Hell Open Air Dag 2 - Skeptical Minds

Onze verslaggever Dennis Barbion had een gesprek met Karolina Pacan (zang) en Michel Stiakakis (gitaar) dadelijk na hun optreden op Hell Open Air Festival op 5 mei 2024 in Club Hell in Diest, België.

Kunnen jullie eerst de band voorstellen, waar gaat de band over, hoe lang bestaat de band al, wat voor soort metal spelen jullie?

Michel: "Ten eerste, is het metal? Onze muziek is een mix. We hebben drie verschillende elementen in onze muziek: electro-industriële stukken, melodieuze vrouwenstemmen en elektrische gitaren, 'het metalgedeelte'. We combineren die onderdelen, dus het is een soort electro-industrial metal, zo omschrijven we onszelf. De muziek is over het algemeen donker, agressief of droevig, het hangt ervan af wat we met ons verhaal willen vertellen".

Karolina: "Ja, het hangt van het verhaal af".

Michel: "De band bestaat sinds 2002, ik besta al eerder en de anderen ook". [lacht].

Welke bands inspireren Skeptical Minds het meest?

Karolina: "Dat hangt ervan af. We houden van veel bands, dus we kunnen [inspiratie] vinden in elk genre, iets dat we echt interessant vinden. We houden bijvoorbeeld van Nightwish, Motörhead, sommige Poolse bands... dus van alles een beetje, en dan maken we onze eigen mix".

Heel divers.

Karolina: "Ja, dat is het, dat is het".

Michel: "Iedereen heeft verschillende invloeden, maar we proberen niet op iemand anders te lijken of te klinken, maar elke band heeft zijn eigen invloeden, en dat kun je niet vermijden".

Hoe zit het met het songwritingproces, hoe gaat dat in zijn werk? Komt er iemand met een riff, brengt iemand een idee in, of ga je misschien uit van een tekst, van een bepaald idee en creëer je de muziek aan de hand van een thema, misschien? Hoe gaat dat in zijn werk?

Michel: "Er zijn veel manieren. Over het algemeen nemen de meeste muzikanten, in mijn vroegere ervaring, een instrument en spelen wat melodieën, of als er een idee is jam je samen en dan komt er iets, en dat werk je verder uit. Hier richten we ons eerst op de geschiedenis, omdat het album wordt uitgebracht met een stripboek, dus we hebben de geschiedenis van het scenario. De nummers zijn dus geschreven als een soundtrackalbum, de soundtrack van het stripboek. We hebben een verhaal te vertellen en de ideeën moeten daarbij passen. Dus je ziet, dat is totaal anders".

Dat is inderdaad totaal anders. Ik zag het stripboek in de merchandise shop, het is echt geweldig, dus ook daarvoor complimenten.

Michel: "Dank je wel".

Karolina, een vraag voor jou. Hoe lang zing je nu, ben je als kind al begonnen met zingen, heb je zanglessen gevolgd? Je stem is geweldig, waar komt dat vandaan?

Karolina: "Nou, ik begon te zingen op het moment dat ik uit mijn moeder kwam". [lacht].

Dus je begon toen al te schreeuwen.

Karolina: "Ja ja, en het grappige is dat de verpleegster zei 'oh ja we hebben hier een zangeres'." [lacht]

Ze zei: "Hier is een muzikant?"

Karolina: "Ja, en sindsdien zing ik. Ik zing altijd. Als kind vermaakte ik al mensen. Het was heel natuurlijk voor mij en de mensen vonden het leuk wat ik deed. Dus ik ben hiermee doorgegaan. Het is een deel van mij. En ja, natuurlijk heb ik muziekles gehad, maar mijn vader was ook gitarist, dus de muziek zit in mijn bloed. Later heb ik me gericht op het ontwikkelen van mijn vaardigheden, en hier ben ik dan".

Nu ben je aan het toeren, je hebt al heel wat optredens gedaan, overal concerten. Wat zou het meest memorabele concert zijn, of misschien de meest gekke ervaring in een show, of publiek?

Karolina: "Oh ja, dat zou... Nou, we hebben veel geweldige concerten gespeeld, maar degene die er echt uitspringt, is toen we in Griekenland speelden. We speelden in het voorprogramma van Epica en het publiek was geweldig. Ik was verbaasd, ze zongen de nummers echt met ons mee! Ik stond versteld".  

Michel: "Het was de eerste keer dat we daar speelden, maar ze kenden ons, en ze hielden hun hoorns omhoog, ze kenden de teksten, echt te gek, het was niet normaal".

Op het podium staan, die feedback krijgen, moet geweldig zijn geweest. Indrukwekkend.

Michel: "Ja, het was heel verrassend.

Het zegt natuurlijk veel over je band. Mensen hebben naar jullie muziek geluisterd, ze waren voorbereid, kenden zelfs alle teksten en gingen uit hun dak, het grootste compliment dat een band kan krijgen.

Karolina: "Ja het was zo mooi, en het publiek was echt gek, ze sprongen, echt meeslepend, het was alsof je gewoon met ze mee wilde springen omdat... het zo mooi is".

Het laatste album Khárôn kwam uit in december 2023, nog niet zo heel lang geleden. Kun je daar iets over vertellen, hoe anders is het dan voorgaande albums, en waar gaan de nummers over, de teksten?

Michel: "Met het vorige album 'Omega Thanatos' zijn we een trilogie begonnen. Het eerste deel speelt zich af op aarde, en aan het eind van de eerste aflevering sterft de hoofdpersoon, maar we weten nog niet dat ze doodgaat. Op het tweede album hier, Khárôn, vertellen we de volgende verhalen. In aflevering twee heet het eerste nummer 'The Awakening'. Ze wordt wakker, ligt in een ziekenhuiskamer en denkt dat ze een ongeluk heeft gehad of zo. Maar daarna ziet ze zichzelf in haar bed liggen, dus ze is dood, ze zal zich dan realiseren dat ze dood is, en alles op dit album gebeurt in de wereld tussen de Aarde en het Dodenrijk. Daar gaat het over, en het personage dat ze zal ontmoeten, en die alles gepland heeft omdat er een samenzwering is, is Kharon. Het is een personage geïnspireerd op de Griekse mythologie, die de zielen meeneemt om ze naar zijn boot en de rivier te leiden, naar het dodenrijk. Ons volgende album zal het verhaal in de Onderwereld vertellen. De muziek zal dan donkerder zijn, agressiever, en dit en dat... Hier zul je meer mid-tempo nummers hebben vergeleken met het vorige album, omdat..."

Karolina: "Het is een overgang".

Michel: "Ja, tussen de twee werelden, meer dromerig, meer heavy, je bent dood maar je weet niet dat je dood bent, althans ik neem aan dat je dat niet weet". [Lacht].

Mijn volgende vraag ging over de toekomstplannen van de band, maar je zei al iets over het volgende album dat weer anders zal zijn. Los daarvan, zijn er veel concerten gepland, nieuwe singles misschien, wanneer komt het volgende album uit...?

Michel: "Zoals gewoonlijk hoop ik dat dit hetzelfde zal zijn, dus als we een album uitbrengen, beginnen we met het maken van concerten en dergelijke. Nu zijn we druk bezig met boekingen, er zullen zeker veel concerten volgen, dus singles en optredens voor de rest van dit jaar, meestal vanaf september. En nu eerst de festivals".

Mijn laatste vraag. Als je een vrijkaartje zou krijgen om op een festival te spelen, een willekeurig festival waar ook ter wereld, welk festival zou dat dan zijn, je droomfestival, hopelijk als headliner?

Karolina: "Ooh... Ik zal de namen op een papiertje moeten opschrijven en dan loten. Het is super moeilijk om te kiezen. We willen spelen op Alcatraz Festival [in Kortrijk, België], op Wacken in Duitsland..."

Michel: "Dat is te groot voor mij. Ik denk dat al die festivals de dromen zijn van elke band. Maar voor mij persoonlijk, Alcatraz Open Air, vanwege de grootte, en de mentaliteit, de goede spirit... het is nog steeds... het is door de jaren heen gebleven, laten we zeggen".

Laten we hopen dat dat uitkomt.

Michel: "Ja, we duimen ervoor".

Is er nog iets dat je met de lezers wilt delen? Een boodschap?

Karolina: "Blijf gewoon je dromen volgen, blijf doen wat je doet en blijf in jezelf geloven, wat andere mensen ook zeggen. Je kunt je doelen bereiken, je bent fantastisch, vergeet dat nooit!"

Waw! Dat is een perfecte manier om dit interview af te sluiten. Heel erg bedankt Karolina en Michel, veel succes in de toekomst, veel succes met het album, veel succes met alle shows.

Michel: "En tot een volgend interview!"

Skeptical Minds:

  • Karolina Pacan: vocals 
  • Michel Stiakakis: guitar
  • Adrien Jossin: bass
  • Benjamin Lazzano: drums

Facebook: https://www.facebook.com/skepticalmindsband

Bandcamp: https://skepticalminds.bandcamp.com/music

Instagram: https://www.instagram.com/skeptical.minds.band

YouTube: https://youtube.com/@skepticalchannel4233