NERVOSA op Antwerp Metal Fest

NERVOSA, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, ondertussen al enkele jaren een internationaal samengestelde band, speelde dus op 18 mei 2024 een unieke show in België.

We zagen dat het goed was, en hard, en snel. Thrash metal op zijn best.

De tent liep al aardig vol voor NERVOSA die avond. De band is dan ook al jaren een gevestigde waarde in thrash metal land, en al zeker als ‘all female band’.

Sinds vorig jaar heeft NERVOSA een tweede gitariste, de Griekse supergetalenteerde Helena Kotina, en neemt de oprichtster en gitariste van de band Prika Amaral ook de vocals voor haar rekening, en dat gaat haar bijzonder goed af. ‘n Mens vraagt zich af waarom zij dat al niet veel eerder deed.

We zagen NERVOSA in die samenstelling in mei 2023 op Huginns Awakening Fest in Oostende. Je zou zeggen dat het toen nog even wennen was voor de band, want de nieuwe tour met Prika Amaral als zangeres was pas anderhalve maand eerder gestart in Zweden. Je merkte afgelopen zaterdag in Antwerpen wel goed dat de band na één jaar in die bezetting beter op elkaar is ingespeeld, ook met de nieuwe jonge Braziliaanse drumster Gabriela Abud die dat schitterend doet, en dat Prika Amaral zich volledig in haar sas voelt in haar dubbele rol als vocaliste/gitariste.

Na de intro werd de toon meteen stevig ingezet met ‘Seed of Death’, een nummer van het nieuwe album ‘Jailbreak’ dat eind september vorig jaar verscheen, waarna vlotjes werd overgegaan naar ‘Death’, een ouder nummer van het eerste album ‘Victim of Yourself’ van tien jaar geleden dat het altijd goed doet live.

De vlam sloeg van bij het begin over van de Core Stage naar het publiek. Meteen raak! De temperatuur steeg in de tent. Met ‘Kill The Silence’, ‘Perpetual Chaos’ en ‘Venomous’ gingen de poppen letterlijk aan het dansen, bij wijze van moshpits en crowdsurfing. Via ‘Masked Betrayer’ ging het naar een geweldige eindspurt van de show, met ‘Under Ruins’ en ‘Jailbreak’. Net wanneer je dacht dat het niet steviger, sneller en harder kon, ging het dak van de tent er tenslotte helemaal af tijdens ‘Guided by Evil’ en ‘Endless Ambition’.

NERVOSA knalde. Prika Amaral deed haar taak als frontvrouw én briljante gitariste alle eer aan. Sublieme riffs en solo’s van Helena Kotina vlogen ons rond de oren, de bassiste Hel Pyre deed absoluut niet onder en gaf ook van jetje, en Gabriela Abud ramde erop los, gelukkig bleef haar drumstel overeind.

Tijdens de NERVOSA show was het blijkbaar beginnen regenen. Net goed om wat af te koelen want de tent stond in lichterlaaie. Enkele aanwezigen die ik nadien sprak en die NERVOSA voor het eerst live zagen, waren van hun sokken geblazen. “NERVOSA had op de Main Stage moeten staan” hoorden we. Een volgende keer dan graag.

The new NERVOSA est arrivé. Beter dan ooit tevoren. "NERVOSA will never die" luidt de dames hun slogan, en dat werd zaterdag in Antwerpen op voortreffelijke wijze bewezen.

Foto's met dank aan Istvan Bruggen!!!