Hell Open Air, Diest - Dag 1: Tribute to Heavy Sound

Eerste dag van de allereerste editie van Hell Open Air, een organisatie van Club Hell in Diest. Het thema van de dag is een tribute aan "the original Belgian metal festival" Heavy Sound in Poperinge, dat dit jaar zijn 40ste verjaardag viert.

Om deze verjaardag in de verf te zetten wordt vooral gekozen voor tribute bands aan grootheden van de oorspronkelijke edities.

Door een ongelukkig toeval (eerste defecte harde schijf in ±35 jaar computeren) zijn, buiten een paar foto's die ik als huisfotograaf voor het festival nog op de smartphone had staan al mijn foto's van deze dag verloren gegaan. Gelukkig kon ik rekenen op de steun van Wim Wilms die voor de foto's van deze tribute bands geen onderdak vond bij zijn gebruikelijke medium Brothers in Raw, waarvoor dank!

Ook wij zijn over het algemeen niet zo geneigd aandacht te besteden aan tribute bands, maar in deze thematische aanpak kunnen we ons dan weer wel vinden. Over naar de bands en de foto's!

 

Busted in Rock

Vooral tribute bands zeggen we, en dit omdat de boel op gang getrokken wordt door de Antwerpse 80's rock & metal coverband Busted in Rock. We steken direct goed van wal: een frisse verschijning op het podium, een goede stem en puike muzikanten wordt een gevarieerde set neergezet die het reeds opvallend talrijke publiek wel weet te smaken.

 

Dorothea

Ne de geslaagde opwarming is het de beurt aan de eerste "gespecialiseerde" band. Helemaal uit Noorwegen komt deze tribute band aan Doro & Warlock (Heavy Sound 1985). Om duidelijk te maken hoe graag deze band gezien wordt: Bas Maas, ondertussen toch al een 14-tal jaar gitarist in de band van Doro zelf, is aanwezig in het publiek.

Moeiteloos krijgt de band dan ook het publiek mee met de klassieke hits!

 

King Diamond Conspiracy

Na een Noorse ode aan een Duitse band blijven we in Scandinavië, voor een eerbetoon aan een Deense band. Zoals de naam reeds verraadt specialiseert het Nederlandse King Diamond Conspiracy zich in het solowerk van King Diamond. Speciaal voor dit festival werden echter ook enkele nummers ingestudeerd van 's mans originele band Mercyful Fate (Heavy Sound 1984).

Deze muziek ligt natuurlijk direct al iets moeilijker in het gehoor dan de voorgangers, maar door de puike theatrale vertolking, de sterke zang en goede muzikanten is dit toch wel een knappe set!

 

Slayer Cover Band

What's in a name? Veel simpeler en duidelijker kunnen deze Nederlanders het in ieder geval niet maken. Ik zal maar ineens vloeken in de kerk: ik ben geen Slayer (Heavy Sound 1985) fan. Wat ik hier echter te zien en vooral te horen krijg zou me echter zowaar aan het twijfelen kunnen brengen ...

 

Motörheads

Ook deze Belgisch tribute laat geen twijfel over hun voorbeeld en brengen ons een ware greatest hits van Motörhead (Heavy Sound 1985). De link met Heavy Sound is bovendien dubbel, want gitarist Paul "Shorty" Van Camp stond bij de allereerste editie (1983) met zijn eigen band Killer op het podium.

 

Damaged Justice

Ook deze tribute band komt van bij onze noorderburen, en zij brengen een hommage aan Metallica (Heavy Sound 1984). Door de nadrukkelijk in de mix aanwezige bas is dit voor mij eigenlijk de revelatie van de avond. Sinds het veel te vroege overlijden van Cliff Burton is dit namelijk zo'n beetje een wat verwaarloosd deel van de Metallica sound, ondanks dat ze sindsdien met Jason Newsted en Rob Trujillo zéér sterke bassisten in de band hebben (gehad).

Hiermee komt een einde aan de eerste dag, die ondanks de overvloedige regen toch als zeer geslaagd in de boeken kan: ruime opkomst, goede sfeer, sterke bands!