Graspop Metal Meeting 2018 - Dag 3

Thundermother

Dat deze Zweedse dames uit hetzelfde vaatje tappen als pakweg AC/DC en Airbourne is totaal geen belemmering voor een feestje, in tegendeel zelfs.

Met een voor het subgenre uitzonderlijk gevarieerde sound in hun high energy rock-'n-roll slaagt het viertal onder leiding van enig overgebleven stichtend lid Filippa Nässil er steeds weer in om eender welk publiek tot enthousiasme te brengen en daar is de Metal Dome op deze zaterdagmiddag geen uitzondering op.

Het obligate uitstapje in het publiek van gitariste Filippa toont ook weer voor de zoveelste keer wat een respectvol publiek metalheads eigenlijk wel zijn: het publiek splijt als de Rode zee voor Mozes en er is niemand die zelfs maar aanstalten maakt de toch wel schaars geklede dame te bepotelen of op enige andere manier lastig te vallen.

Setlist

 1. Whatever
 2. Cheers
 3. Revival
 4. Racing on Mainstreet
 5. Hellevator
 6. It's Just a Tease
 7. Follow Your Heart
 8. Quitter
 9. Give Me Some Lights
 10. Thunderous
 11. We Fight for Rock 'N' Roll

Batushka

Ondanks dta hun album "Litourgiya" reeds van 2015 dateert is dit de eerste maal dat deze Poolse black metal band zijn opwachting op Graspop maakt.

Op de slot-track na brengen ze het volledig album, in volgorde. Op zich is dit niet zo verwonderlijk, aangezien deze volgorde gebaseerd is op de Russisch-Orthodoxe eredienst. Dit resulteert in een set die ondanks het statische karakter zeer intens is en zelfs bezwerend werkt. Hier is geen ruimte voor woest geschreeuw, moshpits of crowdsurfers, er heerst een bijna intieme sfeer.

Setlist

 1. Intro
 2. Yekteniya I: Ochishcheniye
 3. Yekteniya II: Blagosloveniye
 4. Yekteniya III: Premudrost'
 5. Yekteniya IV: Milost'
 6. Yekteniya V: Svyatyy Vkhod
 7. Yekteniya VI: Upovane
 8. Yekteniya VII: Istina

The Vintage Caravan

Met The Vintage Caravan dalen we terug af tot meer aardse sferen. In een zalige mix van Koen Keijers (Waveshape Audio, Evil Invaders, High Inquisitor Woe)  brengt dit Ijslandse trio een ongelofelijk krachtige retro set met een eigen sound die bij momenten neigt naar de proto-metal van bands als Blue Cheer.

Dit mocht heel wat langer duren. We zijn benieuwd naar het nieuwe album dat eind augustus uitkomt waarmee ze ook langs de Ancienne Belgique zullen komen op 16/11/2018.

Setlist

 1. Crazy Horses
 2. Craving
 3. Midnight Meditation
 4. Reflections
 5. Innerverse
 6. Babylon
 7. Set Your Sights
 8. Expand Your Mind

Kadavar

Van de ene band met stevige retro-invloeden naar de andere. Het Duitse Kadavar tapt echter uit een heel ander vaatje, met lloks die veel meer 60's zijn maar met een sound die veel rauwer en harder gaat dan hun voorgangers.

Snoeihard wordt hier een zalig retro stoner metal feestje gebouwd.

 

Sons of Apollo

De verwachtingen waren hoog gespannen: met Mike Portnoy (Dream Theater, Adrenaline Mob, Twisted Sister, ...), Billy Sheehan (David Lee Roth, Mr. Big, Winery Dogs, ...), Bumblefoot (Guns 'n Roses), Derek Sherinian (Dream Theater, Black Country Communion, Joe Bonamassa, ...) en Jeff Scott Soto (Soto, TSO, Yngwie Malmsteen, Axel Rudi Pell, ...) staan hier 5 kleppers van formaat op het podium. Ook hun album is een sterk staaltje.

Jammer genoeg komt het er hier live echt niet uit. Er lijkt geen samenhang te zijn tussen de muzikanten onderling. Voeg daarbij dan nog eens een vreselijke mix die ook nog eens oorverdovend hard staat (zelfs met custom gehoorbescherming ter hoogte van de FOH niet uit te houden!) en na een 3-tal nummers slaan we reeds op de vlucht.

Setlist

 1. God of the Sun
 2. Signs of the Time
 3. Divine Addiction
 4. Labyrinth
 5. Lost in Oblivion
 6. Alive
 7. Coming Home

Marduk

Op de vlucht voor Sons of Apollo komen we vanuit de Metal Dome de Marquee ingedoken en pikken een stuk Marduk mee.

Deze Zweedse black metal titanen draaien al bijna 30 jaar mee en zijn op tour voor het nieuwe album "Viktoria". Ondanks dat we hier dus met een razende blak pletwals te maken hebben is de mix beter gedefinieerd dan zonet wat de intense set heel makkelijk toegankelijk maakt. 

Genieten!

Setlist

 1. Panzer Division Marduk
 2. Baptism by Fire
 3. Werwolf
 4. Of Hell's Fire
 5. The Levelling Dust
 6. Cloven Hoof
 7. Throne of Rats
 8. Burn My Coffin
 9. Equestrian Bloodlust
 10. The Blond Beast
 11. Into Utter Madness
 12. Wolves

Underoath

We pikken nog een band mee op de Jupiler Stage, het metalcore combo Underoath uit Florida, maar we hadden ons eerlijk gezegd de moeite kunnen besparen. Het 6-tal staat er totaal ongeïnspireerd en niet gecoördineerd op los te rammen. 

Rise Against

Onderweg om nog eens iets van de main stages op te steken vangen we het einde van Rise Against op en zijn aangenaam verrast. We zien dit wel eerder op Werchter of Pukkelpop maar de fijne "late 80's StuBru"-vibe is verre van onaangenaam.

Setlist

 1. The Violence
 2. Satellite
 3. Survive
 4. I Don't Want to Be Here Anymore
 5. Ready to Fall
 6. Welcome to the Breakdown
 7. Give It All
 8. Wolves
 9. Blood-Red, White & Blue
 10. Savior
 11. People Live Here
 12. Make It Stop (September's Children)
 13. Prayer of the Refugee

Megadeth

We schreven het reeds over de passage van Megadeath op Wacken vorig jaar, maar dit is echt schitterend. Ook hier zien we een band die plezier heeft in muziek maken en die het contact met het publiek niet schuwt.

Hoe een band die bijna 40 jaar bestaat zich de laatste jaren terug relevant gemaakt heeft is bijna een mirakel. Op deze "leeftijd" toch nog bij de "headliners of tomorrow" te rekenen ...

Setlist

 1. Hangar 18
 2. The Threat Is Real
 3. The Conjuring
 4. Take No Prisoners
 5. My Last Words
 6. Tornado of Souls
 7. Dystopia
 8. Symphony of Destruction
 9. Peace Sells
 10. Mechanix
 11. Rattlehead
 12. Encore:
 13. Holy Wars... The Punishment Due

Baroness

Moeilijke muziek voor moeilijke mensen ;-)

Baroness gaat van atmosferisch tot loeihard in een fractie van een seconde. Ook weer gesteund door een perfecte mix krijgt dit 4-tal uit Georgia met hun progressieve sludge het publiek dermate opgezweept dat er met "Kerosene" zelfs een ongepland bis-nummer toegelaten wordt door de stage manager.

In het oog te houden voor de "headliners of tomorrow"!

Setlist

 1. Take My Bones Away
 2. The Sweetest Curse
 3. March to the Sea
 4. Green Theme
 5. Morningstar
 6. Shock Me
 7. Chlorine & Wine
 8. The Gnashing
 9. If I Have to Wake Up (Would You Stop the Rain?)/Fugue
 10. Isak
 11. Kerosene

Bloodbath

Gegroeid uit een idee van o.a. Mikael Åkerfeldt (Opeth), Jonas Renske (Katatonia) en Dan Swanö (Nightingale, Witherscape, ...) om brutale death metal à la Entombed, met nog een Florida death metal sausje erover te gaan spelen is dit ondertussen al lang véél meer dan een gewoon zijprojektje.

Åkerfeldt en Swanö zijn er niet meer bij, maar Renske, geruggesteund door Anders "Blakkheim" Nyström (Katatonia), Martin Axenrot (Opeth) en Nick Holmes (Paradise Lost) brachten ook deze keer weer een doordringende set waarin langs de ene kant eer betoond wordt aan de roots van het genre en langs de andere kant de clichés van het genre zo dik in de verf gezet worden dat het bijna satire wordt.

Setlist

 1. Let the Stillborn Come to Me
 2. Iesous
 3. So You Die
 4. Breeding Death
 5. Anne
 6. Cancer of the Soul
 7. Like Fire
 8. Outnumbering the Day
 9. Beyond Cremation
 10. Bathe in Blood
 11. Mock the Cross
 12. Blood Bath
 13. Eaten

Foto's van: Dorien Goetschalckx, Nathan Dobbelaere, Peter De Jongh, Jens De Haes, Arne Desmedt, Rudy De Doncker, Stijn Verbruggen & Tim Tronckoe