Graspop Metal Meeting 2019 - Dag 2

Dag 2 van Graspop Metal Meeting, ons programma al wat beter gevuld: 11 bands passeren de revue.

Gloryhammer

In minder dan 10 jaar tijd is deze powermetal formatie, opgericht door Alestorm zanger Christopher Bowes, enorm gegroeid: van een show voor 50 man in de Biebob via een zijpodium op Wacken Open Air naar de mainstage van Graspop Metal Meeting, als opener weliswaar, maar toch ...

Opmerkelijker is echter de technische vordering die in 3 studio albums gemaakt is, zonder daarbij de verhaallijn en het visuele aspect uit het oog te verliezen. Met de babyface wat verdoezeld door een stevige stoppelbaard staat Angus McFife XIII (Thomas Winkler, een Zwitserse notaris ...) ijzersterk in z'n schoenen als frontman.

Hier hebben we zeker het laatste nog niet van gezien!

Setlist

 1. The Siege of Dunkeld (In Hoots We Trust)
 2. Gloryhammer
 3. Angus McFife
 4. The Hollywood Hootsman
 5. Hootsforce
 6. Masters of the Galaxy
 7. Universe on Fire
 8. The Unicorn Invasion of Dundee

LOVEBITES

Van lelijke mannen in leer en harnas naar Oosterse meisjes in wit kant, qua contrast kan het tellen.

Verwacht echter geen stroperig gedoe: achter de gimmick van deze Japanse all female band schuilt een serieuze portie technisch talent, met momenten in de spotlight voor elk lid van de band, om nog maar te zwijgen van de messcherpe solo's in hun stevige power/speed metal.

Geef ons nog maar een hapje ...

Setlist

 1. Addicted
 2. Shadowmaker
 3. M.D.O.
 4. Rising
 5. The Apocalypse
 6. Don't Bite the Dust
 7. We the United

State Champs

Met deze relatief jonge band uit Albany, New York, staat hier een beetje de vreemde eend in de bijt.

Met hun jaren 90 geïnspireerde pop-punk brengen ze een sound die we niet dikwijls op Graspop horen. Hoewel niet echt van een hoog technisch niveau is het feelgood gehalte en het tempo zeer zeker van de partij, en dat weet het redelijk talrijke publiek voor de Jupiler Stage zeker te smaken.

Setlist

 1. Criminal
 2. Secrets
 3. Mine is Gold
 4. Losing Myself
 5. Lightning
 6. Slow Burn
 7. Remedy
 8. Frozen
 9. Elevated
 10. All You Are Is History
 11. Dead and Gone

Hammerfall

Met deze Zweedse formatie beginnen we stilaan aan het grote geschut.

Jammer genoeg blijven we wat op onze honger. Alle klassiekers zijn van de partij, we krijgen een voorsmaakje van het nieuwe album, maar het lijkt wat pit te missen. Blijkbaar speelt de warmte hen wat parten, spijtig.

Goed maar niet super ...

Setlist

 1. Legion
 2. Any Means Necessary
 3. Renegade
 4. (We Make) Sweden Rock
 5. Hector's Hymn
 6. Last Man Standing
 7. Let the Hammer Fall
 8. Hammer High
 9. Hearts on Fire

Beast in Black

In tegenstelling tot zijn originele band, Battle Beast, die wat ter plaatse lijkt te trappelen zie je deze Finse band, rond gitarist Anton Kabanen, duidelijk groeien.

Ook hier hebben we nog steeds de invloed van manga en anime, meer bepaald de serie "Berserk", maar de uitvoering lijkt toch net dat beetje sterker, scherper, waar de krachtige screams van zanger Yannis Papadopoulos fel aan bijdragen.

Setlist

 1. Cry Out for a Hero
 2. Unlimited Sin
 3. Beast in Black
 4. Born Again
 5. Die by the Blade
 6. Sweet True Lies
 7. From Hell With Love
 8. Blind and Frozen
 9. End of the World

Grand Magus

Van bij de eerste noten maken deze Zweden duidelijk waarom het klassieke "power trio" (bas, drums, gitaar) nog steeds zo hoog aangeschreven staat in de rock in het algemeen en de metal in het bijzonder. Met een loepzuivere klank, een enthousiast publiek en hun typische mix van blues, hard rock, heavy en doom metal laat niks vermoeden dat het de eerste keer in ruim anderhalf jaar is dat het drietal op de planken staat. Ze promoten hierbij hun nieuwe, ondertussen reeds negende, album Wolf God, met de nieuwe nummers "Dawn of Fire" en "Untamed".

Setlist

 1. I, the Jury
 2. Sword of the Ocean
 3. Dawn of Fire
 4. Untamed
 5. Steel Versus Steel
 6. Iron Will
 7. Like the Oar Strikes the Water
 8. Hammer of the North

Behemoth

Ook hier hebben we, net als gisteren, een band die op het fout podium staat, maar deze keer niet omdat ze het op zich niet verdienen qua opgekomen publiek of inzet. Deze Polen komen gewoon beter tot hun recht op een compacter podium, en al zeker niet in het verschroeiende zonlicht dat hen hier te beurt valt. Dit "minpuntje" daargelaten is dit, zoals we van hen gewoon zijn, een show op zéér hoog niveau.

Dit is voor ons één van de "headliners van morgen"

Setlist

 1. Wolves ov Siberia
 2. Daimonos
 3. Ora Pro Nobis Lucifer
 4. Bartzabel
 5. Ov Fire and the Void
 6. Conquer All
 7. Sabbath Mater
 8. Blow Your Trumpets Gabriel
 9. Chant for Eschaton 2000

Trivium

Met Trivium krijgen we dan weer een band die wel gemaakt lijkt voor deze omstandigheden. Frontman Matt Heafy heeft duidelijk niet echt geleden onder zijn recente vaderschap van een tweeling en brengt samen met zijn band een energieke strakke set waarbij elke centimeter podium gebruikt wordt.

Het talrijke publiek lust er duidelijk pap van!

Setlist

 1. The Sin and the Sentence
 2. Beyond Oblivion
 3. Like Light to the Flies
 4. Sever the Hand
 5. Until the World Goes Cold
 6. The Heart From Your Hate
 7. Strife
 8. In Waves

No Fun at All

Met hun bijna 30-jarig bestaan, wel een paar keer onderbroken, kan je deze Zweden bezwaarlijk piepkuikens noemen. Hun rechttoe-rechtaan skate punk is niet super origineel te noemen, maar wordt, in tegenstelling tot sommige genre-genoten, strak gebracht, tot groot jolijt van het aanwezige publiek.

Ze doen hier duidelijk hun naam onrecht aan ...

UFO

Van de Jupiler stage naar de Metal Dome is niet ver, maar we treden een totaal andere wereld binnen. Met UFO staat dan ook 50 jaar classic rock geschiedenis op het podium.

De band rond originele leden Phil Mogg (zang) en Andy Parker (drums) is met deze "Last Orders" toer bezig aan hun afscheid van de podia, een omstandigheid die ruim belicht wordt tijdens dit concert. Met nummers die deel uitmaken van het collectieve geheugen van de hard rock/metal gemeenschap en een vlekkeloze performance is dit een echt feestje.

Jammer genoeg wordt door tijdsgebrek, veroorzaakt door het uitlopen van het instrumentale luik, de set voortijdig afgebroken ...

Setlist

 1. We Belong to the Night
 2. Lights Out
 3. Venus
 4. Only You Can Rock Me
 5. Love to Love
 6. Too Hot to Handle
 7. Rock Bottom

Disturbed

Met Disturbed treedt één van de weinige bands aan die uit het nu-metal keurslijf zijn weten te ontsnappen en aanvaarding gevonden hebben bij een breder metal publiek. Voeg daarbij de recente belangstelling van Jan Modaal dankzij hun versie van "The Sound of Silence" van Simon & Garfunkel (hoewel dit nummer al in december 2015 uitgebracht werd ...) en je begrijpt dat de weide tjokvol staat voor dit concert.

David Draiman en de zijnen stellen niet teleur, met een evenwichtige set, strak gebracht. De aandacht voor de eerder vermeldde cover is echter een tweesnijdend mes: het zet de band ertoe aan iets meer voor tragere nummers te kiezen, wat de vaart er wat uit haalt, anderzijds zorgen deze ballads toch ook wel voor kippenvelmomenten.

Gelukkig is er afsluiter "Down with the Sickness" en gaan we met een knal de nacht in. OeAhAhAhAh ...

Setlist

 1. Are You Ready
 2. Prayer
 3. The Vengeful One
 4. Stupify
 5. Ten Thousand Fists
 6. The Game
 7. No More
 8. A Reason to Fight
 9. Hold On to Memories
 10. Indestructible
 11. Inside the Fire
 12. The Sound of Silence (Simon & Garfunkel cover)
 13. The Light
 14. Stricken
 15. Down With the Sickness

Officieel Graspop Metal Meeting fotomateriaal, credits Tim Tronckoe, Dorien Goetschalckx, Faye Wolfs, Stijn Verbruggen, Arne Desmedt, Rudy De Doncker, waarvoor dank!