Een snelle blik in het hoofd van Jean-Paul Laffargue - Solitude Within

Tijdens het schrijven van de review van "Disappear" (https://metalheads.be/recensies/solitude-within-disappear) had ik wat extra info nodig. Via Facebook Messenger draaide dit uit op een kort gesprek.

Aangezien Solitude Within op 16/02/2018 samen met Secret Rule in Maasmechelen staat, in de Jan Hertog Live Club, lijkt het me een perfect moment om dit nu op jullie los te laten.

 

Metalheads: Dag Jean-Paul, bij het maken van de review voor jullie album vraag ik me af wie de mixing gedaan heeft en waar de opnames gemaakt zijn. Ik vind online namelijk wel dat Tony De Block van de Midas Studios in Lokeren de mastering gedaan zou hebben, maar geen verdere details.

JP: Hallo, ik heb zelf de opnames en de mixing gedaan. We hadden dit misschien wel graag anders gezien, maar als je alles in eigen beheer doet is het budget ook een belangrijke factor.

Metalheads: Kan ik volledig volgen. Aangezien ik je nu toch aan het lastig vallen ben, zou ik graag ook ineens vragen hoe jullie staan tegenover het (tegenwoordig overdreven) gebruik van dynamische compressie om alles toch maar luider dan iedereen te krijgen (loudness wars)? Voor jullie album valt dit nog redelijk mee (ik kan bijvoorbeeld op mijn installatie nog fatsoenlijk baslijnen en kickdrum horen, wat de eerste slachtoffers hiervan zijn), maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het allemaal toch wat forser en pittiger geklonken had met meer dynamiek ...

JP: Sommige dingen zijn wel bewust niet te zwaar gemaakt omdat de stem niet mag verdrinken in de muziek, maar de volgende keer zouden we toch gaan voor iets krachtiger.

Ik ben bewust tegen 'loudness wars'. Maar voor een deel moet je er in meegaan. Ik heb moeten zoeken naar dat evenwicht en daar is Tony dan ook erg nuttig gebleken. Het was een aangename samenwerking. Eigenlijk had ik op voorhand ook alles zelf gemasterd en heb hem dan de 2 versies gegeven. Ik had hem echt nodig als bevestiging om uit zijn mond te horen dat het OK was. Ik rekende dan op zijn ervaring en dat is ook een belangrijke input.

Vond je er eigenlijk iets aan?

Metalheads: Ik kijk in ieder geval uit naar de volgende keer. Ik vind het een geslaagd debuut. (nvdr: Op dit moment stuur ik hem ook het klad door dat ik tot dan reeds geschreven had, waarin gebaseerd op de bio die aangeleverd werd een oprichtingsdatum van zomer 2014 vermeld stond ...)

JP: Bedankt voor de prachtige review.

Eigenlijk bestaan we nog maar sinds 2016. Daarvoor noemde de groep Morrigane, met een lichtjes andere bezetting. Een paar nummers dateren wel nog uit die periode. We hadden toen ook een label, het helaas ter ziele gegane Mausoleum Records. Als Solitude Within zijn we aan de slag vanaf midden 2016, met de huidige drummer.

Metalheads: Jullie hebben reeds een aantal shows voor 2018 aangekondigd op de website. (nvdr: Ten tijde van het interview twee, ondertussen is de situatie reeds drastisch veranderd, details na het interview)

JP: Ja, inderdaad. We zitten zeker een aantal keren in Maasmechelen. In de buurt van Olen komen we ook nog wel, als Olensfest een oplossing vindt voor hun terrein-probleem. Ook in Diest (Moonlight Music Hall) zouden we normaal gezien komen, maar die datum ben ik even kwijt.

Metalheads: Ik heb ergens een vergelijking met Beyond The Black (DE) gelezen, maar voor mij heeft Emmelie een aangenamer stemtimbre en zijn jullie duidelijk minder "poppy".

JP: Tja, we zijn in het vakje "metal" beland, terwijl ik het zelf eigenlijk helemaal geen metal vind, maar je moet nu eenmaal ergens bij horen zeker?

Metalheads: Je kan in ieder geval moeilijk een loyaler publiek vinden dan metalheads.

JP: Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat we onder de metal mogen vallen. Het is inderdaad een dankbaar publiek, dat bovendien ook nog CD's koopt. Beter toch ergens bij te horen dan overal tussen te vallen denk ik in ieder geval. Het wordt pas verkeerd als we ongekeerd gaan denken en onze muziek aanpassen om ergens bij te horen, maar dat is zeker niet onze bedoeling.

Metalheads: Dat zou inderdaad een verkeerde denkpiste zijn. Bedankt voor je tijd en de info die je me gegeven hebt!

JP: Geen probleem, als je nog vragen hebt, laat maar weten. Ik kan er uren over "zagen".

Metalheads: Dat is omdat je gepassionneerd bent over wat je doet. Zonder passie houdt geen enkele muzikant het vol.

JP: Voor het geld moeten we het in ieder geval niet doen. Elk optreden KOST ons geld.

Metalheads: Je bent hierin jammer genoeg niet alleen. Zelfs voor een Belgisch metal monument als Ostrogoth geldt dat ...

 

 

Komende concerten

16/02/2018 - 19:00 - SECRET RULE (IT) / SOLITUDE WITHIN – JAN HERTOG LIVE CLUB – MAASMECHELEN (BE)
03/03/2018 - 16:00 - FEMME BATTLE PRELIMINARY BELGIUM – LE CERCLE – CHAPELLE-LEZ-HERLAIMONT (BE)
07/04/2018 - 15:15 - ROCK BALEGEM – OOSTERZELE (BE)
20/05/2018 - 16:00 - SINKSEN 18 – KORTRIJK (BE)
24/05/2018 - TBA - SOULS OF DIOTIMA (IT) / SOLITUDE WITHIN – LE KLUB – PARIS (FR)
25/05/2018 - TBA - SOULS OF DIOTIMA (IT) / SOLITUDE WITHIN – TITANS CLUB – LENS (BE)
26/05/2018 - TBA - SOULS OF DIOTIMA (IT) / FOOL’S PARADISE (F) / SOLITUDE WITHIN – B52 MUSIC CLUB – EERNEGEM (BE)
04/08/2018 - TBA - VORSFEESTEN – HEIST-GOOR (BE)
01/09/2018 - TBA - FRIETROCK – OUD TURNHOUT (BE)
2018 TBA - TBA - OLENSFEST 2018 (BE)
2018 TBA - TBA - METAL BABES 4 – MAASMECHELEN (BE)
OCT 2018 - TBA - TOUR IN SPAIN: MADRID – TOLEDO – CIUDAD  REAL – MURCIA (ES)
09/11/2018 - TBA - THE OTHER SIDE LIVE – PEER (BE)