Graspop Metal Meeting 2018 - Dag 2

Tyler Bryant & The Shakedown

Deze band rond de jonge bluesrock gitarist Tyler Bryant krijgt de zware taak de tweede dag in gang te trekken. Met virtuoos gitaarwerk en degelijke songs lukt dat al bij al niet slecht. Hier wordt niks nieuws gebracht, maar dat is ook niet altijd nodig, dikwijls volstaat het gewoon om de dingen met hart en ziel te doen, wat hier zeker het geval was.

Setlist

 1. House On Fire
 2. Dont Mind The Blood
 3. Downtown Tonight
 4. Mojo Workin’
 5. Ramblin’ Bones
 6. Lipstick Wonder Woman
 7. Weak And Weepin’

Galactic Empire

In eerste instantie dachten we dat dit gewoon een toevallige keuze van naam was ... Niets bleek echter minder waar, deze heren betreden niet enkel het podium in Star Wars outfits, maar spelen dan ook nog eens metal versies van Star Wars tunes.

Op zich best wel leuk, maar na de eerste paar tracks is de fun er wel af, zelfs voor deze Star Wars fan.

Setlist

 1. Main Theme
 2. The Imperial March
 3. The Force Theme
 4. Ben's Death / Tie Fighter Attack
 5. Rey's Theme
 6. Battle of the Heroes
 7. Cantina Band
 8. Duel of the Fates
 9. The Throne Room: End Title

Avatar

Tja, Avatar ... Iedere keer we deze sympathieke Zweden zien lijken ze wel beter en sterker op het podium te staan.
Hun wel doordachte podium outfits (zelfs de roadies zijn in kostuum) dient geenszins om mindere muzikale talenten te verbergen, in tegendeel. Het plaatje klopt gewoon: goed doordachte songs, sterke teksten, een sterke présence op het podium (met frontman Johannes als uitschieter).
Zeker een band om in het oog te houden voor de "headliners of tomorrow".

Setlist

 1. A Statue of the King
 2. Let It Burn
 3. Hail the Apocalypse
 4. Paint Me Red
 5. Bloody Angel
 6. The Eagle Has Landed
 7. Smells Like a Freakshow

Zeal & Ardor

Eerste band die we vandaag in de Metal Dome bekijken is niet zo makkelijk in de standaard metal subgenres onder te brengen. Zelf zouden we het omschrijven als een soort "evil gospel metal" of zo ... Frontman Manuel Gagneux omschrijft het als: "Wat als de Amerikaanse zwarte slaven Satan in plaats van Jezus gevonden hadden?"

Samen met z'n band brengt Gagneux hier een enorm krachtige set, hierin in grote mate geholpen door het weeral fantastische geluid hier. Zoveel power en passie met een kristalhelder geluid in een tent op een festival, het is zelfs veel concertzalen niet gegeven! Nu eens bezwerend dan weer alle duivels ontbindend laat de band er voor het publiek geen ontsnappen aan, hier wordt een black mass gevierd.

Setlist

 1. In Ashes
 2. Servants
 3. Come On Down
 4. Blood in the River
 5. Fire of Motion
 6. Stranger Fruit
 7. We Can't Be Found
 8. Gravedigger's Chant
 9. Row Row
 10. Devil Is Fine
 11. Don't You Dare
 12. Baphomet

Arkona

Van de antichrist naar de heidenen, het lijkt maar een kleine stap, maar de uitwerking van het thema kan niet harder verschillen.

Met reeds 8 studio albums, een EP en 3 live albums kan het Russische folk/pagan collectief Arkona zo stilaan tot de gevestigde waarden in het genre gerekend worden.

Onder leiding van frontvrouw Maria "Masha Scream" Arkhipova brengt het 5-tal hier een intense, meeslepende set die gerust nog wel wat langer had mogen duren. Op het risico van te beginnen "zagen": ook hier was het geluid weer àf, met een zeer goede balans tussen de folk instrumenten en de metal.

Setlist

 1. Mantra (Intro)
 2. Shtorm
 3. Tseluya zhizn
 4. V pogonye za beloy tenyu
 5. Mantra (Outro)
 6. Goi, Rode, Goi!
 7. Zakliatie
 8. Stenka na Stenku
 9. Yarilo

In This Moment

Over In This Moment zijn de meningen algemeen nogal verdeeld maar over het algemeen niet echt genuanceerd. De meesten zijn ofwel fan ofwel helemaal tegen.

Wij waren tot vandaag bij de uitzonderlijke neutrale stemmen,maar na wat we hier te zien en te horen kregen zijn we absoluut fan. Het songmateriaal was ons bekend, dat Maria Brink kan zingen wisten we ook maar dat de band (ja, de hele band) zo sterk op het podium zou staan hadden we geenszins verwacht. Natuurlijk trekt de frontvrouw de meeste aandacht naar zich toe maar volgens ons zou ze dit toch niet klaar krijgen met enkel een backing tape.

Hier werd op muzikaal en theatraal gebied werkelijk niks aan het toeval over gelaten, met o.a. choreografieën die je eerder bij mainstream pop bands zou verwachten maar die de sfeer van de songs wonderwel aanvullen.

Spijtig eigenlijk van het wat polariserende karakter van zowel teksten als visuele boodschap want ook dit zou voor ons één van de "headliners of tomorrow" kunnen zijn.

Setlist

 1. Blood
 2. River of Fire
 3. Adrenalize
 4. Roots
 5. Big Bad Wolf
 6. Whore

L7

Over deze oudgedienden van de grunge en beïnvloeders van de "Riot grrrl" beweging kunnen we kort zijn: het was een flauwe vertoning. Van deze dames ging niet de minste energie uit. 50-plus zijn is daarvoor geen excuus.

Setlist

 1. Andres
 2. Fast and Frightening
 3. Everglade
 4. I Came Back to Bitch
 5. Fuel My Fire
 6. Must Have More
 7. Drama
 8. Shove
 9. Dispatch From Mar-a-Lago
 10. Pretend We're Dead
 11. Shitlist

Avenged Sevenfold

Wat op hun recentste album "The Stage" en dan vooral op de "Deluxe Edition" al te merken was heeft zich hier live doorgezet. In hun lovenswaardig opzet om zo "proper" mogelijk op te nemen een een degelijke geluidskwaliteit aan te bieden zijn ze ook in het minimaliseren van effecten e.d. in de studio wat te ver doorgeslagen.

Hierdoor botsen we vooral op de beperkingen van zanger M. Shadows, die nogal vlak over komt. Voeg hierbij nog dat na elk nummer van instrumenten schijnt gewisseld te moeten worden en een redelijk statische performance en je krijgt een optreden dat voor de gelegenheidstoeschouwer niet echt op gang geraakt. De echte A7X-fans laten dit echter niet aan hun hart komen, met dermate onstuimig crowdsurfen tot gevolg dat er tijdens "Bat Country" door de band zelfs een stop ingelast wordt om te zorgen dat een gewonde fan eerst kan geëvacueerd worden.

Setlist

 1. The Stage
 2. Afterlife
 3. Hail to the King
 4. Welcome to the Family
 5. God Damn
 6. Buried Alive
 7. So Far Away
 8. Nightmare
 9. Eternal Rest
 10. M.I.A.
 11. Bat Country (Tijdens derde strofe stopgezet voor gewonde fan)
 12. Shepherd of Fire
 13. Unholy Confessions

Watain

Voor Watain begeven we ons naar de Marquee.

Ook hier zit het geluid goed en Watain brengt een sterke set. Voor de niet-fan is het echter een beetje te veel van het goede en wordt het wat eentonig op de duur.

Setlist

 1. Stellarvore
 2. Devil's Blood
 3. Nuclear Alchemy
 4. Malfeitor
 5. Furor Diabolicus
 6. Outlaw
 7. Sacred Damnation
 8. Towards the Sanctuary
 9. On Horns Impaled
 10. The Serpent's Chalice

Ayreon

Dit project van Arjen Anthony Lucassen vond z'n oorsprong nadat hij bij Vengeance vertrok om een meer prog-rock richting uit te gaan. Door zijn redelijk teruggetrokken en bijna mensenschuw leven en het grote aantal gastmuzikanten en zangers op z'n albums is er echter nooit echt live opgetreden.

Dit veranderde nadat zijn ex-manager een theatershow opzette rond "The human equation". Hierdoor gesterkt in de mening dat het mogelijk is werd in september 2017 dan een reeks concerten in 013 te Tilburg opgezet onder de noemer "Ayreon Universe". Dit leek een unieke en eenmalige reeks te zijn. Groot was dan ook de verrassing toen er een "Ayreon Universe" show op Graspop aangekondigd werd.

Met een schare muzikanten en gastzangers die allen reeds op één of meerdere studio albums meewerkten wordt hier een kortere set gebracht tegenover de concerten in 013, maar zeker niet minder sterk. Uitschieters/opmerkelijke verschillen waren de aanwezigheid van Barry Hay (Golden Earring) op Sail Away to Avalon en de betere casting van Maggy Luyten in Dawn of a Million Souls.

Setlist

 1. Age of Shadows (met Mark Jansen, Tom Englund, John Jaycee Cuijpers, & Simone Simons)
 2. The Theory of Everything, Part 1 (met Marcela Bovio, Mike Mills)
 3. The Theory of Everything, Part 2 (met Marcela Bovio, Mike Mills)
 4. Intergalactic Space Crusaders (Star One track, met John JayCee Cuijpers, Damian Wilson)
 5. Dawn of a Million Souls (met Maggy Luyten)
 6. Into the Black Hole (met Tommy Karevik)
 7. Valley of the Queens (met Anneke van Giersbergen, Simone Simons & Marcela Bovio)
 8. Collision (met Tommy Karevik, Tom Englund)
 9. Star of Sirrah (met Mike Mills, John Jaycee Cuijpers & Simone Simons)
 10. And the Druids Turn to Stone (met Damian Wilson)
 11. Day Sixteen: Loser (met Mike Mills, Ayreon Angels, Mark Jansen)
 12. Sail Away to Avalon (met Barry Hay, met Golden Earring's "Radar Love" als outro)
 13. Everybody Dies (met Anneke van Giersbergen, Tommy Karevik, Mike Mills & Mark Jansen)
 14. The Castle Hall (met Robert Soeterboek, Arjen Lucassen & Damian Wilson)
 15. Day Eleven: Love (met Arjen Anthony Lucassen, Marcela Bovio, Robert Soeterboek, Ayreon Angels & Ed Warby)
 16. The Eye of Ra (Star One track, met alle gastzangers)

Foto's van: Peter De Jongh, Jens De Haes, Rudy De Doncker, Tim Tronckoe, Dorien Goetschalckx, Nathan Dobbelaere, Stijn Verbruggen, Robin Looy, Mats Palinckx & Arne Desmedt