Handsome Dogs - Beyond the Labyrinth - 23/12/2017 - Partymakers, Wondelgem, BE

Wat is er beter om te doen op een zaterdagavond vlak voor Kerstmis dan een concertje meepikken. De keuze was snel gemaakt voor de "End of Year 2017" show van Beyond the Labyrinth.

Als voorprogramma werd er gekozen voor Duitse band "The Handsome Dogs". Deze band bestaat nog maar sinds 2015 en brengt binnenkort hun eerste album uit. Ze brengen stevige rechttoe rechtaan rock'n'roll die zo kan weggelopen zijn uit de 80's zonder echter te vervallen in de vestimentaire en andere excessen van die periode. Geruggesteund door een stevige ritme sectie (met een Belg op bas) kunnen de zanger en beide gitaristen, die lead en rythm afwisselen, zich uitgebreid laten gaan.

Zowel met hun catchy nummers als met het overduidelijke speelplezier slagen ze er moeiteloos in om het publiek al gauw op de hand te krijgen. Hier gaat zeer duidelijk het spreekwoordelijke "de afwezigen hadden ongelijk" op. Dit is een band die gerust de hoofd act in grotere zalen kan zijn!

BTL bracht met het in 2017 verschenen "The Art of Resilience" een schitterend album uit, met de medewerking van heel wat coryfeeën uit de Belgische metal scene, waaronder de betreurde Wizz Beauprez. De zin om hiermee verder te gaan was groot, maar een geschikte zanger moest nog aangetrokken worden. Half augustus 2017 werd dan de komst van Dragan Stanley aangekondigd, waarna het repeteren voor nieuwe live shows kon beginnen.

Het podium debuut met BTL was voor Dragan voorzien tijdens deze End Of Year 2017 show, die meteen ook het eerste volledige BTL optreden was sinds ergens in 2013. De druk was dus hoog ...

Ook mijn verwachtingen waren hoog gespannen, aangezien ik buiten het recentste album eigenlijk niet vertrouwd ben met het werk van BTL.

Al van bij de eerste tonen werd het me duidelijk dat de kwaliteit van "The Art of Resilience" geen freak accident was, in tegendeel. Doorheen de hele set, die met 15 nummers toch wel redelijk lang genoemd kan worden, werd er op zeer hoog niveau gespeeld. Wat bovendien enorm opviel, nog meer dan bij het voorprogramma, was de enorme "goesting" en speelvreugde. Dit was duidelijk véél meer dan zomaar een concert voor BTL maar echt een feest om 2017 positief mee af te sluiten.

Hoogtepunten uit de set waren voor mij toch zeker wel Shades of Blue, enkel keyboard en stem, meesterlijk vertolkt door zowel Sjoerd Bruyneel als Dragan, en Carry On, waarbij de hulp van Filip “Flype” Lemmens, beter bekend van Fireforce, werd ingeroepen als eerbetoon aan Wizz Beauprez, die dit nummer inzong op The Art of Resilence.

Na dit, voor de vele aanwezigen die Wizz persoonlijk gekend hebben, toch wel emotionele moment werd de set afgesloten met een vrolijke noot: het op de setlist als Esso Ass aangeduide nummer bleek een cover van Abba's S.O.S. te zijn. Het spreekt voor zich dat dit ontaarde in een soort mega-karaoke.

Ik kijk alvast uit naar de voor 2018 voorziene shows ...