Wacken Open Air 2018 - Dag 2

Zie ook onze verslagen van de overige dagen:

Behind Bars

De Belgische inzending voor de Wacken Metal Battle. Kort gesteld kunnen we zeggen: boenk erop!

In wat meer detail: sinds de voorronde in Café De Witte Non in Hasselt en de finale in Zingem is hier duidelijke vooruitgang geboekt. In een korte set komen deze Kempenzonen met een "take no prisoners" mentaliteit op het podium. Niet te veel geleuter, spelen! De dynamiek die ze uitstralen is geweldig en werkt duidelijk aanstekelijk op het ruim aanwezige publiek. Ook is hun set duidelijk op de voorziene tijd afgestemd, proper.

Zo zien we het zéér graag!

Setlist

 1. Wake Up 
 2. Castles Of Gold 
 3. No More Lies
 4. Six Feet Deep
 5. Forgotten 
 6. Never Back Down

https://www.facebook.com/behindbars.be/
http://vi.be/behindbars

Dokken

Deze band rond Don Dokken komt niet zo heel vaak naar Europa, dus nemen we de kans om deze oudgediende nog eens aan het werk te zien. Jammer genoeg gaat het er een beetje tam aan toe. Waarschijnlijk is de hitte er wel voor een deel schuldig aan, aangezien het iets is wat we gedurende dit weekend wel meer vaststellen, en dan vooral op de mainstages.

Met de kwaliteit van het gebrachte materiaal is daarentegen niks mis en het geluid zit ook best wel OK, het is dus zeker geen verloren tijd.

Setlist

 1. Kiss of Death
 2. The Hunter
 3. Don't Close Your Eyes
 4. Into the Fire
 5. Breaking the Chains
 6. Dream Warriors
 7. Alone Again
 8. Maddest Hatter
 9. Too High to Fly
 10. It's Not Love (met een stukje van "All Right Now")
 11. In My Dreams

Malicious Culebra

De Argentijnse inzending voor de Wacken Metal Battle. Het eerste wat opvalt is hun politieke boodschap. In hoeverre deze boodschap hier bij ons relevant is ("Nunca Mas" gaat over evenementen van uit de periode 1976-1983) is nog zéér de vraag. Voeg daarbij de tekesten + bindteksten die ééntalig Spaans zijn en we trekken de internationale mogelijkheden toch wat in twijfel.

Muzikaal kan het ook niet echt overtuigen, vooral het drumwerk komt zéér zwak over/door. Aangezien dit bij nog geen enkele band in deze battle het geval was moet het iets zijn wat eigen is aan deze groep.

Podiumprésence en act zijn daarentegen wel dik in orde, en als we na het festival de muziek in de studio-versie beluisteren lijkt het ook best wel mee te vallen, dus ontbreekt het waarschijnlijk gewoon aan live ervaring.

Oomph!

Oomph! is zo'n typische "Neue Deutsche Härte" band die je zo goed als nooit in België aan het werk ziet, maar zeker niet moet onderdoen voor de bij ons bekendere exponent van dit genre, Rammstein.

Jammer genoeg komt het er vandaag niet zo 100% uit op de "Louder"-stage. Zoals elk jaar is dit podium ook weer geplaagd met een minder goede klank dan de andere 2 podia, terwijl bovendien op de "Faster" stage een andere band tegelijk speelt en soms stillere passages of bindteksten overstemt. Voor het Duitse publiek dat beter bekend is met het materiaal dan wijzelf is dit alles echter geen belemmering. Onder een verpletterende hitte gaan ze, verkoeld met het nodige gerstenat, helemaal uit de bol.

Setlist

 1. Das weiße Licht
 2. Gott Ist Ein Popstar
 3. Träumst Du
 4. Der neue Gott
 5. Mein Schatz
 6. Sandmann
 7. Kleinstadtboy
 8. Labyrinth
 9. Augen auf!

Dirkschneider

 Udo Dirkschneider moeten we aan geen enkele rechtgeaarde metal fan voorstellen. Als stichtend lid van Accept stond hij mee aan de wieg van de Duitse metal scène, en ook met z'n solo project U.D.O. blijft hij succesvol bezig.

Los hiervan gaat hij echter af en toe onder de naam Dirkschneider nog "de baan op" met een set waarin alleen songs zitten uit zijn periode bij Accept. Bij het toch nog steeds voornamelijk Duitse publiek hie rop Wacken gaat dit er als zoete koek in, hoewel we hier ook een in onze ogen redelijk tamme vertoning te zien krijgen.

Setlist

 1. The Beast Inside
 2. Aiming High
 3. Midnight Mover
 4. Living for Tonite
 5. Princess of the Dawn
 6. Restless and Wild
 7. Son of a Bitch
 8. London Leatherboys
 9. Up to the Limit
 10. Breaker
 11. Screaming for a Love-Bite
 12. Love Child
 13. Russian Roulette
 14. Metal Heart
 15. Fast as a Shark
 16. I'm a Rebel
 17. Balls to the Wall

 

Behemoth

Deze Polen staan tegenwoordig zowat op elk metal festival in Europa, en kunnen bijna als een mainstream metal band beschouwd worden.

Dit ligt vooral aan de manier waarop Nergal en de zijnen hun Black/death metal verpakken en vertolken. Meer dan bij andere bands in het genre blijft hun act bijvoorbeeld ook overeind in vol daglicht, niet onbelangrijk in het steeds omvangrijkere zomerfestival circuit.

Ook hier krijgen we weer een tot in de puntje verzorgde show te zien waarbij niks aan het toeval overgelaten wordt.

Setlist

 1. Ov Fire and the Void
 2. Demigod
 3. Ora Pro Nobis Lucifer
 4. Conquer All
 5. God = Dog
 6. Messe Noire
 7. Alas, Lord Is Upon Me
 8. Wolves ov Siberia
 9. Blow Your Trumpets Gabriel
 10. Decade of Therion
 11. At the Left Hand ov God
 12. Slaves Shall Serve
 13. Chant for Eschaton 2000
 14. O Father O Satan O Sun!

Danzig

Bij Danzig krijgen we eindelijk een uitzondering op de "ziekte van de dag" op de hoofdpodia. Hier staan een band en een frontman die er duidelijk veel zin in hebben en vol energie tekeer gaan. Beetje jammer is dan wel dat frontman Glenn Danzig soms wat op z'n adem trapt, maar voor een 60-plusser, die al meer dan 40 jaar mee draait, is het hem in deze hitte méér dan vergeven.

Setlist

 1. SkinCarver
 2. Eyes Ripping Fire
 3. Devil on Hwy 9
 4. Twist of Cain
 5. Not of This World
 6. Am I Demon
 7. Her Black Wings
 8. Tired of Being Alive
 9. How The Gods Kill
 10. Left Hand Black
 11. Dirty Black Summer
 12. Black Mass
 13. Mother
 14. She Rides
 15. Snakes of Christ

Exit Eden

Exit Eden is een project van enkel dames uit de metal scène waarbij ze mainstream popnummers in een "bijna metal" jasje gieten. Waarom "bijna metal"? Het gaat hier namelijk over stereoptypische female fronted metal met gothic en symphonische invloeden. Op het album werkt dit nog redelijk goed door de aanwezigheid van powerhouse Amanda Somerville (Avantasia, Trillium, HDK).

Vandaag moeten we het echter stellen met Clémentine Delauney (Visions of Atlantis), Marina La Torraca (Phantom Elite) en Anna Brunner. Op zich geen van de drie slechte zangeressen, maar hun timbre light hier net wat te dicht bijeen om echt meerwaarde te bieden.

Leuk om eens live gezien/gehoord te hebben, maar meer ook niet.

Setlist

 1. Unfaithful (Rihanna cover)
 2. Firework (Katy Perry cover)
 3. Incomplete (Backstreet Boys cover)
 4. Paparazzi (Lady Gaga cover)
 5. Fade to Grey (Visage cover)
 6. Total Eclipse of the Heart (Bonnie Tyler cover)
 7. A Question of Time (Depeche Mode cover)