Cradle of Filth - Alcest - Naraka, Trix Antwerpen, 04/10/2022

4 oktober 2022 was een drukke dag voor de metalheads: in Hasselt stonden Samael en Diabolical in de Muziekodroom, in Antwerpen kon je in Kavka - Zappa terecht voor Hypocrisy, Septic Flesh en The Agonist, terwijl in Trix Cradle of Filth, Alcest en Naraka optraden.

Wij kozen dus voor Trix, met een toch wel redelijk diverse bill: een Franse, relatief jonge thrashy death metal band, een Franse post-black metal/blackgaze band en een Britse Extreme Gothic Metal band. Op het eerste zicht een niet echt voor de hand liggende combinatie ...

Naraka

De band komt het podium op met een attitude van "het moet hier vooruitgaan", en vooruitgaan doet het. Ze brengen een stevige combinatie van thrash en death, met wat moderne invloeden. Op zich allemaal niet onverdienstelijk en aan de inzet ontbrak het ook niet. We kunnen ons echter niet van de indruk ontdoen dat de nummers nogal inwisselbaar zijn. Beluistering achteraf van het album "In Tenebris" doet niet veel aan deze indruk, met enkel de tracks met guest vocals van Veronica Bordachini (Fleshgod Apocalypse) en Lindsay Schoolcraft (Antiqva, ex-Cradle Of Filth) die er wat uit springen.

Er zit echter potentieel in, en bij een volgende passage gaan we zeker niet nalaten opnieuw te luisteren

 

Alcest

Het onderscheid tussen de bands (en hun fans) wordt hier echt duidelijk. Veel Cradle of Filth fans vinden dit duidelijk wat te soft, tijd voor een hapje en een drankje. Gelukkig blijven er ruim voldoende liefhebbers over om het voor Alcest ook leuk te houden.

Breed glimlachend stonden bezieler Neige en de zijnen op het podium, waar ze een set neerzetten die tegelijk broos en breekbaar maar ook passioneel en sterk was. Grote klasse!

Setlist

 1. Les jardins de minuit
 2. Protection
 3. Sapphire
 4. Écailles de lune - Part 2
 5. Autre temps
 6. Oiseaux de proie
 7. Délivrance

 

Cradle of Filth

Al 31 jaar bestaat deze band, en in die tijdspanne hebben we ze reeds verschillende keren aan het werk gezien, met wisselend resultaat. Het studio-werk is over het algemeen goed tot zeer goed te noemen, maar live komt het er niet altijd echt uit.

Gelukkig is vanavond één van de avonden waar het er wel uit komt. Alles zit goed: de band heeft er duidelijk zin in, Dani Filth is zéér goed bij stem, het geluid in de zaal is perfect en het publiek is enthousiast. Niet alleen muzikaal klopt alles, ook het spektakelgehalte is groot: vuurwerk, confetti, stage props, alles is erop en eraan. Een perfect recept voor een Extreme Gothic Metal feestje, en een feestje was het wel degelijk.

Setlist

 1. Intro: The Fate of the World on Our Shoulders
 2. Existential Terror
 3. Summer Dying Fast
 4. I Am the Thorn
 5. Crawling King Chaos
 6. Nymphetamine (Fix)
 7. A Gothic Romance (Red Roses for the Devil's Whore)
 8. Heartbreak and Sance
 9. Scorched Earth Erotica
 10. Us, Dark, Invincible
 11. Intro: Venus in Fear
 12. Desire in Violent Overture
 13. Necromantic Fantasies
 14. Gilded Cunt
 15. Her Ghost in the Fog