Graspop Metal Meeting 2018 - Dag 1

Purpendicular

Deze tribute band voor Deep Purple timmert reeds een tijdje aan de weg en kan rekenen op de steun van Ian Gillan en Roger Glover.

Op deze eerste festivaldag treden ze een paar keer op in het Classic Rock Café. Van bij de eerste noten wordt duidelijk waarom de oorspronkelijke Deep Purple leden deze band op handen dragen en er zelf ook mee optreden zelfs. Het muzikaal talent knalt er af! Zonder zich te buiten te gaan aan een slaafse kopie brengen de 4 leden een korte set vol Deep Purple gevoel in een eigen jasje.

Jammer genoeg laat het geluid hen wat in de steek, met vooral de bas die de andere instrumenten wat weg drukt.

Setlist

 1. Highway Star
 2. Fireball
 3. Stormbringer
 4. Hush
 5. When a Blind Man Cries
 6. Black Night
   

Doro

De Metal Queen voorstellen hoeft al lang niet meer. Reeds sinds het begin van de jaren '80 maakt ze wereldwijd podia "onveilig" met haar eigen variant van klassieke heavy metal, eesrt met Warlock dan solo

De set vandaag kaderde in de 30ste verjaardag van het laatste Warlock album "Triumph and Agony" en het hele album passeert dus de revue, zij het niet in de originele volgorde. Voor de gelegenheid wordt Doro's vaste band verrijkt met Tommy Bolan die ook te horen was op het album zelf.

Doro's aanpak en stijl is ondertussen een echte formule geworden, maar dat doet totaal geen afbreuk aan de sterkte van zowel de nummers als de performance. Voeg daarbij dat zowel zijzelf als haar muzikanten echte entertainers zijn en een metal feestje is gegarandeerd. Enige minpuntje vandaag was eigenlijk Tommy Bolan die geen enkel toegevoegde waarde had buiten een historische ...

Setlist

 1. Touch of Evil
 2. I Rule the Ruins
 3. East Meets West
 4. Three Minute Warning
 5. Kiss of Death
 6. Make Time for Love
 7. Cold, Cold World
 8. Für Immer
 9. Metal Tango
 10. All We Are

Black Stone Cherry

Het was al een tijdje geleden dat we Black Stone Cherry nog aan het werk zagen en we waren dan ook nieuwsgierig.

Hun eigenzinnige mix van Southern Rock, country en metal blijft een sterk recept en de band geeft zich de volle 100% op het podium. Jammer genoeg kent het aanwezige publiek de nummers niet voldoende waardoor de publieksparticipatie zo vroeg op de dag nog wat ondermaats is.

Het geluid voor het podium wordt wat overheerst door de kickdrum, maar als we ons verplaatsen naar het andere hoofpodium lost dit zich deels op.

Setlist

 1. Blame It on the Boom Boom
 2. White Trash Millionaire
 3. Lonely Train
 4. Burnin'
 5. Stir It Up (Bob Marley)
 6. Me and Mary Jane
 7. In My Blood
 8. Foxy Lady (Jimi Hendrix)
 9. Bad Habit
 10. Cheaper to Drink Alone
 11. Family Tree

Iced Earth

De band van John Schaffer is nog zo'n gevestigde waarde in de huidige metal scene. Dit maakt het des te verbazender dat ze reeds zo vroeg op de dag geprogrammeerd staan. De publieksopkomst laat in ieder geval duidelijk zien dat ze hoger op de affiche mogen.

Zoals steeds brengen ze een krachtige set, met heel wat nummers uit het recentste album, die door het publiek reeds zéér goed gekend zijn. Ook standaard is natuurlijk "Watching over me", John's ode aan zijn in een motor ongeval overleden jeugdvriend.

Setlist

 1. Great Heathen Army
 2. Burning Times
 3. Seven Headed Whore
 4. Black Flag
 5. Dystopia
 6. Raven Wing
 7. The Hunter
 8. Clear the Way (December 13th, 1862)
 9. Watching Over Me

Dool

De eerste band waar we nog geen ervaring mee hebben, noch live, noch op album, en ook de eerste (maar zeker niet de laatste, vanaf nu laten we de beide main stages overwegend voor wat ze zijn) die we dit weekend in de Metal Dome zien.

Om te zeggen dat we onder de indruk zijn is een understatement. Het geluid is hier perfect en de band rond frontvrouw Ryanne van Dorst staat als een huis.

Met hun donker, goth, psychedelisch, doom geluid, sterke muzikale prestatie en no nonsense approach blazen ze de tent gewoonweg plat. Dit is één van de bands die zéér duidelijk maken dat er in de metal nog ruimte is voor een nieuw geluid zonder daarom aan ontoegankelijke navelstaarderij te moeten doen of alle gevoel voor melodie weg te gooien. Eentje om te volgen ...

Setlist

 1. The Alpha
 2. Golden Serpents
 3. She Goat
 4. In Her Darkest Hour
 5. Vantablack
 6. Oweynagat

Heilung

Is dit metal? Totaal niet, maar het past hier wel. Dat de Metal Dome ruim half vol staat voor deze heidense hoogmis van percussie, antieke blaasinstrumenten en samplers, en dit terwijl Guns 'n Roses het beste van zichzelf staat te geven, bewijst bovendien dat metalheads veel ruimdenkender zijn dan algemeen aangenomen wordt (nog zo'n voorbeeld: ergens in de loop van de dag werd bij het wisselen van het ene podium naar het andere "Sweet Caroline" van Neil Diamond gedraaid. Resultaat: een menigte uit volle borst meezingende metalheads).

Heilung brengt een bezwerende zet en het aanwezig publiek gaat helemaal mee op in de sfeer. Ook het theatrale aspect is zeer verzorgd en zorgt samen met het perfect geluid (opnieuw, en dat wordt een rode draad door het hele weekend) voor de sfeer. Jammer genoeg wordt de sfeer een paar keer verbroken door het uitvallen van de front stacks, waardoor het geluid gewoon volledig wegvalt.

Setlist

 1. Opening Ceremony
 2. In Maidjan
 3. Alfadhirhaiti
 4. Carpathian Forest
 5. Krigsgaldr
 6. Fylgija Ear / Futhorck
 7. Othan
 8. Hamrer Hippyer

Foto's door: Dorien Goetschalckx, Rudy De Doncker, Jens De Haes, Elsie Roymans, Tim Tronckoe, Stijn Verbruggen & Mats Palinckx