Wacken Open Air Metal Battle - 1/3 finale - 03/03/2018 - De Verlichte Geest, Roeselare, BE

De laatste 1/3 finale ... West-Vlaanderen boven in deze editie, aangezien 4 van de 6 groepen hier in het verre (2u rijden voor deze Kempenzonen) Roeselare een thuismatch spelen. Benieuwd of Mental Circus en Schizophrenia dit front kunnen breken. 1 van de finalisten wordt sowieso door het publiek gekozen.

Wij zijn er klaar voor, Heavy-D staat achter de knoppen en de Jupiler staat koud, alle ingrediënten voor een gezellig metal-avondje zijn aanwezig.

Schizophrenia

Belgische thrash uit Antwerpen om te beginnen en de avond is direct op snelheid. Het publiek hier in De Verlichte Geest is duidelijk fan van het genre. De stem laat wat te wensen over en qua podium act is de inspiratie van de zanger nogal duidelijk bij Evil Invaders gehaald maar moet er toch nog wat geoefend worden om een dergelijk niveau te halen en een eigen "gezicht" te ontwikkelen.

Laat ons toegeven dat de boel in gang trekken een ondankbare taak is, maar rond ons kijkend lijkt dit in ieder geval wel te lukken. Hier zit duidelijk potentieel in. Dit jaar naar Wacken is misschien wat hoog gegrepen, maar voor een eerste deelname kan dit wel tellen.

 

Turbowarrior of Steel

En dan nu ... party-thrash.

TWOS heeft een serieuze live reputatie en van bij de eerste tonen is het duidelijk dat deze kerels hier staan om een feestje te bouwen. Voor de West-Vlaamse metalheads zijn dit duidelijk geen onbekenden. We krijgen al dadelijk een moshpitje, gevolgd door een wall-of-death.

Qua feestgevoel lijkt dit wel een metal-Katastroof in de beste zin van het woord. Het tempo ligt zéér hoog en de bandleden zijn zeer goed op elkaar ingespeeld, wat met een gemiddelde van 1 optreden per week natuurlijk niet zo verwonderlijk is. Zouden ze op Wacken, waar het publiek hen nog niet kent, een zelfde feestje aan de gang krijgen?

Pluspunten krijgen ze van ons zeker voor de schitterende ritme-sectie waarbij de bas bijwijlen zelfs de lead overneemt. In deze voorondes is dit eerder uitzonderlijk gebleken ...

Tijdens het laatste nummer ontaard de moshpit zowaar in dwergwerpen, waar bij gebrek aan dwerg de kleinste persoon in de zaal het moest ontgelden ;-)

Geef TWOS een podium en een feestje is duidelijk verzekerd. De live-reputatie is wat ons betreft zeker verdiend!

 

Phoenix Rebellion

Old school metal of West-Flanders ...

De podium act van deze band heeft duidelijke vooruitgang gemaakt ten opzichte van de finale van vorig jaar. In plaats van niet altijd gecoördineerde pogingen om in het middenpunt van de belangstelling te staan zien we nu een optreden van een hechte band waarin ieder zijn moment krijgt en vooral de wisselwerking tussen de zanger en de lead gitarist enorm verbeterd is.

Ook Poenix Rebellion speelt hier een ware thuismatch en dat is aan het publiek duidelijk te merken. De band is dermate "on fire" dat ze hun hele set verschillende minuten te vroeg afgewerkt hebben, en dit ondanks een spijtig technisch mankementje tijdens het laatste nummer, dat op een snelle en professionel manier opgelost werd. Een zoveelste bewijs dat dit een groep capabele muzikanten is en ze hun repetities niet noodzakelijk enkel aan het degusteren van hun eigen (voortreffelijke) "Red Baron" bier spenderen.

Wij zijn in ieder geval blij verrast met de evolutie van deze band, maar zal het voldoende zijn voor een tweede finaleplaats op rij? De concurrentie is zwaar dit jaar ...

 

Violent Sin

De soundcheck is in ieder geval al plzierig. In plaats van het gebruikelijke "check, check" gaat het over "gekapt"  en "ajuinconfijt'. Waarschijnlijk één of ander West-Vlaams "kluchtje", hoewel ik een neiging moet onderdrukken hen er op te wijzen dat het toch wel "gehakt" zou moeten zijn ...

Voor de eerst keer deze avond lijkt het publiek in De Verlichte geest nogal onbewogen, en dit ondanks dat de groep zelf voor redelijk wat van het aanwezige volk gezorgd heeft. Het geluid van hun speedmetal kan dan ook niet echt overtuigen. Het lijkt wel alsof hun eigen stacks de PA van de zaal overstemmen en tegenwerken.

Naar ons gevoel zou de zanger beter zijn clean vocals wat meer gebruiken, ze gaan hem duidelijk beter af dan de wat ongecontroleerde shrieks. Ook  de instrumenten komen wat warrig over wat niet echt bevorderlijk is voor het geheel.

De groep wil wel maar het komt er hier vanavond niet echt uit. Misschien spelen ze dorstgewijs wat te laat op de avond?

 

Albert's Bastards

Do you wanna rock?!? Met hun blues-rock is deze band duidelijk een buitenbeentje in deze battle. De jury voor de preselecties oordeelt echter dat elk sub-genre moet kunnen, als er maar een bepaald niveau gehaald wordt.

Jammer genoeg bestaat het publiek hier vanavond echter overwegend uit jonge thrashers die hun openheid nog moeten ontwikkelen. Wat hier neergezet wordt is namelijk van uitzonderlijk niveau.

Hoewel ook hier de bas regelmatig de rol van een laaggestemde ritme gitaar speelt is het duidelijk een bewuste keuze in functie van het nummer. De afwisseling met pure baslijnen wordt hier tentoon gespreid door een uitzonderlijke bassist. Hiervan worden onze oude knoken blij en lijken zelfs de thrashers wat los te komen.

Qua drive en energie kunnen deze heren duidelijk mee met het hun voorafgaande jonge geweld, muzikaal staan ze op een véél hoger niveau, een plaats op Blues Peer méér dan waard. Onvoorstelbaar dat het hier gaat om een band die nog geen platencontract heeft.

Hier kunnen we uren naar luisteren en de hen toebedeelde 25 minuten zijn dan ook véél te snel om.

 

Mental Circus

De eer om de voorrondes af te sluiten komt toe aan de tweede female fronted band van de "final 18". Cathubodua haalde het in Lens net niet. Kan Mental Circus wel doorstoten naar de finale? Oordelend op basis van onze eerdere ervaringen met deze band zou hun act in Wacken in ieder geval wel kunnen werken, nu nog afwachten of ze in een minimalistische setting het publiek van West-Vlaamse thrashers en/of de gespecialiseerde jury kunnen overtuigen.

Reeds van bij het eerste nummer is het duidelijk, zangeres Sanne Marico is een frontvrouw zoals we ze graag hebben:sterk, aanwezig, een stem als een klok en, last but not least, the camera loves her. Dit gaat trouwens ook in hoge mate op voor gitariste Stefanie Geerts die geenszins "tweede viool" speelt.

In tegenstelling tot wat dikwijls het geval is voegen de samples hier een duidelijke extra toe en we kunnen eigenlijk wel spreken van een bijkomend instrument dat wezenlijk onderdeel uitmaakt van het geheel. Een bijkomend gevolg hiervan is dat het samenspel van de muzikanten zeer strak is. Hierbij verdient trouwens ook de drummer een dikke pluim aangezien hij de teugels duidelijk strak houdt zonder overkill. Podium ervaring is een duidelijke plus hier.

De vorige keren dat we Mental Circus gezien hebben was telkens met heel wat show elementen, meer zo stripped down is het zo mogelijk nog sterker. Ons buikgevoel: dit kan op Wacken zelf wel eens een Top 5 notering in de wacht slepen en is zonder twijfel de beste metal performance van de drie voorrondes.

Afwachten wat de puntentelling oplevert ...

 

The final verdict

Bij de vakjury gaat Turbowarrior of Steel met de finaleplaats lopen. Bij het publiek ook. Doordat Mental Circus en Albert's Bastards bij de vakjury op een gedeelde tweede plaats eindigen en er zich bij de publieksjury niet zo'n moeilijke situatie voordoet mag de in onze ogen minst sterke groep van de avond, Violent Sin, mee naar de finale in Zingem op 26/05/2018.

De meerderheid heeft duidelijk niet altijd gelijk. Volgens ons een gemiste kans voor de Belgische metal ...

De finale zal dus gaan tussen: