Wacken Open Air 2017 - Dag 1 + 2 (2+3/08/2017)

02/08/2017

Deze eerste dag van het festival is voor de drie vierden voorbehouden aan de "Wacken Battle", de competitie voor bands zonder platendeal. Er zijn evenwel ook enkel bekendere en zelfs zéér bekende groepen die op de 2 reeds gebruikte van de 5 voornaamste podia aantraden.

Een overzichtje ...

Flotsam and Jetsam

Deze bende oude thrashers (in 1981 gesticht in Phoenix, Arizona) heeft dan wel niet hetzelfde commerciele succes genoten als hun tijdsgenoten (Metallica in het bijzonder, die hen hun bassist Jason Newsted ontfutselen na de dood van Cliff Burton in 1986), ze hebben toch reeds 12 studio albums op hun palmares, waarvan ze in totaal meer dan een miljoen exemplaren verkochten. Ze spelen een zeer sterke energieke set. Het is overduidelijk dat deze meer intieme setting hen veel beter past dan het podium in open lucht op Alcatraz in 2016.

Setlist :

  1. Hammerhead
  2. Me
  3. Life Is a Mess
  4. Hard on You
  5. I Live You Die
  6. Iron Maiden
  7. Desecrator
  8. Dreams of Death
  9. No Place for Disgrace

 

Ugly Kid Joe

Niks bijzonders te vermelden. Deze pop-rock groep uit de jaren 90 brengt een solide set zonder meer. Hier jammer genoeg geen verrassingsduet met Amy Lee van Evanescence zoals op Graspop.

 

03/08/2017

Ross The Boss

Gitarist Ross “The Boss” Friedman is beter bekend als een van de stichters van de heavy metal band Manowar. Deze groep verliet hij in 1988 na het album “Kings of Metal”. Na verscheidene projecten en enkele optredens met nummers van Manowar, begon hij in 2017 aan een wereldtournee met een collectie Manowar nummers die zelden door de groep zelf werden gespeeld.

Op de tour wordt hij vergezeld door Mike Lepond (bas – Symphony X), Kenny “Rhino” Earl (drums – ex-Manowar, Angels of Babylon) en zanger Marc Lopes (Let Us Prey). Ze geven ons de klassiekers van Manowar met zo veel kracht en energie dat het gemakkelijk te vergeven is dat de stem van Lopes minder helder is dan die van Eric Adams.

Setlist :

  1. Death Tone
  2. The Oath
  3. Blood of My Enemies
  4. Kill with Power
  5. Sign of the Hammer
  6. Fighting the World
  7. Battle Hymn
  8. Hail and Kill

 

Europe

Deze vaandeldragers van “Hair Metal” uit de jaren ’80 brachten in oktober 2017 hun elfde studioalbum uit genaamd “Walk the Earth”, een goede gelegenheid om terug op tour te gaan. Ze komen met een goed uitgebalanceerde en professioneel gespeelde set waarin ze zelfs 2 van hun klassiekers weglaten ten voordele van nieuwer materiaal. Zoals altijd heb ik een dubbel gevoel bij het luisteren naar de zanger Joey Tempest: aan de ene kant heb ik bewondering voor zijn moed om te zingen op met zo weinig effecten op zijn stem, maar aan de andere kant gaat deze “ruwe” vibe niet echt goed samen met pakweg “The Final Countdown”.

Setlist :

  1. War of Kings
  2. Hole in My Pocket
  3. Rock the Night
  4. Scream of Anger
  5. Last Look at Eden
  6. Firebox
  7. Sign of the Times
  8. Ready or Not
  9. Nothin' to Ya
  10. The Beast
  11. Superstitious
  12. The Final Countdown

 

Status Quo

Ondanks dat ze reeds 50 jaar bestaan en kort voor Wacken één van hun oprichtende leden hebben verloren, blijft Status Quo professionaliteit koppelen aan het genot om te spelen. Net zoals tijdens hun optredens in de jaren ’70 en ’80 geven ze ons een set die jong en oud aan het dansen en zingen zet. Zonder te veel te kletsen zingen ze hit na hit (en hits hebben ze zeker. Status Quo is de rockgroep met de meeste “chart hits’ in het Verenigd Koninkrijk, meer dan 60 waarvan 22 in de top 10.)

Setlist :

  1. Caroline
  2. Something 'bout You Baby I Like
  3. Rain
  4. Softer Ride
  5. Beginning of the End
  6. Hold You Back
  7. What You're Proposing / Down the Dustpipe / Wild Side of Life / Railroad / Again and Again
  8. Paper Plane
  9. In the Army Now
  10. Roll Over Lay Down
  11. Down Down
  12. Whatever You Want
  13. Rockin' All Over the World
  14. Rock and Roll Music / Bye Bye Johnny

 

Accept

Zoals gebruikelijk was er een groot publiek voor deze Teutoonse veteranen. Wat dan weer niet gebruikelijk was, was de setlist: ze begonnen zoals elke “normale” metal band met een paar songs (waaronder 2 nieuwe exemplaren) om vervolgens, na een half uur spelen, het podium te verlaten en een groot zwart gordijn te laten zakken, gedurende drie minuten, dat naar mijn mening het ritme van de show verstoorde.

Wanneer ze het doek terug lieten vallen, stond het Nationaal Symfonisch Orkest van Tsjechië klaar om samen met gitarist Wolf Hoffman enkele nummers van zijn soloalbum “Headbangers Symphony”, klassieke stukken die in een metaljasje gestoken zijn, te spelen. Na dit half uur durende intermezzo, is het terug de beurt aan de rest van Accept.

Gedurende de rest van het optreden worden ze ondersteund door het symfonisch orkest. Dat metal en orkesten goed samengaan is al meerdere keren bewezen en ook dit optreden is geen uitzondering op de regel. Ze spelen hit na hit tot grote vreugde van het publiek om uiteindelijk te eindigen met een overweldigende “Balls to the Wall”

Setlist :

  1. Accept
    1. Die by the Sword (World Premiere)
    2. Restless and Wild
    3. Koolaid (Live Premiere)
    4. Pandemic
    5. Final Journey
  2. Wolf Hoffmann solo avec Czech National Symphony Orchestra
    1. Night on Bald Mountain (Modest Mussorgsky cover)
    2. Scherzo (Fryderyk Chopin cover)
    3. Romeo and Juliet (Pyotr Ilyich Tchaikovsky cover)
    4. Pathétique (Ludwig van Beethoven cover)
    5. Double Cello Concerto in G Minor (Antonio Vivaldi cover)
    6. Symphony No. 40 in G Minor - K.550 (Wolfgang Amadeus Mozart cover)
  3. Accept avec Czech National Symphony Orchestra
    1. Princess of the Dawn
    2. Stalingrad
    3. Dark Side of My Heart
    4. Breaker
    5. Shadow Soldiers
    6. Dying Breed
    7. Fast as a Shark
    8. Metal Heart
    9. Teutonic Terror
    10. Balls to the Wall

 

Batushka

Metal en Russisch – Orthodoxe liturgie, geen alledaagse combinatie. Bathuska (uitgesproken als “Batjushka”, hun naam betekent “vader” en is de term die men gebruikt op een priester aan te spreken) is samengesteld uit anonieme leden die deel van andere bands uitmaken. De sfeer van de scène is nogal oecumenisch. Ondanks hun onberispelijke prestaties was het erg statisch en was er geen interactie met het publiek. Hun laatste nummer viel buiten de toegestane tijd en moest na een minuut helaas worden stopgezet.

Setlist :

  1. Yekteniya I: Ochishcheniye
  2. Yekteniya II: Blagosloveniye
  3. Yekteniya III: Premudrost'
  4. Yekteniya IV: Milost'
  5. Yekteniya V: Svyatyy Vkhod
  6. Yekteniya VI: Upovane
  7. Yekteniya VII: Istina
  8. Yekteniya VIII: Spaseniye

 

Napalm Death

Het Engelse Napalm Death, pioniers van de grindcore, bracht ons naar goede gewoonte een woeste en furieuze set. Het publiek hield ervan, met helse moshpits als gevolg.

Setlist :

  1. Silence Is Deafening
  2. Smash a Single Digit
  3. How the Years Condemn
  4. When All Is Said and Done
  5. Continuing War on Stupidity
  6. Scum
  7. The Kill
  8. You Suffer
  9. Siege of Power
  10. Dear Slum Landlord...
  11. Nazi Punks Fuck Off (Dead Kennedys cover)
  12. Suffer the Children