HEAVY SOUND TRIBUTE EN METALLICA EERBETOON IN POPERINGE

Het was vroeg verzamelen geblazen aan zaal Maeke-Blyde in Poperinge voor metal- en vooral Metallica-fans, op woensdagmorgen 12 juni. In totaal kwamen zo’n 250 metalheads opdagen, een groot succes.

Gastvrouw van dienst die alles aan elkaar praatte, was Sofie Engelen, radiopresentatrice bij Studio Brussel voor de digitale zender “De Tijdloze”.

Sofie Engelen: “Wij houden zeker met ‘De Tijdloze’ ook van Metallica. Dat Metallica in 1984 drie keer in Poperinge heeft gespeeld, is toch wel heel bijzonder. Als ik daarstraks in die zaal zat, dacht ik ‘het is toch waanzinnig dat Metallica hier gestaan heeft, hier in de backstage zat, met Rudy De Doncker foto’s heeft genomen, hier gegeten en gedronken heeft’. Hun eerste show hier was op 12 februari, als voorprogramma van Venom. De tweede show was op het tweede Heavy Sound Festival op de Don Bosco-terreinen, en dat was hun eerste Europese festivalshow. En op 17 november van datzelfde jaar keerde de band weer naar de Maeke-Blyde, maar dit keer als headliner”.

Daarna nam Schepen van Cultuur Loes Vandromme het woord. In haar speech had zij allerhande titels van Metallica-nummers verwerkt. Goed gevonden!

Naar aanleiding van dit eerbetoon heeft Barry Raçon uit Handzame een kunstwerk gemaakt dat gebaseerd is op een foto die in 1984 genomen is door Frederick Moulaert in de Maeke-Blyde.

Het monument zat verscholen achter een gigantische spandoek met daarop een foto van de jonge Metallica bandleden Cliff Burton, James Hetfield, Lars Ulrich en Kirk Hammett, en met een druk van de toenmalige concertorganisatoren op een rode knop, rolde het spandoek omhoog en kwam het kunstwerk tevoorschijn.

Bij de inhuldiging bracht het 45-koppig koor Hopchora uit Poperinge het nummer “Nothing Else Matters” van, hoe kan het anders, Metallica.

We spraken even met de kunstenaar.

Hoe is dit werk eigenlijk ontstaan?

Kunstenaar Barry Raçon: “Vorig jaar heeft Luc Waeyaert me gecontacteerd om een kunstwerk te ontwerpen, op een moment dat het nog niet zeker was dat de herdenking wel door kon gaan. Ik had er wel direct een goed gevoel bij, en zeker als Metallica-fan. Ik vond het een geweldige eer om het te mógen maken. Er is wel een pak meer werk aan geweest dan voorzien, maar dat vond ik totaal niet erg. Het was een leuke ervaring voor mij. De respons die ik hier vandaag van de mensen krijg, is hartverwarmend. Het is bovenal een geweldig eer dat ik dit heb mógen doen. Het leukste als kunstenaar is dingen creëren, er een verhaal in steken, en daarbij ook een beetje teruggaan in de tijd. Bezig zijn in mijn atelier is het liefste dat ik doe. Het monument is een exacte kopie van de gitaar waarop James Hetfield hier in Maeke-Blyde speelde. Het materiaal is van cortenstaal en de snaren zijn van inox, en het wordt gepresenteerd op een betonnen sokkel, wat allemaal past in het concept van de metalsound”.

Had je de volledige vrijheid om het kunstwerk te maken of kreeg je wat tips of suggesties?

Barry Raçon: “Luc Waeyaert kwam wel met het idee van die gitaar. Dan was er wel nog wat opzoekwerk, het is tenslotte 40 jaar geleden, dus wat de precieze vorm van de gitaar betreft. Dan moest ik bekijken wat de mogelijkheden waren om het een beetje abstract te maken, maar het moest toch alleszins monumentaal zijn. De uitvergroting zorgt ervoor dat het wel de moeite is om het eens te komen bewonderen”.

Laat ons hopen dat Metallica hier ooit terugkomt, het kunstwerk bewondert en een foto maakt bij dit prachtige monument. Stel je voor, een foto van de bandleden hier?

Barry Raçon: “Ja! Dat zou echt fenomenaal zijn! Dat zij hier misschien gewoon eens incognito passeren zou al super zijn”.

In de zaal Maeke-Blyde waren er doorlopende videoclips met foto’s te zien en een tentoonstelling met heel wat originele affiches van de Heavy Sound Festival en Maeke-Blyde concerten. Knap werk!

Stipt om 12.00 uur was er dan een speciale videoboodschap van Metallica zelf. De organisatoren hebben de band vorig jaar uitgenodigd, maar met het drukke schema op hun tour konden de bandleden er nu niet bij zijn, vandaar de videoboodschap als alternatief.

Videoboodschap James Hetfield: “We zijn zo vereerd dat jullie ervoor hebben gekozen om Metallica en de tijd die we 40 jaar geleden in jullie prachtige stad doorbrachten, te herdenken. Het is nog steeds een ongelooflijke herinnering voor ons”.

Kirk Hammett: “Het is verbazingwekkend dat jullie dit nog herinneren en ervoor hebt gekozen om een monument te plaatsen buiten Maeke-Blyde. Ik wil Rudy en Luc bedanken voor het organiseren van dit alles, maar zeker ook hartelijk dank aan jullie allemaal om dit te hebben mogelijk gemaakt”.

James Hetfield: “Geniet dit weekend van het Heavy Sound Tribute en ik hoop jullie weer snel eens tegen te komen”.

Op zaterdag 14 juni 2024 is er een Heavy Sound Tribute in Maeke-Blyde, met Sanity's Rage, Motorheat (tribute-band Motorhead), Ostrogoth en Magnetica (tribute-band Metallica). Je kunt enkel nog tickets aan de deur kopen aan 25 euro.

Vervolgens was er een voorstelling van het boek “Heavy Sounds From The West” van Hans Verbeke, een naslagwerk over de vele concerten, waaronder het Heavy Sound festival, die plaatsvonden in Poperinge en omgeving. Het boek beschrijft de coming of age van metal in West-Vlaanderen. Het is verkrijgbaar in het Nederlands en het Engels, met op de cover ofwel een jonge James Hetfield ofwel Lemmy van Motörhead. Een turf van 400 bladzijden met nooit eerder gepubliceerde verhalen en een pak foto’s en memorabilia.

Te koop via https://www.heavysoundsinthewest.be/

Daarnaast was er ook een presentatie van de heruitgave op vinyl van het album “Second Attack” van de Belgische band Crossfire die in mei 1985 op Heavy Sound Festival speelde.

Metallica-fan Marnick Brouckaert uit Hooglede was erbij toen Metallica in 1984 in Maeke-Blyde speelde.

Welke herinneringen heb je er zoal aan?

Marnick Brouckaert: De bijzonderste herinnering die ik er aan heb, naast het feit dat het een geweldige concert was, is dat ik op iemands schouders zat en ik een foto ging maken van de band. Onmiddellijk kwam iemand van de security die me zei dat er geen foto’s mochten gemaakt worden of dat mijn cameraatje zou in beslag worden genomen. Ik heb dan direct mijn toestel weggestopt, maar ik heb toen wel een paar fotootjes kunnen nemen, echter van niet al te beste kwaliteit. Het zijn wel unieke beelden. Dat blijft een mooie herinnering. Het concert zelf was fantastisch, men begon met ‘Metal Militia’, direct keihard er tegenaan, dat was super. De setlist bestond uit de eerste twee albums, voor mij nog steeds de beste. Ik heb nog altijd het originele ticket van het concert hier”.

De concerten van Metallica in Poperinge waren ook de enige in België met bassist Cliff Burton. Wat zegt u Cliff Burton?

Marnik Brouckaert: “Een ‘machtige’ bassist, niemand kan hem nadoen wat hij deed, zoals de solo’s die hij bracht, echte gitaarsolo’s maar dan op een basgitaar. Ongelooflijk! Allemaal mooie herinneringen”.

We spraken ook even met Alexander Besant, dirigent van het koor Hopchora.

Als Poperings koor is dit toch geweldig, niet?

Alexander Besant: “Het bewijs dat bijna iedereen van het koor hier nu is, dat zegt heel veel op zich, want men heeft immers een dag vrijaf moeten nemen van het werk”.

Metallica zit allicht niet meteen in jullie standaard repertoire?

Alexander Besant: “Vanaf nu meer en meer. [lacht] Maar we zijn nu ook geen klassiek koor dus we brengen sowieso meerdere genres. Met de juiste bewerking voor een koor kunnen allerhande muziekgenres”.

Hoe verliep de voorbereiding?

Alexander Besant: “Er kropen natuurlijk wel aardig wat repetitie-uurtjes in. Een maand of drie geleden zijn we ermee begonnen, uiteraard in combinatie met al de rest. En we zijn ook geen professioneel koor, dus de voorbereiding nam wel wat meer tijd in beslag, wat logisch is. Maar met de volle overgave en inzet van het koor hebben we een mooi resultaat bereikt”.

Jullie waren al heel vroeg aan het repeteren. Ik was hier tegen 10.20 uur en de repetitie was al een tijd volop bezig, ik hoorde het vanop een afstand toen ik naar hier wandelde, terwijl het evenement pas om 11.00 uur begon. Dan al aan het opwarmen?

Alexander Besant: “Ja, een beetje inzingen hé. [lacht] Want dat is wel nodig. En we worden begeleid door een schitterende pianiste, Stefanie Maertens”.

Bent u de vaste pianiste van het koor?

Stephanie Maertens uit Dikmuide: “Ja eigenlijk wel, ik begeleid het koor wel vaak, altijd zeer tof om te doen. Metallica, of heavy metal, speel ik wel niet zo vaak, maar ik ben heel blij om dit te doen, en het kan in de toekomst uiteraard ook nog op het programma staan, het is wel plezant. Ik heb zelf ook een pop-koor dat ik dirigeer, misschien kan ik Metallica daar ook eens op het programma zetten, dat lijkt me zeker een leuk idee”. [lacht]

Koorleden Ingrid en Marc uit Nieuwkerke zijn ook Metallica-fan.

Ik neem aan dat Metallica niet meteen in jullie repertoire zit, wat jullie vaak zingen?

Ingrid: “Ikzelf hoor heel graag het metalgenre. We zijn allebei ook muzikanten, zowel klassiek als andere genres. Ik speel Metallica wel op de piano”.

Marc: “Ik speel drums. Wij spelen samen in een harmonie-orkest. We waren er hier jammergenoeg niet bij 40 jaar geleden. Ik ben wel altijd al fan geweest van Metallica”.

Het is neem ik aan toch wel een eer om als koor hier op dit evenement op te treden?

Ingrid: “Absoluut! We zijn superfier”.

Marc: “We hebben hier ook heel hard voor gewerkt. Het is niet evident om Metallica te brengen in vier stemmen. We hebben ons wel geamuseerd, dat blijft nog altijd het voornaamste als je muziek brengt”.

Ingrid: “Als je naar de opkomst kijkt hier, op een weekdag, in de voormiddag, dat zegt ook veel. Het moet zijn dat het wel van belang is voor veel mensen”.

Dat was het inderdaad ook. En dat zal ook zeker nog wel een tijd blijven.