SOS Festival - Dag 1

Een ander weekend, een ander festival, het festival seizoen is in volle swing en niet alleen in België. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn er massa's festivals waaronder eentje waar ik nu al enkele jaren naartoe ga: SOS Festival in Manchester! Maar waarom?

Dit kleine (binnendeurs) festival boekt geen kleppers zoals Iron Maiden of Judas Priest, maar boekt kleinere, vaak lokale, bands. Bands waarvan ik vaak zelfs nog nooit gehoord heb en elk jaar ontdek ik hier massa's talent. We beginnen op vrijdag met Stormrider van Manchester die van de gelegenheid gebruik maakte om ook hun nieuwste EP 'Heavy Metal Machine' te lanceren. Typische traditionele Heavy Metal maar deze vierkoppige band zou volgens mij beter zijn met een tweede gitarist om de klank voller te maken. Dit viel vooral op bij de cover van 'True Survivor' van, jawel, David Hasselhoff. 

De volgende band komt uit Derby en is de eerste echte bom op het podium. Doomsday Outlaw is een pure Hard Rock Live band! Loeiend luide gitaren, uitstekende zang, een drummer die er niet naast mept en strakke baslijnen die onmiddellijk de aandacht trekken en vasthouden.De mannen zijn perfect op elkaar ingespeeld en weten verdomd goed hoe ze een publiek moeten bespelen. Meer van dit graag!

Van Derby naar Edinburgh met King Witch. Van Hard Rock naar een mix van Heavy & Doom Metal. Laura Donnelly heeft een krachtige stem en een pak charisma maar de band kan me desondanks niet echt overtuigen, te chaotisch op sommige momenten en dan weer te repetitief op andere momenten.

Met Gorilla Riot keren we terug naar Hard Rock, een uitstekende live band al mocht er voor mij wel iets meer swung in zitten, zeker na de twee vorige bands. Hun ietwat bluesy sound is zeker niet slecht en Liam Henry kan verdomd goed zingen al deed zijn stem en zangstijl me regelmatig denken aan Alice In Chains.

Bigfoot is de eerste headliner voor het weekend. In mei nam de band afscheid van Antony Ellis, hun vocalist en voor hun SOS Festival show was er nog geen vervanger (deze is ondertussen wel gevonden, Sean Seabrook zal de rol op zich nemen). Dus hoe los je zo'n probleem op? Wel, je nodigt wat vrienden uit van andere bands als guests!

Het werd een feestje van jawelste met maar liefst 7 guests: Craig Wells (Atlas UK), Matt Jones (Twisted Illusion), Phil Poole (Doomsday Outlaw), Cass King (Tomorrow Is Lost), Ashley Edison (Power Quest & Dendera), Craig Cairns (Midnight Prophecy) en Barry Mills (Massive Wagons).

Wie Bigfoot in België aan het werk wilt zien, in September komen ze naar België:

  • 15 September: Rocking Bull in Antwerpen
  • 16 September: Colosseum in Genk