Graspop Metal Meeting 2019 - Dag 3

De laatste dag alweer van de Graspop Metal Meeting, slechts 9 bands op het programma, wat het totaal voor dit weekend op 29 bands brengt. Algemeen kan je stellen dat het weer een geslaagde editie was (je verkoopt nit uit als dat niet het geval zou zijn) met een diverse staalkaart uit wat er aan populaire, klassieke maar ook meer "alternatieve" metal en hard rock bands de podia onveilig maakt tegenwoordig.

Orange Goblin

Met Orange Goblin wordt de dag stevig in gang getrapt. Zoals we van dit Britse viertal gewoon zijn zetten ze met hun vette mix van stoner rock en heavy metal een strakke set neer. Dit resulteert al zo vroeg op de dag in een enthousiast publiek in de Metal Dome met o.a. een stevige wall of death. Bij momenten gaat de planken vloer zo te keer dat het zelfs quasi onmogelijk is om bier te halen ... Ook Motörhead klassieker "No Class" wordt fel gesmaakt.

Setlist

 1. Sons of Salem
 2. Saruman's Wish
 3. Renegade
 4. The Fog
 5. No Class (Motörhead cover)
 6. They Come Back (Harvest of Skulls)
 7. The Devil's Whip
 8. Quincy the Pigboy
 9. Red Tide Rising

Nashville Pussy

Met hun vette Southern Rock tappen ze in principe uit hetzelfde vaatje als Lynyrd Skynyrd, maar door de duidelijke Motörhead-invloeden komen ze qua geluid veel dichter in de buurt van het Belgische Fat Bastard. De bandleden staan enthousiast op het podium, krijgen het aanwezige publiek zonder probleem mee, maar algemeen maakt het een wat rommelige indruk. Bovendien lijkt de lead gitariste op een ander ritme te bewegen dan wat de rest van de band speelt ...

Beetje een gemiste kans, eens opnieuw te bekijken in een kleinere club.

Setlist

 1. Pussy Time
 2. Piece of Ass
 3. Wrong Side of a Gun
 4. Pillbilly Blues
 5. Rub It to Death
 6. Go Home and Die
 7. We Want a War
 8. She Keeps Me Coming and I Keep Going Back
 9. Low Down Dirty Pig
 10. Go to Hell
 11. Why Why Why
 12. Struttin' Cock
 13. Till the Meat Falls Off the Bone
 14. Go Motherfucker Go

Gojira

Naar goede gewoonte staat Gojira hier enorm strak te spelen. Hun bruatle, loodzware, progressieve variant van metal staat echter véél te vroeg geprogrammeerd op deze zomerse dag. Desondanks krijgen ze moeiteloos een enthousiaste menigte op de been in de verzengende hitte.

Setlist

 1. Oroborus
 2. Backbone
 3. Stranded
 4. Flying Whales
 5. Love
 6. The Cell
 7. Silvera
 8. L'Enfant Sauvage
 9. Vacuity

Fleshgod Apocalypse

Onderweg van Gojira naar de volgende band in de Marquee pikken we nog de laatste paar nummers van dit Italiaanse quintet mee. Bij hun vorige passage in 2016 zagen we ze niet aan het werk, maar wat we hier op de valreep nog te zien en te horen krijgen toont aan dat we toen waarschijnlijk al ongelijk hadden en dat het bovendien zeer jammer is dat hier zo'n overlap met Gojira was ...

One to revisit!

Insomnium

Met 6 albums uit en een zevende onderweg op het moment van dit optreden (ondertussen sinds 4 oktober uit) is dit Finse kwartet ondertussen een gevestigde waarde in de melodieuze death metal. In tegenstelling tot sommige van hun concullega's uit de beginjaren zijn zij echter trouw gebleven aan de iets of wat hardere variant.

Dit leidt er echter ook toe dat we hier ondanks de blakende zon een met moeite halfvolle tent hebben, maar dan naturrlijk wel enkel met echte liefhebbers. Jammer genoeg komt de band niet echt tot z'n recht, met soms zwakke stempartijen ...

Herkansing op 13/12 in Trix te Antwerpen.

Setlist

 1. Equivalence
 2. Down With the Sun
 3. Mortal Share
 4. Ephemeral
 5. Against the Stream
 6. The Killjoy
 7. Where the Last Wave Broke
 8. One for Sorrow
 9. While We Sleep

Uncle Acid & the Deadbeats

Weer een band waarvan we slecht de tail end van de show meepikken, tot onze grote spijt. De zalige stoner/psychedlic rock die deze band hier op het podium brengt is heel wat sterker en strakker dan je op basis van de albums zou verwachten, met vooral een eervolle vermelding voor de bassist die duidelijk sterk door Geezer Butler beïnvloed is. Zeker opnieuw te bekijken!

Setlist

 1. I See Through You
 2. Mind Crawler
 3. Death's Door
 4. Shockwave City
 5. Dead Eyes of London
 6. Pusher Man
 7. I'll Cut You Down
 8. 13 Candles
 9. No Return

Kvelertak

Wat deze relatief jonge Noorse band (zanger wordt vandaag 24) hier neerzet is indrukwekkend. Van bij de eerste noten gaat het dak er af, met vooral een enorme act van de frontman (crowdsurfen, zichzelf vangen met een lasso van de microfoon en daarbij als een lappenpop in elkaar stuiken, ...) zonder daarbij de focus op de muziek te verliezen. En wat voor muziek ... Een heel eigen sound met goede melodieën en de drive van oude punk.

Onvoorstelbaar dat ik met deze band eigenlijk nog niet echt bekend was, één van de absolute hoogtepunten van deze editie!

Setlist (onvolledig)

 1. (Onbekend)
 2. Blodtørst
 3. (Onbekend)
 4. Kvelertak
 5. 1985

 

Cradle of Filth

Wat kunnen we zeggen over Cradle of Filth. Voor mij is dit één van de moeilijkste bands live, wegens zeer wisselvallig. Vandaag hebben we geluk: het geluid in de Marquee zit heel goed, Dani is in bloedvorm en de rest van de band speelt de pannen van het dak.

Combineer dit met het ontegensprekelijk sterke materiaal en je hebt en dijk van een show. Graag meer van deze Cradle ...

Setlist

 1. Thirteen Autumns and a Widow
 2. Cruelty Brought Thee Orchids
 3. Malice Through the Looking Glass
 4. Heartbreak and Seance
 5. Nymphetamine (Fix)
 6. Her Ghost in the Fog
 7. From the Cradle to Enslave

Hawkwind

Afsluiten doen we dit jaar met Hawkwind, illustere spacerock iconen uit de late sixties, vroege seventies, waar ook Lemmy nog een belangrijke rol gespeeld heeft vóór Motörhead. Eerste vaststelling: tegenover de plopmetal van Sabaton op de mainstage en het symfonische gewel van Dani Filth en de zijnen in de Marquee is niet veel kruid gewassen en de Metal dome is dus nogal onderbevolkt.

Jammer genoeg wordt ook al snel duidelijk waarom zo veel metalheads de voorkeur aan de andere 2 podia geven: we zien hier een redelijk saaie, statische set die bovendien héél gedateerd klinkt, waar zelfs klassiekers als Silver Machine en Magic Carpet Ride niks aan kunnen verhelpen. Jammer ...

 

Officieel Graspop Metal Meeting fotomateriaal, credits Dorien Goetschalckx, Elsie Roymans, Faye Wolfs, Arne Desmedt, Rudy De Doncker, waarvoor dank!