Fortarock - 02/06/2018 - Goffertpark, Nijmegen, NL

Eerste weekend van juni en we zijn vertrokken met onze festivals. 

Eerste in de lijn... Fortarock.

Wegens omstandigheden kunnen we vrijdag nog niet afreizen en missen we hierdoor de optredens van Parkway Drive en Arch Enemy.

Maar niet getreurd. De zaterdag zal ons nog meer goeie muziek brengen. 

Fortarock is blijkbaar wel tov de 'grotere' festivals in België meer bereikbaar naar de artiesten toe.

We zijn letterlijk 5 min in de crew area en we lopen Tuomas van Nightwish al tegen het lijf... Geen groot gedoe, heel rustig een vriendelijke goeie dag en Tuomas gaat met zijn koffie terug naar hun camper. Dit zie ik op onze Belgische festival weides niet meer gebeuren sinds Live Nation de plak zwaait.

Organisatorisch ziet het Goffertpark er mooi uit. Van de ruimtes is mooi gebruik gemaakt om een onderscheid te maken tussen de main en tent stage. En zelf het mindervaliden podium staat perfect geplaatst. Hier kunnen deze mensen zich duidelijk niet 'benadeeld' voelen. Ik denk dat ze bij momenten zelfs een ideaal zicht hebben. 

En hier ga ik nu wel eens eten op de wei. Nadat ik jarenlang op de Belgische festivals de Melis voeding gezien, geroken en wijselijk afgebleven ben, gaat Fortarock duidelijk de Wacken toer op qua voeding. Plus punt voor onze Nederlandse vrienden. 

Na een paar mensen gesproken te hebben over hun beleving van de eerste dag kan ik toch kort wat feedback geven van de festivalgangers zelf...

Watain, Parkway Drive en Arch Enemy waren fantastisch goed, alleen spijtig dat de elektriciteit 2 maal uitviel waardoor de flow wat wegviel uit hun set.

Laat ons hopen dat Nightwish dit deze avond niet meemaakt.

Maar dan nu ...

Vuur

Anneke wordt in het boekje omschreven als de ongekroonde koningin van de Nederlandse metal scene... Laat mij dit wel even tegenspreken... Hebben de Nederlanders gemist dat de frontvrouw van Nightwish deze avond Floor Jansen ook een oer Hollandse is? En zelf hier een thuismatch speelt? Haar ouders wonen nog steeds achter de hoek van het Goffertpark.

Maar nu even de aandacht terug op Anneke. De wei staat hier om 12h voor het podium goed vol. De verwachtingen zijn duidelijk hoog gespannen. De wil is er wel, maar het geluid werkt niet mee vandaag... de hoge tonen zweven wat weg in de verte. Een geluk dat dit in het verloopt van de set snel verbeterd. Wanneer er nummers van The Gathering gespeeld worden klinkt het duidelijk bekender voor het opgekomen publiek. Hier staan ze duidelijk op te wachten. De debut CD van vuur is ook nog maar een klein jaartje oud... maar voor een Nederlands festival zeker een goeie opener op de main.

Týr

Een opwarmer voor Alestorm straks... de eerste viking metal van de dag. 

Ik had persoonlijk bij dit genre wat meer animo verwacht on stage... de micro's staan wat ver uit elkaar zodat er tussen de 3 personen die in de voorlinie staan wel heel wat plaats is.

Muzikaal: mooie zangstem voor dit genre en strak gespeeld. Dit is een gevoel dat ik niet vaak heb, maar ik denk dat dit voor mij meer succes op CD heeft dan live...

Spijtig genoeg blijven de festival gangers wat apathisch kijken naar hun optreden. Dit is niet de uitbundigheid van de Nederlanders dat ik gewoon ben... of hebben de meeste nog een kater van het bier (?) van gisteren?

De Herman Li show aka Dragonforce

Een stijlbreuk tov al de andere shows dat ik tot nu gezien heb van Dragonforce... Herman Li neemt de lead niet in de show. De zanger staat vandaag wel degelijk op de voorgrond. Op de obligatoire gitaarriffs na, die meer verspreidt zitten dan ik gewend ben is de zanger effectief de orkest meester  vandaag.  Een change die deze reporter wel kan smaken. 

Dragonforce zet hier vandaag een zeer knappe prestatie neer. Het talrijk opgekomen publiek krijgt hier waar voor hun geld.

Het is hun eerste optreden van 2018 en de goesting is duidelijk groot van de Londenaars.

Igorrr

Iets totaal nieuws in de metal. Het soloproject van de Fransman Gautier Serre... genaamd barokcore. Folk en opera afgewisseld met death metal en andere elektronische muziek... mijn muziek wereld is ruimer dan van de meesten, maar tov sommigen dan toch weer wat beperkter. Hier kijk ik wel naar uit. Let the experiment begin 

Indruk 1:  The voice nederland: Het lijkt op een battle tussen Tarja en Carcass die een nummer van Eluveiti coveren in de stijl van Faithless... Qua experimentele muziek kan dit tellen... en het Nederlandse publiek is duidelijk fan.

Avatar

Mijn moment vandaag: Avatar on stage!

Ik ben sowieso al fan van hun nieuwe CD... maar het wordt de eerste keer dat ik ze zie sinds het uitbrengen ervan.

De eerste maal dat het publiek volledig uit de bol gaat en dan al direct met het eerste nummer... deze Zweden moeten snel nog hoger op de affiches komen. Zoals zij spelen, en hoe dat het  publiek reageert...Dit kan zelfs al een subtopper zijn. Een perfect uitgewerkte show in samenspel met fantastische muziek. Wat meer mag je nog verwachten?

Tja, we volgen Avatar nu al een jaar of 5 en de evolutie die we gezien hebben is geweldig...

Ook vandaag weer een perfecte show met strak gespeelde nummers en de eerste crowd surfers van de dag.

Avatar never disappoints...

Als Goffertpark een dak zou gehad hebben dan ging het in elk geval afgevlogen zijn met Smells like a Freakshow! Ditmaal aangekondigd Rob Halford style... SMELLS.....met het publiek er direct achter ... like a Freakshow!

Baroness

De stoner metal van deze Amerikanen laat ik aan mij wat voorbij gaan. Een mens moet soms ook wat eten...

Alestorm

Er is eigenlijk weinig tot niets veranderd  in de setlist... Maar echt geen erg... het feestniveau van deze mannen is verschrikkelijk hoog... De klassiekers volgen elkaar mooi op en de visuele aspecten komen in dit droge weer echt wel aan. De verplichte boottrip met rum blijft voor het publiek een must.

Alestorm is en blijft een feest.

Satyricon

Theatrale black metal... de keuze van dit in de tent te zetten is zeer goed. Deze tonen in het donker van de tent komen echt tot hun recht. Met de ondergaande zon achteraan te zien in de tent creëert dit een gevoel die perfect te rijmen is met deze stijl. 

Zelfs als niet black metal fan blijf je geïntrigeerd naar het podium kijken. Sterk staaltje vakmanschap dat we hier te zien krijgen. 

Opeth

Het eerste dat ik hiervan kwijt wil is: ja op de main want het buitenplein is zelfs nog te klein...of staat hier al de helft voor Nightwish straks?

Neen op de main... het is nog te licht...

De festivalgangers laten het echter niet aan hun hart komen... de hoofden gaan goedkeurend op en neer.

Of heeft dat meer maken owv de legale drugs hier... die gaan werkelijk goed bij deze sound...psychodelic.

Maar als wat rondkijk zie ik voornamelijk bij het jeugdig publiek dat de concentratiespan verdwijnt tijdens de nummers... Duidelijk een groep voor de ouderen onder ons die nog met cassettes opgegroeid zijn... diegene die nog tijd kunnen nemen voor iets.

Wegens de drukte op het plein laten we Messuggah aan ons voorbijgaan. 

We zetten ons klaar voor de finale van de avond...

Nightwish

De laatste band van de avond... en ze spelen zonder dat een andere groep speelt op 1 van de ander 2 podia...

Gevolg... Een Nederlandse overrompeling... door de start met vnlk ouder materiaal is het publiek direct in de Nightwish groove.

Floor bespeelt haar thuispubliek... is er nog iemand die nu aan Anneke denkt?

Anouk de best verkopende Nederlandse artiest? Ik denk het niet hoor... de radio zou wat meer naar alle festivals gaan ipv enkel naar de commerciële. Hun playlist zou in de goede manier uitgebreid kunnen worden met Nederlandse artiesten.

Algemene indruk... de stem van Floor met het baswerk van Marco en de tonen van Tuomas... tja... voor de vele (enorm vele) fans hier... perfection has a name and they call it Nightwish.  

Floor maakt er ineens gebruik van om hun volgende Europese tour aan te kondigen... met een beloofde datum in Nederland. 

Finale conclusie Fortarock... Een leuk, nog voor Belgische normen kleinschalig festival met een warm publiek, zeer propere toiletten en een goeie line up. Ik hoop dat ze niet willen groeien en dit concept blijven aanhouden. Het is door deze aanpak en setup in de festivalzomer echt een meerwaarde. 

Hopelijk wordt vervolgd...

Met dank aan Wim Heirbaut, ter plaatse voor http://www.musiczine.net/nl/, voor het gebruik van de foto's.