Wacken Open Air 2019 - Dag 2

Op de tweede dag hebben we nog een aantal bands van de Wacken Metal Battle, maar ook het zogenaamd serieuzere werk begint: alle podia zijn open.

De stormdreiging van gisteren lijkt geweken, we kunnen er 100% voor gaan ...

Bloodywood

Deze Indische band begon met metal-parodieën van Bollywood songs, maar gaandeweg bleken ze meer succes te hebben met hun zelf geschreven materiaal. Aan hun set hier is duidelijk te merken waarom: het publiek is al "mee" voor ze zelfs maar de eerste noot gespeeld hebben.

Wat van het podium de tent ingeblazen wordt is een high-energy set van stevige metal met daar een sausje van Indische folk instrumenten bovenop, een beetje vergelijkbaar met wat Eluveiti doet, maar dan met oosterse ritmes en ook toonzetting. De teksten (opgezocht, want mijn Hindi is niet te best) brengen een positieve boodschap: tegen pesten, steun voor mentale problemen en depressie.

Vergeleken met pakweg een Eluveiti is het allemaal wat rommeliger, maar met de nodige ervaring (de groep bestaat nog maar sinds 2016) komt dit wel in orde. Begin augustus 2020 zeker een aanrader op Alcatraz in Kortrijk ...

 

Skyline

Op de Faster stage mag deze metal/hard rock coverband, opgericht door Thomas Jensen, één van de organisatoren van Wacken, net als bij de allereerste editie in 1990 aantreden. Toen was het voor amper 800 man, vandaag staat hier bijna het tienvoud.

Met een setlist bestaand uit klassiekers en gesteund door Duitse en internationale gasten bouwen ze hier een feestje dat de hele wei doet meebrullen.

Setlist

 1. 30 Years Ago
 2. Perfect Strangers (Deep Purple - met Henning Basse)
 3. Shot Down in Flames (AC/DC - met Thomas Jensen)
 4. Fear of the Dark (Iron Maiden - met Henning Basse)
 5. Hush (Joe South cover)
 6. All for Metal (Doro - met Doro)
 7. All We Are (Warlock - met Doro)
 8. Crazy Train (Ozzy Osbourne - met Gus G.)
 9. In the End (Linkin Park - met Henning Basse)
 10. This Is W:O:A (met Henning Basse)

 

Wiegedood

Terug in de Bullhead City Circus is het tijd voor wat vaderlandse metal op de Headbangers stage. Wiegedood concerteert hier strak en intens als altijd en hun set werkt wonderwel in deze festivalsetting.

Minpuntjes die ze zelf totaal niet in de hand hebben waren wel het overvloedige gebrabbel van het publiek tijdens de rustigere atmosferische passages en daar bovenop ook nog eens drum tests vanop de W:E:T stage die hier ook ligt.

Jammer genoeg hebben we geen fotopas gekregen, en ook de officiële Wacken fotografen hebben Wiegedood links laten liggen ...

 

Hammerfall

Met de wereldpremière van de videoclip voor "Dominion", de tweede single uit het gelijknamige album dat 2 weken later zou verschijnen, maakt deze Zweedse band een ietwat atypische start, maar maakt dit daarna ruimschoots goed met een zeer krachtige set en een goede sound.

De klassiekers passeren de revue, het publiek is veel dynamischer dan enkele weken eerder op Graspop, wat natuurlijk extra aanstekelijk werkt voor de band die duidelijk met plezier staat te musiceren.

Setlist

 1. Dominion (wereldpremière van de nieuwe videoclip)
 2. Legion
 3. Hammer High
 4. Renegade
 5. Riders of the Storm
 6. Blood Bound
 7. Any Means Necessary
 8. Hector's Hymn
 9. One Against the World
 10. Last Man Standing
 11. Let the Hammer Fall
 12. (Unknown) - ('HammerFolk' acoustic medley)
 13. Game of Thrones: Main Title
 14. (We Make) Sweden Rock
 15. Hearts on Fire

 

Vltimas

Na de power metal extravaganza van Hammerfall zoeken we donkerder oorden op, te weten de W:E:T Stage, voor de blackened death van Vltimas, een band die met recht en reden een "supergroup" genaamd mag worden. De drie kern-leden (aangevuld met 2 live muzikanten) hebben namelijk reeds ruim hun sporen verdiend in o.a. Morbid Angel, Mayhem, Cryptopsy ...

Hun loodzware en super strakke set wordt door frontman David Vincent op magistrale wijze voorgegaan, waarbij zijn theatrale houding en voorkomen totaal geen impact heeft op de sterke vocale prestatie. Als enig minpuntje noteren we wel de lange stiltes tussen de nummers. Het is natuurlijk wel niet echt simpel om met 1 album van 38 minuten een set van 40 minuten vol te krijgen, maar met een extra cover van Black Sabbath lukt het toch.

Setlist

 1. Something Wicked Marches In
 2. Praevalidus
 3. Total Destroy
 4. Monolilith
 5. Truth and Consequence
 6. Last Ones Alive Win Nothing
 7. Everlasting
 8. Diabolus Est Sanguis
 9. Black Sabbath (Black Sabbath cover)
 10. Marching On

 

Coppelius

Onderweg terug naar de infield voor een hapje en een drankje vóór Sabaton houden we even halt aan de Wackinger Stage, waar Coppelius optreedt. Met hun klassieke instrumenten (klavecimbel, cello, contrabas, klarinet, ...) en hun steampunk outfit en decor aankleding lijken ze op het eerste gezicht niet echt op hun plaats. De muziek die ze brengen is echter resoluut metal, met behalve eigen nummers ook een paar covers (Killers van Iron maiden, en het live debuut van Radio/Video van System of a Down).

De strakke uitvoering en de tongue in cheek podium act krijgen het talrijk aanwezige publiek probleemloos mee, voor herhaling vatbaar

Setlist

 1. I Get Used To It
 2. Der Advokat
 3. Der Handschuh
 4. Operation
 5. Reichtum
 6. Radio/Video (System of a Down cover - Live debuut)
 7. Der Luftschiffharpunist
 8. Risiko
 9. Contenance
 10. Killers (Iron Maiden cover)

 

Sabaton

We gaven het al aan, we waren onderweg voor Sabaton. Niet direct onze favoriete band, maar je kan er wel niet omheen: dit Zweedse combo is dat wel voor héél wat van het publiek. Bovendien bestaan ze 20 jaar en dat moet op passende manier gevierd worden. Om dit te doen tappen ze uit hetzelfde vaatje als Savatage en Trans-Siberian Orchestra in 2015 en gebruiken ze beide main stages. Vanaf 40:1 bezetten namelijk de ex-leden Rikard Sundén (gitaar, backing vocals; 1999–2012), Daniel Mÿhr (keyboards, backing vocals; 2005–2012), Daniel Mullback (drums, backing vocals; 2001–2012) en Thobbe Englund (gitaar, backing vocals; 2012–2016) het tweede podium.

Wat we te zien en te horen krijgen is in zekere zin typisch Sabaton: over the top, larger than life, met een zéér hoog meezing/meebrul gehalte. Zoals steeds is ook de aankleding van het podium tip-top verzorgd en krijgt Joakim Brodén schijnbaar zonder moeite het voltallige publiek mee. Een sterke prestatie waarbij alle succesnummers van de band de revue passeren.

Setlist

 1. Ghost Division
 2. Winged Hussars
 3. Resist and Bite
 4. Fields of Verdun (with Thobbe Englund)
 5. Shiroyama (with Thobbe Englund)
 6. The Red Baron
 7. The Price of a Mile
 8. Bismarck
 9. Dominium Maris Baltici
 10. The Lion From the North
 11. Carolus Rex
 12. 40:1
 13. The Last Stand
 14. Diary of an Unknown Soldier
 15. The Lost Battalion
 16. Drum Solo (Drum Battle tussen Hannes Van Dahl en Daniel Mullback)
 17. Far From the Fame
 18. Panzerkampf
 19. Night Witches
 20. The Art of War
 21. 82nd All the Way
 22. Great War
 23. Attero Dominatus
 24. Encore:
 25. Primo Victoria
 26. Swedish Pagans (met Tina Guo op cello)
 27. To Hell and Back (met Tina Guo op cello)

 

Dark Funeral

Met Dark Funeral blijven we in Zweden maar wordt het allemaal weer wat donkerder en minder toegankelijk voor "Jan Modaal". De in 1993 opgerichte black metal band brengt hier een zeer strakke en intense set, waarbij de tent ook serieus opgewarmd wordt door de vele pyro.

Setlist

 1. Open the Gates
 2. Unchain My Soul
 3. The Arrival of Satan's Empire
 4. Atrum Regina
 5. Where Shadows Forever Reign
 6. As I Ascend
 7. Temple of Ahriman

 

Hellhammer performed by Tom Warrior’s Triumph of Death

Voor onze laatste band van de dag moeten we niet ver, gewoon naar de andere kant van de Bullhead City Circus tent waar Tom Warrior met gelegenheidsproject Triumph of Death (naar het gelijknamige nummer) eindelijk live brengt waar hij zoveel jaar eerder, vóór Celtic Frost, mee begonnen is: Hellhammer. Deze band wordt ondanks zijn korte levensduur (05/82 - 05/84) en beperkte releases (3 demo's en een EP) door vele extreme metal bands aangehaald als een voorbeeld. De rol van pionier, alsook het feit dat het een Zwitserse band was, betekende echter ook dat dit materiaal nooit live gebracht werd. Door de jaren heen werd het voor Warrior almaar duidelijker dat hier verandering in moest komen, en beetje bij beetje verzamelde hij een groep muzikanten rond zich die het oude materiaal in zijn oorspronkelijke minimalistische, zelfs primitieve, glorie zouden brengen (citaat: "I don’t want to tamper with the songs. They are sacred. Even if I were playing with the line-up of King Crimson I would force them to play the songs as primitive as possible.")

Wat we te zien en te horen krijgen is dan ook niets méér of minder dan een man die in zijn vijfde decennium de demonen van zijn jeugd confronteert en zijn eigen muzikale erfenis opnieuw bezoekt. Als voormalige bezitter van één van de demo's en liefhebber van 's mans verdere traject dat ons Celtic Frost en Triptykon bracht schieten woorden me eigenlijk te kort om dit concert te beschrijven, laat ik het dus maar gewoon fantastisch noemen ...

Setlist

 1. The Third of the Storms (Evoked Damnation)
 2. Massacra
 3. Maniac
 4. Blood Insanity
 5. Decapitator
 6. Crucifixion
 7. Reaper
 8. Aggressor
 9. Revelations of Doom
 10. Messiah
 11. Visions of Mortality (Celtic Frost cover)
 12. Triumph of Death