Een gesprek met Nokt Aeon van Dymna Lotva.

Ter gelegenheid van hun eerste concert in België, op 24 maart 2024 in Jeugdclub Asgaard in Gent, sprak Dennis Barbion met Nokt Aeon van Dymna Lotva.

Kun je de band eerst even kort voorstellen?

Hallo iedereen! Dymna Lotva is een band afkomstig uit Wit-Rusland. Tegenwoordig wonen we in Polen, gedwongen ons thuisland te verlaten door politieke onderdrukking. Onze muziek is een mix van Post Black Metal en Doom Metal, Suicidal Black Metal, met af en toe invloeden van Folk.

Dus verschillende soorten subgenres in metal.

Ja, als we naar een Doom Metal-festival gaan, zeggen we dat we Doom Metal spelen; als we naar een Black Metal-festival gaan, spelen we Post Black Metal.[lacht]

Wat betekent de bandnaam?

Smoke on the Water. 'Lotva' is een toponiem dat 'moeras' betekent, en 'Dymna' betekent 'als rook'. Het verwijst naar onze geschiedenis en de dorpen die in brand werden gestoken tijdens onze oorlogen.

Wat songwriting betreft, ben ik benieuwd naar jouw creatieproces. Begin je met een verhaal, een tekst, of een thema dat je wilt verkennen, waaraan je vervolgens muziek toevoegt, of ontwikkel je muziek en tekst gelijktijdig, of misschien eerst de muziek gevolgd door de tekst? Hoe gaat het proces van liedjes schrijven in zijn werk?

Eigenlijk is er slechts één nummer dat we vanuit tekst zijn gestart, wat niet gebruikelijk is voor onze werkwijze. Dat nummer was onze oude single 'Ravens are Also Mortal'. Het vertelt een persoonlijk verhaal van mij, over het overlijden van mijn vriend. Onze componist Jaŭhien heeft de muziek gecomponeerd gebaseerd op mijn tekst en verhaal.

[Het lied ter nagedachtenis aan Ivan 'Voron' ('Raaf') Grachev, de vriend van Nokt, die in 2006 overleed, werd uitgebracht als single in februari 2017.].

Wat betreft de andere nummers, onze hoofdcomponist Jaŭhien componeert veel muziek en hij schrijft voor alle instrumenten. Dit levert mij tientallen muziekstukken op om over na te denken, van het concept tot de zang en het verhaal.

De liedjes zijn allemaal in het Wit-Russisch, of ook in het Oekraïens?

Wit-Russisch.

Waar gaan de teksten over, laten we zeggen in de meeste nummers, of in het algemeen?

Echte verhalen, echte verhalen van mensen die gekwetst zijn , die pijn lijden, zoals ons meest recente album 'Land Under The Black Wings: Blood' dat over oorlog gaat. Hoewel het voornamelijk over de Tweede Wereldoorlog is geschreven, weerspiegelen veel verhalen van dit album de huidige gebeurtenissen in Oekraïne. Het is dus historisch, maar niet verouderd; oud, maar nog steeds relevant.

Het is dus vooral storytelling?

Ja, zeker weten.

Wat kunnen mensen verwachten als ze naar een show van Dymna Lotva gaan? Muziek natuurlijk, maar ook meer dan dat, denk ik?

Tegen meisjes die naar onze shows gaan, zou ik willen zeggen: gebruik alsjeblieft waterbestendige mascara. [lacht].

Dymna Lotva heeft al drie albums...

Ja, eigenlijk twee en een half. Er is een verhaal achter. Ons tweede album werd aangekondigd als een EP, maar we hebben er langer aan geschreven dan verwacht, dus het is uitgegroeid tot een album in plaats van een EP. Soms wordt het een EP genoemd, soms een album... het is verwarrend.

Het laatste album 'Land Under The Black Wings: Blood' kwam uit in augustus 2023. Zeer recent werd de nieuwe single 'Life' gelanceerd.

Ja, gisteren.

Zijn er plannen voor meer singles later dit jaar, of misschien een nieuwe EP of volledig album?

We zijn bezig met het opnemen van een nieuw album. De muziek is gecomponeerd, maar het lijkt erop dat de release niet voor dit jaar zal zijn, omdat we niet genoeg tijd hebben. We overwegen echter om een single uit te brengen van een nummer dat we al akoestisch hebben gespeeld. We hebben het vorig jaar live gespeeld, maar de opname moet nog gebeuren... de tijd gaat snel.

Nu zijn jullie op tournee door Europa, en de show hier in Gent is de eerste in België?

Ja, het Belgische bier is uitstekend! [ze neemt een slok van haar bier].

Wat zijn je eerste indrukken van België? Het lekkere bier?

Ja, het bier. We zijn net aangekomen en hebben nog niets gezien.

Oh, maar wat we echt verwachten van België is dat we vandaag met Déhà gaan spelen. We zijn al ongeveer 8 of 9 jaar echt goede vrienden, en hij heeft de drums voor ons laatste album opgenomen. Tot vandaag hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet. Dus we kijken uit naar veel knuffels met hem. Hij is zo vriendelijk, zo fantastisch en zo schattig, oh mijn god!

Het belooft een fantastische line-up te worden vanavond met Déhà, Splendidula en Dymna Lotva.

Jullie zijn de hoofdact, dus mijn verwachtingen voor de shows zijn hoog.

Veel mensen zijn zich hier niet van bewust, maar jullie band is afkomstig uit Wit-Rusland. Jullie waren genoodzaakt om te vluchten naar Oekraïne, vestigden je in Irpin, en toen de oorlog in februari 2022 uitbrak, met alle verschrikkingen van dien, moesten jullie wederom vluchten, ditmaal naar Polen. Hoe heeft dit jullie creatieve proces beïnvloed? Heeft het misschien nieuwe thema's opgeleverd voor jullie muziek, of heeft het op een andere manier invloed gehad op de band?

Hm... ik denk erover na... We gaan geen ander album over oorlog maken. Toen we in de schuilkelder in Irpin waren tijdens de bombardementen, schreef ik een lied, maar dat is nu twee jaar geleden, en we weten nog steeds niet of we het zullen uitbrengen. Misschien doen we dat. Het is echter een ervaring die ons persoonlijk heeft geraakt. Dus ja, het beïnvloedt het creatieve proces, omdat muziek door mensen wordt gecreëerd.

En artiesten worden natuurlijk beïnvloed door wat er om hen heen gebeurt.

Ja...

Nu we bij de laatste vraag zijn aangekomen, heb je nog een boodschap voor de lezers? Is er iets wat je wilt toevoegen?

We willen graag zeggen: denk alstublieft aan ons, aan Wit-Rusland, en aan de oorlog in Oekraïne. We begrijpen dat de situatie in Wit-Rusland niet vaak in het nieuws komt en dat mensen moe worden van het horen over de oorlog in Oekraïne... Maar het is nog niet voorbij. Ook al is het niet meer constant in de kranten, de situatie is nog steeds gaande.

Hetzelfde geldt voor Wit-Rusland.

In werkelijkheid wordt onze staat bezet door een pro-Russisch regime. De repressies zijn zeer ernstig. Vele mensen zijn gevangengezet en worden gemarteld. Velen blijven thuis uit angst voor alles. Het is een zware strijd... maar we zullen zegevieren.

Absoluut. We hopen op het beste.

Slava Ukraini. Bevrijd Wit-Rusland!

Heel erg bedankt voor dit interview, en veel succes op de tour. Tot de volgende keer, geniet van België en het bier.

Bijkomende foto credits: Dennis Barbion, Ruslan Bulhakov (UKR)