Wacken Open Air 2022 Dag 1 & 2 - Een fotoverslag

Wacken Open Air 2022 was een speciale editie, om verschillende redenen. Eerst en vooral was het natuurlijk de terugkeer na de pandemie. Wat waren we allemaal gelukkig dat we terug "buiten" mochten ... De tweede reden was het inlassen van de woensdag als eerste volwaardige festival dag, onder de noemer Wacken Wednesday.

De laatste reden was voor ondergetekende meer van persoonlijke aard: het was mijn debuut als concertfotograaf, na ±40 jaar niet meer echt met een serieus fototoestel bezig geweest te zijn. De voorgaande jaren hadden we 1 fotograaf, nu waren we met twee en hadden we dus meer bereik. Dit debuut als concertfotograaf had echter ook een nadeel: een erg steile leercurve om met alle tools te leren omgaan die nodig zijn om van de gemaakte foto's ook tot een publiceerbaar resultaat te komen, wat dan ook de hoofdreden is waarom dit verslag zo laat komt ...

Aangezien op minder dan 40 dagen vóór Wacken Open Air 2023 de eigenlijke concert reviews niet echt relevant meer zijn, weinig woorden, maar des te meer foto's!

 

Dag 1 - Wacken Wednesday - 3 augustus

Ondanks dat het een volwaardige festival dag was waren nog niet alle podia in gebruik, waardoor er toch minder bands aan bod kwamen. We maken foto's bij 4 bands

 

Dag 2 - 4 augustus

Nu gaat het feest echt goed van start. We zien 8 bands.

 

Gloryhammer

Met een uur vertraging hadden ze slechts tijd voor 4 nummers, maar noch de band, noch het publiek lieten het aan hun hart komen.

 

Epica

Met een perfecte sound, zichtbaar enorm speelplezier en heavier dan ooit speelden deze Nederlandse symphonic metal grootheden de wei plat.

 

Avantasia

De band rond Edguy's Tobias Sammet brengt normaal gezien een grote productie, op dit kleinere podium gaan ze wat meer back to basics.

 

The Night Flight Orchestra

Swedish Death muzikanten brengen AOR, party verzekerd!

 

Thundermother

Deze Zweedse dames zorgen met hun op AC/DC geïnspireerde hardrock steevast voor een feestje

 

Skyline

Deze band werd opgericht door Wacken Open Air medegrondlegger Thomas Jensen.

 

Cirith Ungol

Amerikaanse power/doom metal band op toer voor hun 50ste (!) verjaardag.

 

Gaerea

Portugese gemaskerde black metal band, werkte wonderwel in vol daglicht.

 

Grave Digger

Duitse band die ondertussen als een classic beschouwd kan worden, met hun blend van power en thrash metal.

 

Rose Tattoo

Nog oude rotten, uit Australië deze keer. Deze band brengt al sinds 1976 vol overgave rauwe blues getinte (hard) rock n roll.

 

Overkill

De oude knarren blijven aan de orde van de dag, met een ontketend Overkill, die hun thrash al sinds 1980 aan de man brengen.

 

Mercyful Fate

Laatste oudje van de dag, maar er komen er de volgende dagen nog een paar. Met een King Diamond die de laatste tijd zéér goed bij stem is, en Joey Vera terug op de bas nadat hij voor eerdere shows door verplichtingen bij Armored Saint vervangen werd door een verbluffende Becky Baldwin (Fury) geeft deze Deense band het beste van zichzelf.

 

Butcher Babies

Waar we deze Amerikaanse band initieel wat afdeden als platte commerce "met een stel grieten om de aandacht te trekken", moeten we echter toegeven dat we fout zaten. Met sterke songs en een knappe performance op het allerkleinste podium van Wacken Open Air sluiten we dag twee af.