Wacken Open Air Metal Battle - Finale - 26/05/2018 - Zaal De Volkskring, Zingem

Signs Of Algorithm

De boel op gang trekken is een ondankbare taak. Voor Signs of Algorithm is dit echter een thuismatch en het is er van bij de eerste tonen boek op, alleen horen we het zo niet. Het geluid blijft namelijk enorm achter bij de prestatie op het podium. Het geluid in deze zaal is nooit echt super geweest, maar dit is wel extreem.

Het ruimere podium wordt direct intens gebruikt marr we zouden toch liever zien dat de gitaristen meer oogcontact met het publiek zoeken dan met hun snaren. Deze band is te goed om enkel de frontman uit te spelen en de "honger" is duidelijk.

Turbo Warrior of Steel

Het tempo gaat met TWOS helemaal niet omlaag, het publiek weet hoe laat het is. Turbo Warrior op z'n best ...

Doordat de sound van deze band minder nood heeft aan echte bas hebben ze minder last van het nog steeds barslechte geluid, misschien ook doordat dit voor de man aan de knoppen ook wel wat toegankelijker is.

Onze indruk van de voorronde blijft recht: wat ambiance en vibe betreft staat hier zowat de Katastroof van de metal, in de goede zin, maar nu ontwaren we toch ook een vleugje Belgian Asociality. Een publiek dat bijna gedwee volgt in meebrullers aan een tempo dat echt wel verschroeiend hoog ligt. Het is ook overduidelijk (opnieuw) dat dit trio zeer goed op elkaar ingespeeld is.

We zijn zeker vragende partij om deze band ook meer buiten hun eigen provincie te zien optreden ...

Innervate

Door het warme weer krijgt Innervate duidelijk minder publiek dan ze verdienen. De helft van het aanwezige publiek staat buiten nog na te puffen van de vorige twee sets.

Door materiaalbreuk (letterlijk te nemen: drumstick gesneuveld) valt er bij gebrek aan direct inzetbaar vervangmateriaal even een gat in de set. Dit kost punten! Daarna herpakt de band zich en laten ze zien dat ze de afgelopen weken serieus gerepeteerd hebben op hun podium act. Hier staat een getransformeerde band.

De klank is ondertussen iets beter, mede doordat deze band niet zo'n razende wall of sound neer zet en zo het zaaltje minder satureert.

Our Hate

Hoe moeten we Our Hate omschrijven? Laat ons het houden op een pletwals. Mensen die met dit weer liever buiten staan komen met mondjesmaat toch terug binnen.

Willen deze mannen mer? We denken van wel ...

Tijdens de set wordt het geluid langzaamaan beter afgesteld, en wij hebben het gevoel dat deze band op Wacken wel iets kan gaan verwezenlijken. Het genre zit zeker snor, de drive en de motivatie is er en de Belgische jury gelooft er in. Zonder afbreuk te doen aan de vorige bands is dit de eerste van de avond waarbij we dit gevoel hebben.

Voor de uiteindelijke Battle zouden we zeggen om geen aankondigingen te doen en alle songs als een 20 minuten durende rush op het publiek af te vuren. Iedereen zal geweten hebben dat België op het podium gestaan heeft

Behind Bars

Het lijkt bij wijze van spreken wel drukker op het podium dan in de zaal. Ze zijn echt slachtoffer van de temperatuur. Strakke show en weinig volk, al het doembeeld voor de vorige groepen, maar hier helemaal duidelijk. De aanhang van Our Hate komt hier wel nog een feestje bouwen, maar verder heeft het publiek duidelijk last van de warmte ...

Muzikaal gezien echter ... Eindelijk zijn we er! Dit werkt voor ons!

Ons verdict

Zweetgehalte: gelijkspel Behind Bars - Our Hate
"Gewicht" in de schaal: Our Hate 
Strakheid: Behind Bars
Intensiteit: Behind Bars
Inzet/"Goesting": gelijkspel Behind Bars - Our Hate

Met één van deze twee bands willen wij zeker naar Wacken, maar eigenlijk liefst met allebei ...

Verdict van de jury

De punten worden geteld in 5 categorieën. Met drie eerste plaatsen (van de "concullega's", algemeen publiek en Wacken visitors) en twee derde plaatsen (muzikanten/kenners en pers/organisators) heeft de jury duidelijk gekozen om Behind bars mee te nemen naar Wacken met Our Hate als een zeer sterke 2de. De jeugd heeft het vandaag gehaald.

Zeker verdiend en laat ons hopen dat ze ons fier kunnen maken op de grote battle in Augustus.  Ze zullen spelen op donderdag 2 augustus om 10h in de bull-head tent op de Headbangers stage!

See you all there!!!