Sonia: "Blijf wild!".

En geniet, zoals je altijd doet op het podium.

Oh, nog één ding. Ik keek naar jullie op het podium, en alle bandleden zijn super getalenteerd, super gek en energiek, maar ik vroeg me af, volgens mij is Sonia geboren met een gitaar in haar handen.

Sonia: [lacht] Nee. [lacht]

Ik dacht, dat [gitaarspel] is ‘Not of This Earth’, om Joe Satriani te citeren.

Sonia: "Nee nee, ik kan niet vergeleken worden met die helden".

Nee dat bedoelde ik niet, maar hij heeft een album 'Not of This Earth' waar ik naar verwees.

Sonia: "Ik kan je iets grappigs vertellen, iets dat niemand weet. Toen ik geboren werd... [lacht] Het is een echt verhaal. [Toen ik geboren werd, trok ik aan de stethoscoop, of hoe heet dat, van de dokter, en ik trok eraan... 'BAM'! [Dat was toen ik geboren werd. Ze zeiden 'oh dit meisje wordt heel pittig'. [lacht].

Zo wild al! Oh mijn god. [lacht].

Sonia: "En zo werd ik een beetje gek. Sindsdien. [Maar het was niet met een gitaar. Misschien was het een begin". [lacht]

Hou het zo. Hou het alsjeblieft zo, en geniet. [lacht].

Blijf wild, blijf gek.

Sonia: "Blijf pittig." [lacht]

Heel erg bedankt voor dit interview Sonia, veel succes met alles. Tot volgend jaar hier in België!

Cobra Spell:

  • Sonia Anubis: lead guitar 
  • Kristina Vega: vocals
  • Roxy Herrera: bass 
  • Noelle dos Anjos: rhythm guitar 
  • Hale Naphtha: drums

Website: https://www.cobraspell.com/

Bandcamp: https://cobraspell.bandcamp.com/

Facebook: https://www.facebook.com/cobraspell

Instagram: https://www.instagram.com/cobraspel