Graspop Metal Meeting 2018

Datum: 
donderdag, juni 21, 2018 - 15:30 to maandag, juni 25, 2018 - 05:00

Graspop Metal Meeting ... Ondanks de steeds weerkerende kritiek op de programmering blijft 's lands grootste metal (en aanverwanten) festival jaar na jaar groeien. Voor deze 23ste editie werd er gekozen voor een XL-versie, met 4 volwaardige festivaldagen.

Dit geeft natuurlijk meer ruimte om nog meer acts te programmeren, wat resulteert in een toch wel indrukwekkende 127 bands uit 21 landen, verspreid over 4 dagen en 6 podia (5 op donderdag). Ruim meer dan een derde van deze bands is afkomstig uit de USA, met 48 stuks. De volgende 2 landen zijn de UK en Zweden, met respectievelijk 17 en 13 bands. Met 8 acts staat België op een gedeelde 4de plaats met Nederland en Duitsland.

Zoals reeds enkele jaren heeft de organisatie ook weer gezorgd voor een app waarmee de bezoekers steeds op de hoogte blijven van het laatste nieuws, line-up wijzigingen en het uurschema. Ook kan men connecteren met vrienden en het te volgen programma op mekaar afstemmen.

Android App: https://play.google.com/store/apps/details?id=be.appstrakt.gmm2010&hl=en
iOS App: https://itunes.apple.com/us/app/graspop-metal-meeting/id378069113?ls=1&mt=8

Nieuw dit jaar is een Spotify playlist om je kennis/verwachtingen op voorhand al wat te bij te schaven: http://spoti.fi/2jF2R4X%C2%A0

De headliners zijn eens te meer de "usual suspects": Guns N' Roses, Iron Maiden, Volbeat, Marilyn Manson, Ozzy & Judas Priest, maar er staan toch ook een aantal kleinere en grotere verrassingen op het programma.

Een overzicht

Highlights 21/06/2018

Main Stage 1:

 • Black Stone Cherry (US): stevige op klassieke Southern Rock gebaseerde metal.

Main Stage 2:

 • Iced Earth (US): De groep van John Schaffer hoeft niet voorgesteld worden en staat reeds voor de zesde keer op Graspop

Metal Dome:

 • Signs Of Algorithm (BE): De vijfde verjaardag van dit metalcore gezelschap kan niet stuk: een plaats op Graspop en in de finale van de Wacken Battle. Met een beetje geluk weten ze eind mei of ze op 2 van de grootste metal festivals van Europa staan ...

Jupiler Stage:

 • Madball (US): ook reeds de vijfde keer op Graspop, en onlangs nog te zien op de Persistence Tour in Torhout en toch verveelt deze NYHC band na bijna dertig jaar nog steeds niet.

Classic Rock Café:

 • Purpendicular (IE): deze Deep Purple tribute band doet het dermate goed dat ze onlangs nog met Ian Paice op tour geweest zijn.

Highlights 22/06/2018

Main Stage 1

 • Avatar (SE): Deze sympathieke Zweden staan voor het tweede jaar op rij op Graspop, en jammer genoeg opnieuw op de mainstage. Met hun diverse sound en fenomenale frontman kunnen ze makkelijk véél later op de dag een Metal Dome trekken ...

Main Stage 2:

 • Parkway Drive (AU): na een méér dan geslaagde passage op Groezrock vorig jaar mag deze hardcore sensatie nu een mainstage op Graspop afsluiten. Dat wordt werken voor de stewards in de front ...

Marquee:

 • Arkona (RU): Hoewel ze zowel onder de noemers "Female Fronted" als "Folk Metal" vallen is het onmogelijk om deze bende Russen in de respectieve clichés te vatten. Met het uitstekende nieuwe album "Khram" onder de arm komen ze voor de tweede maal de heidense leer verkondigen.
 • Ayreon (NL): Na de "once in a lifetime" shows "Ayreon Universe" in september 2017 die in geen tijd uitverkocht waren heeft componist, multi-instrumentalist en producer Arjen Anthony Lucassen, een notoir "kluizenaar", blijkbaar toch de smaak te pakken wat een geluk is voor diegenen die geen kaarten hadden voor de zaalshows. Ik vrees dat de Marquee aan de kleine kant gaat zijn ...

Metal Dome:

 • In This Moment (US): Los van de over the top theatrale vertoning die Maria Brink en haar bende er van maken is dit gewoon ook sterk materiaal. Na meer dan 10 jaar eindelijk nog eens op Graspop.

Highlights 23/06/2018

Main Stage 1:

 • Vixen (US): Klassieke 80's glam metal met een all female line-up, sinds eind 2012 terug in een quasi originele bezetting terug aan het werk.
 • Arch Enemy (SE): Nog zo'n "Female Fronted" band die niet meedoet aan de clichés rond het genre. Na de reeds verschroeiende power van Angela Gossow kreeg Alissa White-Gluz in 2014 de rol van frontvrouw voor deze Zweedse melodeath formatie, die sindsdien alleen nog maar succesvoller lijkt te worden, zonder aan power in te boeten. "Will to Power" indeed ...

Metal Dome:

 • Thundermother (SE): En weer vrouwen die de clichés mijden, het wordt stilaan een cliché ... Deze Zweedse dames halen de mosterd dan wel duidelijk bij AC/DC maar slagen er in een meer eigen geluid neer te zetten dan pakweg Airbourne. Voeg daarbij nog de enorme drive van sinds vorig jaar enig overgebleven originele lid Filippa Nässil en je hebt een recept voor een feestje.
 • The Vintage Caravan (IS): Dit Ijslandse trio trekt de kaart van de psychedelische/stoner/classic rock en doet dat met passie en flair. Met hun stevige live reputatie zou de metal dome wel eens uit z'n voegen kunnen barsten.
 • Kadavar (DE): Nog zo'n exponent van de revival van de klassieke psychedelische hardrock. Met al een minstens even grote live reputatie als de voorgangers komen deze Duitsers omver blazen wat er nog staat ...
 • Sons of Apollo (US): een heuse supergroep: Mike Portnoy en Derek Sherinian (Dream Theater), Billy Sheehan (David Lee Roth, Steve Vai), Ron "Bumblefoot" Thal (Guns N' Roses) en Jeff Scott Soto (Yngwie Malmsteen, Trans-Siberian Orchestra, SOTO, Talisman) slaan de handen in elkaar en brachten in oktober 2017 een dijk van een progmetal schijf uit met "Psychotic Symphony".

Highlights 24/06/2018

Main Stage 1:

 • Vandenberg's Moonkings (NL): Na een succesvolle periode met Vandenberg in de 80's, gevolgd door wereldsucces met Whitesnake is Adriaan "Adje" Vandenberg sinds 2013, omringd door een bende jong geweld, terug aan de weg aan het timmeren en laat op de albums "Moonkings (2014, direct gekoppeld aan een successvolle passage op Graspop hetzelfde jaarà en het onlangs verschenen "MK II" horen dat hij het songschrijven niet verleerd is. Ideaal om de stemming er in te brengen zo vroeg op de laatste dag ...
 • Hollywood Vampires (US): We hebben in eerste instantie een beetje schrik dat dit meer novelty zal zijn dan wat anders, maar gezien het vertrouwen dat we hebben in Alice Cooper en Joe Perry (Aerosmith), live geruggesteund door Duff McKagan (Guns N' Roses) en Matt Sorum (The Cult, Velvet Revolver, Guns N' Roses) kijken we hier toch naar uit.

Main Stage 2:

 • A Perfect Circle (US): de tweede afsluiter die niet tot de "usual suspects" behoort. Met het nieuwe (uitstekende) album "Eat the Elephant", hun eerste sinds 2003, onder de arm maakt dit project rond Tool zanger Maynard James Keenan en gitarist Billy Howerdel eindelijk nog eens de oversteek naar Europa (voor het eerst sinds 2004). Zeggen dat de verwachtingen hoog gespannen zijn lijkt me HET understatement van deze festivalzomer ...

Metal Dome:

 • Tesseract (UK): Metalcore elementen gecombineerd met progressieve gitaarpartijen, op album kan ons dit alvast bekoren, maar we zijn benieuwd hoe dit live werkt.
 • Perturbator (FR): Met z'n synth/darkwave lijkt dit eenmansproject een eerder vreemde eend in de bijt, maar wij zijn in ieder geval benieuwd hoe dit live gaat klinken.
Locatie: 
Kastelsedijk
Festivalpark Stenehei
2480 Dessel
België