Alien Weaponry - Tū

Het trio schokt en verrast het publiek op verschillende niveaus. De nummers van Alien Weaponry zijn complex en zeer politiek. Hun live-uitvoeringsenergie is verrassend, met slechts twee vijftienjarigen die de voorkant van het podium even effectief besturen als vier- en vijfkoppige bands die driemaal ouder zijn dan hun leeftijd. Maar misschien is het meest verrassende van allemaal:  veel van hun liedjes zijn in de moedertaal van Nieuw-Zeeland, Te Reo Maori.

Gitarist / leadzanger Lewis de Jong (15) en zijn broer, drummer Henry (17), zijn van Ngati Pikiao en Ngati Raukawa afkomst - ze noemen zichzelf 'Stealth Maori.' Tot hun 7 jaar woonden ze een volledige onderdompeling bij in Kura Kaupapa Maori (Maori taalschool), waar het zingen van waiata en het uitvoeren van haka een dagelijkse routine was.

Ook ingebakken in hun vroege leven waren verhalen over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland vanuit een Maori-perspectief. In september 2017 wonnen ze de prestigieuze "APRA Maioha award" voor hun lied 'Raupatu' - een thrash-metalcommentaar over de volksvertegenwoordiging uit 1863 waardoor de koloniale overheid grote stukken land van de inheemse Maori-bevolking kon confisqueren.

De combinatie van thrash metal met de geschiedenis en taal van de Maori is populair gebleken. Hun nieuwste videoclip voor RuAna Te Whenua heeft meer dan een miljoen YouTube-en Facebook-hits, bracht 2 weken door op nr 1 bij Spotify's NZ Viral chart en nummer 2 op de wereldwijde iTunes metal chart (net achter 'Run to the Hills' van Iron Maiden). De muziek van de band is op de playlist geplaatst op stations in Nieuw-Zeeland en de rest van de wereld - van Schotland tot Brazilië, maar ook uit de VS, Australië en Duitsland.

Nu staat Alien Weaponry klaar om hun furieuze debuutalbum 'Tū' op de wereld uit te brengen. Afkorting voor 'Tumatauenga', de Maori-god van de oorlog, Tualso betekent sterk en trots zijn, en ergens voor staan. Het idee komt tot uiting in de albumillustraties, die de tradtional moko kanohi (gezichtstatoeages) van de Maori-krijger bevatten.

Alien Weaponry
 1. Whaikorero
 2. Ru Ana Te Whenua
 3. Holding My Breath
 4. Raupatu
 5. Kai Tangata
 6. Rage - It Takes Over Again
 7. The Things That You Know (Bonus Track)
 8. Whispers
 9. PC Bro
 10. Urutaa
 11. Nobody Here
 12. Te Ara
 13. Hypocrite (Bonus Track)