Wacken Open Air 2017 - Dag 3 + 4 (4+5/08/2017)

04/08/2017

Warrant

Deze groep uit Düsseldorf, opgericht in 1983, mogen we niet verwarren met de Californische glam metalgroep die dezelfde naam heeft. Warrant bracht ons een zeer klassieke maar sterke speed metal die een vrij groot en enthousiast publiek trok. Er is een soort van beul die moet dienen als een “stage act” maar die was voor mij eerder vervelend.

Warrant is op 29/09/2018 te zien als headliner op Devils Rock for an Angel in Zillebeke.

Setlist :

 1. Come and Get It
 2. The Rack
 3. Immortal
 4. Scavenger's Daughter
 5. Nuns Have No Fun
 6. The Enforcer
 7. Satan

 

Lacuna Coil

Wat moet er nog gezegd worden over Lacuna Coil?? Deze Italianen, uit Milaan, zijn een onstopbare kracht op het podium. Of het nu op het podium van een kleine club is of, zoals hier, een immense vlakte met een 70000-koppig menigte, de zangeres beheerst haar publiek en doet ermee wat ze wil. Je zou er bijna de rest van de band door vergeten, zo dominant is Cristina Scabbia. Nochtans is de interactie met de zanger (en de andere leden van de band) één van de sterke punten van hun podium act. Als echte professional vergeet ze ook niet de aanwezige fotografen te bespelen, zodat deze het gebrachte goed kunnen voorstellen: één beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden ...

Setlist :

 1. Ultima Ratio
 2. Spellbound
 3. Die & Rise
 4. Heaven's a Lie
 5. Blood, Tears, Dust
 6. My Demons
 7. Ghost in the Mist
 8. Trip the Darkness
 9. Enjoy the Silence (Depeche Mode cover)
 10. Our Truth
 11. Nothing Stands in Our Way
 12. Zombies
 13. The House of Shame

 

Grave Digger

Met een weinig dynamische prestatie en een behoorlijk vermoeide stem won deze Duitse groep niet echt nieuwe fans. Dit maakte voor het Duitse publiek echter allemaal niets uit, ze zongen uit volle borst mee terwijl ze regen en modder simpelweg negeerden.

Setlist :

 1. Healed By Metal
 2. Killing Time
 3. The Dark of the Sun
 4. Knights of the Cross
 5. Lionheart
 6. The Ballad of Mary (Queen of Scots)
 7. The Round Table (Forever)
 8. Excalibur
 9. Morgane le Fay
 10. Rebellion (The Clans Are Marching)
 11. Heavy Metal Breakdown

 

Dog Eat Dog

Sinds 1990 presenteert deze groep uit New Jersey een mix van punk en rap die zich doorheen de jaren ontwikkeld heeft door elementen van funk en ska op te nemen. Ook al zitten ze voorlopig zonder contract, toch blijven ze muziek opnemen en op tour gaan. Hun extreem energiek optreden hier was geen uitzondering, maar eerder de regel.

Setlist :

 1. Expect The Unexpected
 2. ISMS
 3. Pull My Finger
 4. Who's The King?
 5. Vibe Cartel
 6. Rocky
 7. Step Right In
 8. No Fronts
 9. XXV

 

Grand Magus

Dit Zweedse powertrio, opgericht in 1996, presenteerde een klank die bestaat uit elementen van blues, hardrock, heavy metal en doom, waarmee ze een ware “wall of sound” creëerden die ruim boven het gemiddelde zat. Hun solide en enthousiaste prestatie zijn niet bedoeld om te mishagen en de resultaten mochten er zijn. Het publiek deed goed mee en er hing een geweldige sfeer.

Setlist :

 1. Intro: Anvil of Crom (Conan the Barbarian)
 2. I, The Jury
 3. Varangian
 4. On Hooves of Gold
 5. Steel Versus Steel
 6. Like the Oar Strikes the Water
 7. Forged in Iron – Crowned in Steel
 8. Iron Will
 9. Hammer of the North

 

Blechblos'n

Ook dit is Wacken : een Beiers koperblazers ensemble met als centraal thema alcohol. Ze spelen een behoorlijk indrukwekkende set, vooral wanneer ze een paar trompetten inwisselen voor instrumenten die meer “rock” zijn. Het zijn zeer bedreven muzikanten die met veel humor en inventiviteit rockklassiekers brengen (de gitaarstukken uit van “Ace of Spades” met een saxofoon, AC – DC met een kettingzaag). Elk metalfestival zou dergelijke groepen een kans moeten geven.

The HeadCat

Na de dood van Lemmy eind 2015 was de toekomst van dit rockabilly project, gevormd in 1999, niet erg zeker. In David Vincent (ex – Morbid Angel) hebben Slim Jim Phantom (Stray Cats) en Danny B. Harvey (Rockats) nu een overtuigende bassist/zanger gevonden.

Hun set, op één van de kleinere podia van het festival (de “Beer Garten”, waar net hiervoor Blechbos’n nog aan het spelen was), bestond uit covers van klassieke rock-’n-roll en originele stukken. Hun eerbetoon aan Lemmy, “Born to lose – Live to win”,  was overgoten met een heerlijke rockabilly saus met vlak daarvoor een ander stuk dat de meesten van ons kennen in de versie van HeadGirl (Motörhead/Girlschool collaboratie uit 1981) maar dat op zich al een klassieker is (1959!!).

Setlist

 1. Good Rockin’ Tonight
 2. American Beat
 3. Not Fade Away
 4. Always in My Way
 5. Rumble in Brighton
 6. T for Fuckin’ Texas
 7. Please Don't Touch (Origineel van Johnny Kidd & the Pirates, ook gecoverd door Motörhead, samen met Girlschool, op de HeadGirl EP « St. Valentine's Day Massacre »)
 8. Born to Lose – Live to win
 9. Crossroad Blues
 10. Rock This Town
 11. (This Train is Going) Straight to Hell (met een stukje War Pigs van Black Sabbath erin verwerkt)

 

Emperor

Voor de twintigste verjaardag van hun album “Anthems To The Welkin At Dusk” is de Noorse groep Emperor samengekomen voor een korte tour waarin ze dit album volledig spelen en ook enkele van de meest bekende liedjes uit hun oeuvre brengen (in totaal slechts 4 albums, waarvan het laatste eigenlijk al meer een soloalbum van Ihsahn is). Hun Black Metal is erg technisch en leent zich niet tot veel interactie met het publiek of improvisatie, maar het enthousiasme van de fans, de kwaliteit van de composities en het optreden zorgden ervoor dat het een echt “Black” feest was op de grote wei van Wacken.

Setlist :

 1. Intro - Alsvartr (The Oath)
 2. Ye Entrancemperium
 3. Thus Spake the Nightspirit
 4. Ensorcelled by Khaos
 5. The Loss and Curse of Reverence
 6. The Acclamation of Bonds
 7. With Strength I Burn
 8. The Wanderer
 9. Curse You All Men!
 10. I Am the Black Wizards
 11. Inno a Satana
 12. Opus a Satana

 

Megadeth

Sinds Dave Mustaine gestopt is met drinken en hij het geloof vond, heb ik geen enkel slecht concert van Megadeth gezien, en dit was daar al zeker geen uitzondering op. Als ze doorgaan met deze prestaties en het schrijven van zo’n sterk materiaal, kan ik het me heel goed voorstellen dat ze binnenkort te zien zijn als hoofdact op grote metalfestivals in plaats van genoegen te moeten nemen met een plaats in de middag of net voor de hoofdact.

Setlist :

 1. Prince of Darkness
 2. Hangar 18
 3. Wake Up Dead
 4. In My Darkest Hour
 5. The Threat Is Real
 6. Sweating Bullets
 7. Conquer or Die!
 8. Lying in State
 9. Poisonous Shadows
 10. Trust
 11. Fatal Illusion
 12. Tornado of Souls
 13. Dystopia
 14. Symphony of Destruction
 15. Mechanix
 16. Peace Sells
 17. Holy Wars... The Punishment Due
 18. Silent Scorn

05/08/2017

Possessed

Als tijdgenoten van de originele Bay Area Thrashers wordt Possessed veelal geroemd als één van de grondleggers van de Death Metal in de USA en een grote invloed op extreme metal in het algemeen, wat gezien hun beperkte oeuvre (2 studio albums: Seven Churches - 1985 en Beyond the Gates - 1986) toch wel verbazing wekt. Wanneer we hen hier aan het werk zien en horen echter wordt er heel wat duidelijk. Sterke songs, gebracht met veel enthousiasme en krachte, met een zanger die, ondanks dat hij reeds sinds 1990 in ee rolstoel zit, méér beweegt dan vele anderen, zorgen er voor dat het publiek uit z'n dak gaat.

 

Beyond the Black

Voor het vierde opeenvolgende jaar krijgen we de groep rond Jennifer Haben op Wacken te zin (2x in de Bullhead Circus, vorig jaar op de Party Stage en deze keer dus op de Harder Stage). Hun weinig originele female fronted metal die vooral leentjebuur speelt bij Within Temptation, Delain en Nightwish lijkt dus in Duitsland wel aan te slaan. Toegegeven, ze zingt niet slecht, presenteert wel goed en haar muzikanten zijn zeker getalenteerd, maar ik loop er toch niet warm voor. Bovendien is de setlist identiek aan vorig jaar, met uitzondering van de tarck "Heaven in Hell" en de volgorde waarin de songs gespeeld worden.

Setlist :

 1. Lost in Forever
 2. Songs of Love and Death
 3. Heaven in Hell
 4. Shine and Shade
 5. Forget My Name
 6. Love Me Forever (eerbetoon aan Lemmy)
 7. In the Shadows
 8. When Angels Fall
 9. Hallelujah
 10. Running to the Edge

 

Orange Goblin

Deze Engelse groep uit de stonerscène van de jaren '90 heeft zichzelf in de loop der jaren ontpopt to een ware kracht, met albums die reeds lang ontsnapt zijn aan de grenzen van het genre. Maar het is vooral live dat deze band enorm is: heavy, woest, melodieus, allure ...

Hun sound dieeen mengeling is van doom, stoner, 70's rock (en ik vergeet er nog wel een paar) is dermate meeslepend dat de ongeveer volzette tent van de Bullhead Circus (15000 man) er een waar feest van maakt.

Setlist :

 1. The Filthy & the Few
 2. Turbo Effalunt (Elephant)
 3. Scorpionica
 4. The Devil's Whip
 5. Your World Will Hate This
 6. Saruman's Wish
 7. They Come Back (Harvest of Skulls)
 8. Blue Snow
 9. Quincy the Pigboy
 10. Red Tide Rising

Alice Cooper

De grootvader van shockrock, de meester van theatrale optredens…. De superlatieven stoppen niet wanneer we het hebben over het alter ego van Vincent Furnier. Ondanks zijn 69 jaar presenteert hij ons een dynamische voorstelling, energiek en en vol visueel en muzikaal spektakel. Tijdens zijn carrière heeft hij zich steeds weten te omringen met buitengewone muzikanten wat in combinatie met zijn “klassieke” songs, special effects en theaterrale stunts op het podium echte droomconcerten geeft.

Setlist :

 1. Spend the Night intro
 2. Brutal Planet
 3. No More Mr. Nice Guy
 4. Under My Wheels
 5. The World Needs Guts
 6. Woman of Mass Distraction
 7. Guitar Solo Nita Strauss
 8. Poison
 9. Halo of Flies
 10. Feed My Frankenstein
 11. Cold Ethyl
 12. Only Women Bleed
 13. Paranoiac Personality
 14. Ballad of Dwight Fry
 15. Killer
 16. I Love the Dead
 17. I'm Eighteen
 18. School's Out (met een flard Another Brick In The Wall Part
 19. Ace of Spades (Motörhead cover met Chuck Garric op vocals)

 

Amon Amarth

Eén van de zéér grote momenten van dit weekend!!! De présence, de muzikale kwaliteit, de enscenerin, de kwaliteit van de nummers, de guest vocals (een ontketende Doro ...), alles was gewoon perfect. Als ze op deze manier doorgaan zie ik ook hier headliner materiaal voor de (nabije) toekomst in ...

Setlist :

 1. The Pursuit of Vikings
 2. As Loke Falls
 3. First Kill
 4. The Way of Vikings
 5. Cry of the Black Birds
 6. Deceiver of the Gods
 7. Father of the Wolf
 8. Death in Fire
 9. War of the Gods
 10. Raise Your Horns
 11. A Dream That Cannot Be (met Doro)
 12. Guardians of Asgaard
 13. Twilight of the Thunder God

Avantasia

het metal opera project van Tobias Sammet (Edguy) is in Duitsland immens populair, en met reden. Prachtige songs, buitengewone muzikanten en hij omringt zich met gasten van hoog niveau. Nieuwkomer daarbij dit jaar was Geoff Tate (ex-Queensrÿche).

Voeg hier een zeer verzorgde presentatie en stage act aan toe en je hebt een recept voor fenomenale concerten. Deze avond was geen uitzondering hierop ...

Setlist :

 1. Mystery of a Blood Red Rose
 2. The Scarecrow (met Jørn Lande)
 3. The Story Ain't Over (met Bob Catley)
 4. Dying for an Angel (met Eric Martin)
 5. Twisted Mind (met Eric Martin)
 6. Reach Out for the Light (met Herbie Langhans)
 7. Farewell (met Amanda Somerville)
 8. Seduction of Decay (met Geoff Tate)
 9. Avantasia (met Geoff Tate)
 10. Shelter from the Rain (met Herbie Langhans en Bob Catley)
 11. Runaway Train (met Bob Catley en Jørn Lande)
 12. Promised Land (met Jørn Lande)
 13. Let the Storm Descend Upon You (met Jørn Lande)
 14. Lost in Space (met Amanda Somerville)
 15. Sign of the Cross / The Seven Angels

Kreator

Voor deze veteranen, misschien zelfs grondleggers, van de Duitse Thrash scène is Wacken een thuismatch. Ze nemen het er echter niet van, integendeel. Kreator lijkt reeds een aantal jaren ontketend op het podium, en ook hier, ondanks het late uur, geeft de bende rond Mille Petrozza de volle 100%, wat ze van het publiek dan ook terugkrijgen, voor een denderende en véél te korte set!

Setlist :

 1. Choir of the Damned (Tape)
 2. Hordes of Chaos (A Necrologue for the Elite)
 3. Phobia
 4. Satan Is Real
 5. Gods of Violence
 6. People of the Lie
 7. Total Death
 8. Mars Mantra (Tape)
 9. Phantom Antichrist
 10. Fallen Brother
 11. Enemy of God
 12. From Flood into Fire
 13. Apocalypticon (Tape)
 14. World War Now
 15. Hail to the Hordes
 16. Civilization Collapse
 17. The Patriarch (Tape)
 18. Violent Revolution
 19. Pleasure to Kill
 20. Death Becomes My Light (Tape)

 

Primal Fear

Ongeveer tegelijk met Kreator op de "Faster Stage" staat een ander Duits monument op het kleinste van de hoofdpodia, de W:E:T (toch ook nog 15000 man) om zijn twintigste verjaardag te vieren. Met hun zeer Teutoonse power metal , de onontkoombare podiumprésence en stem van Ralf Scheepers en het niet te ontkennen talent van de muzikanten wordt de tent al snel omgevormd tot een massa-koor.

Setlist :

 1. Final Embrace
 2. Angel in Black
 3. In Metal We Trust
 4. Angels of Mercy
 5. Nuclear Fire
 6. Sign of Fear
 7. Chainbreaker
 8. The End Is Near
 9. Metal Is Forever