Wacken Open Air 2019 - Dag 1

De eerste dag wordt, zoals de traditie wil, vooral gekenmerkt door de bands van de Wacken Metal Battle, de wereldwijde competitie voor bands zonder platencontract.

Voor de gelegenheid had de organisatie het originele podium van onder de mottenballen gehaald, onder de noemer "History Stage", en werden alle Metal Battle shows hierop gespeeld.

Dit jaar hadden we evenwel nog een ander "historisch" feit: voor de eerste keer in 30 jaar werd het volledige festivalterrein ontruimd vanwege zware onweersdreiging. Deze evacuatie werd duidelijk aangegeven op de veelvuldig aanwezige signalisatieschermen en in de app. Waar echter minder rekening mee gehouden werd is de overbelasting van het mobiele datanetwerk dat dit ten gevolge had, waardoor updates voor het hervatten van de shows wat moeilijk doorkwamen. Uiteindelijk verliezen we hiermee ongeveer een uurtje, zonder afgelaste bands evenwel.

April Weeps

Deze band uit Dunajská Streda, Slowakije bestaat sinds 2010 en brengt wat ze zelf atmosferische metal noemen. Hen valt de zware taak te beurt de Metal Battle te openen. Ze paren een krachtige, energieke podium présence aan een symfonische/goth-achtige sound zonder evenwel de metal uit het oog re verliezen, met een zéér goede balans tussen de clean (female) vocals en de growls.

Wat we te zien en te horen krijgen is dus een goed totaalpakket, met als enig relatief klein minpunt het accent van de zangeres. Anderzijds moeten we daar misschien niet te zwaar aan tillen ook: Scorpions bestaan reeds meer dan 50 jaar en Klaus Meine kan nog steeds geen deftig Engels ...

Setlist

 1. Intro
 2. Palingenesis
 3. Realisation Stage
 4. Unreachable Gratification
 5. A Way of Mind

Burning Witches

Van de History Stage maken we een overstapje naar de vlakbij gelegen Bullhead City Circus, waar op de W:E:T stage Burning Witches aantreedt.

Deze Zwitserse all-female band brengt stevige maar generieke NWOBHM-geïnspireerde metal. Hier valt weinig op aan te merken, het is allemaal competent gebracht maar het eigen materiaal is gewoon niet echt sterk te noemen, wat nog eens extra in de verf gezet wordt door de aanwezigheid van 2 covers in de set, respectievelijk van Judas Priest en Dio.

Setlist

 1. Executed
 2. Metal Demons
 3. We Eat Your Children
 4. Bloody Rose
 5. Hexenhammer
 6. Black Widow
 7. Open Your Mind
 8. Jawbreaker (Judas Priest cover)
 9. Wings of Steel
 10. Holy Diver (Dio cover)
 11. Burning Witches

KOMA

Verder met de Russische inzending voor de Metal Battle die "eclectic thrash metal" brengt. Deze band werd reeds in 1989 in Sint Petersburg opgericht en heeft als bijzonderheid een opvallend goed in de sound geïntegreerde blazerssectie.

Hun set wordt wat gehinderd door het ontbreken van de lead gitaar, een invaller op drums en een blazerssectie die bestaat uit Duitse sessiemuzikanten die elkaar en de band tot een kwartier voor de show nooit gezien hadden. Bovendien was de zanger ook nog eens serieus ziek, je zou voor minder een concert afzeggen. Ondanks deze moeilijke omstandigheden geven ze alles wat erin zit.

Setlist

 1. Депрессии чёрный флаг/Depressii chornyy flag (Depression black flag)
 2. Шах, мат/Shakh, mat (Checkmate)
 3. Сожги мосты/Sozhgi mosty (Burn the bridges)
 4. Эвтаназия /Evtanaziya (Euthanasia)
 5. Небесный камень/Nebesnyy kamen' (Heavenly stone)
 6. Какая разница?!/Kakaya raznitsa?! (What is the difference ?!)

Skew Siskin

Deze in 1990 in Berlijn opgerichte band tapt uit hetzelfde vaatje als bijvoorbeeld AC/DC, maar ook Motörhead, met wiens frontman Lemmy ze trouwens meermaals samenwerkten.

Hun passage op deze editie van Wacken Open Air werd bovendien ook aan Lemmy opgedragen. Wat we dus te zien krijgen is een stevige portie vettige rock'n roll waarbij deze keer de AC/DC invloeden wat op het achterplan verdwijnen om in de plaats een hoogmis in de "cult of Lemmy" gepresenteerd te krijgen, met eigen nummers, maar ook een aantal Motörhead covers, op méér dan overtuigende wijze door frontvrouw Nina C. Alice gebracht.

Setlist

 

Axxis

30 jaar Wacken, 30 jaar het eerste album van Axxis, Kingdom of the Night, dat moest toch lukken ...

We krijgen een geroutineerde band te zien die uitblinkt in traditionele Duitse power/speed metal en dit ook met verve brengt. Nieuwe fans worden hier niet echt gewonnen, maar met een volle tent old school metalheads is dit toch een leuk feestje.

Setlist

 1. Monster Hero
 2. Blood Angel
 3. Heaven in Black
 4. My Little Princess
 5. Tales of Glory Island
 6. Touch the Rainbow
 7. Love Is Gonna Get You Killed
 8. Heavy Rain
 9. Little Look Back
 10. Living in a World
 11. Kingdom of the Night

UFO

Vooraleer we aan de show van UFO kunnen beginnen krijgen we te maken met de in aanhef reeds vermeldde evacuatie. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat ze met een uur vertraging aantreden.

Na de passage op Graspop zien we de band hier nog steeds op hun "Last Orders" tour. De set die we te zien krijgen is ook in grote lijnen gelijkaardig met de passage in België, met een ware classic rock jukebox. Deze keer houden ze echter het instrumentale luik wat beter onder controle waardoor de set niet voortijdig afgesloten moet worden en we wel degelijk "Doctor Doctor" ook nog krijgen.
Op deze manier mag UFO van ons nog lang doorgaan ...

Setlist

 1. Mother Mary
 2. We Belong to the Night
 3. Venus
 4. Lights Out
 5. Cherry
 6. Only You Can Rock Me
 7. Love to Love
 8. Too Hot to Handle
 9. Rock Bottom
 10. Doctor Doctor

The Damned

Wacken Open Air, dat is ook altijd hier en daar een buitenbeentje. Vandaag valt deze eer te beurt aan punkers van het eerste uur The Damned. Jammer genoeg konden zij de verwachtingen niet inlossen en was het een eentonige bedoening. Deze tent is duidelijk een maat (of twee, drie) te groot ...

Setlist

 1. Love Song
 2. Machine Gun Etiquette
 3. I Just Can't Be Happy Today
 4. Melody Lee
 5. Anti-Pope
 6. Plan 9 Channel 7
 7. Noise Noise Noise
 8. Looking at You (MC5 cover)
 9. Smash It Up (Part 1 & 2)
 10. Street of Dreams
 11. Ignite
 12. Standing on the Edge of Tomorrow
 13. Wait for the Blackout
 14. New Rose
 15. Neat Neat Neat

Sweet

Na oudgedienden UFO zien we hier een andere 50-jarige band, of toch wat daarvan over blijft. De 2 nog overlevende originele leden van deze Britse band toeren namelijk ieder afzonderlijk met een begeleidingsband: Andy Scott (gitaar, keyboards) overwegend in Europa en Australië, Steve Priest (bas) vooral in de USA en Canada.

Dit heeft echter allemaal geen enkele invloed op het gebodene, noch op het publiek. Met een perfecte sound en een fantastische performance bouwen de heren een dermate foutloos feestje dat zelfs het afgebakende terrein rond de Bullhead City Circus op z'n volle capaciteit is en de organisatie niemand meer toelaat. De sfeer is enorm, met de ene klassieke meezinger na de andere.
Dit is zeker het hoogtepunt van de dag, en ook één van de hoogtepunten van de hele 2019-editie van Wacken Open Air!

Setlist

 1. Action
 2. Hell Raiser
 3. The Six Teens
 4. Burn on the Flame
 5. AC/DC
 6. Set Me Free
 7. Teenage Rampage
 8. Love Is Like Oxygen (met een stukje uit "Fanfare for the Common Man")
 9. Fox on the Run
 10. Blockbuster
 11. The Ballroom Blitz

Primal Creation

De Belgische inzending voor de Metal Battle. Deze kerels uit het meetjesland knallen het podium op met een energie en een drive die we vandaag nog niet dikwijls gezien hebben. De klank zit goed, het publiek is helemaal mee in het verhaal, er wordt zelfs een stevige moshpit gebouwd voor de History Stage.

De vooruitgang sinds de Belgische finale in Zingem eind mei is weeral duidelijk merkbaar, dit blijft naar meer smaken.

Setlist

 1. Demagoguery - Intro
 2. The Mockracy
 3. Vote Clown - Await the Trap
 4. Vote Clown - A Lost Cause
 5. Good Riddance
 6. Emperor
 7. Retain the Fight

The Sisters of Mercy

Met als enige originele leden zanger/gitarist Andrew Eldritch en drumcomputer Doktor Avalanche, aangevuld met bijkomende toermuzikanten, heeft deze band nog weinig te maken met de goth-pioniers uit de eighties. Dit kan natuurlijk ook gezegd worden van het hierboven nog bejubelde Sweet, dus zo'n ramp hoeft dat niet te zijn.

Wat we hier te zien, en vooral te horen krijgen bewijst dit ook. We worden in 60 minuten, ondanks wat technische probleempjes hier en daar, getrakteerd op zalige uitvoeringen van hun bekendste nummers, gehuld in zonder enige twijfel de allergrootste nevelwolk van het hele festival, waar de alsmaar frêler ogende Eldritch en zijn begeleidingsband zich soms bijna in te lijken verstoppen.

Setlist

 1. More
 2. Ribbons
 3. Crash and Burn
 4. Doctor Jeep / Detonation Boulevard
 5. When You Don't See Me
 6. We Are the Same, Susanne
 7. No Time to Cry
 8. Marian
 9. Alice
 10. Arms
 11. First and Last and Always
 12. Dominion/Mother Russia
 13. Vision Thing
 14. This Corrosion
 15. Temple of Love