Graspop Metal Meeting 2022 - Dag 3

Het was al aangekondigd, maar deze zaterdag 18 juni was het echt wel bakken en braden. De nood om voldoende gehydrateerd te blijven, af en toe toch wat schaduw op te zoeken gecombineerd met een voor ons redelijk zwakke programmatie en bovendien hier en daar serieuze overlap zorgt dat we slechts 5 bands kunnen zien. Zeer tegen onze gewoonte in staan er hier dan ook nog 4 van op de main stages ...

 

Michael Schenker Group

We beginnen de dag dus eigenlijk een beetje waar we hem gisteren afgesloten hebben. Michael Schenker is namelijk niet alleen de broer van Scorpions gitarist Rudolf Schenker, maar speelde ook in de vroege en late jaren 70 bij hen. In het midden van de jaren 70 was hij ook gitarist van UFO.

Het verschil met zijn vroegere kompanen van Scorpions kan echter niet groter zijn op het podium: hij brengt een dynamische set uit zijn solocarrière, aangevuld met enkel UFO-nummers en doet dit op uitermate overtuigende wijze. Hier zit duidelijk nog geen sleet op!

Met dank aan Rudy De Doncker voor de foto's.

Setlist

 1. Into the Arena
 2. Cry for the Nations
 3. Doctor Doctor
 4. Looking for Love
 5. Red Sky
 6. Sail the Darkness
 7. Lights Out
 8. Armed and Ready
 9. A King Has Gone
 10. Rock Bottom

 

Blues Pills

We blijven aan de main stages, deze keer de South Stage voor deze Zweedse band. Met hun bluesy hardrock en een fenomenale frontvrouw met duidelijke Janis Joplin vibes in haar stem zijn ze de ideale band voor de zonovergoten weide. Zoals elke keer dat ik ze al live meegemaakt heb, stellen ze ook deze keer totaal niet teleur!

Met dank aan Tim Tronckoe voor de foto's.

Setlist

 1. High Class Woman
 2. Low Road
 3. Kiss My Past Goodbye
 4. Dust
 5. Black Smoke
 6. Bliss
 7. Astralplane
 8. Bye Bye Birdy
 9. Devil Man

 

Europe

We blijven in Zweden voor Europe, dat bij iedereen natuurlijk in het geheugen gegrift staat met "The Final Countdown". Het is wel een beetje jammer dat dit nummer zo bepalend voor hen is, ze zijn namelijk heel wat meer: ze hebben sinds hun reünie in 2003 (na een pauze van ruim 10 jaar) 6 studio albums uitgebracht. Live wordt hun geluid en gezicht vooral gemaakt door de sterke zanger en de uitzonderlijke gitarist, en dat was vandaag niet anders. Een sterke performance!

Met dank aan Robin Looy voor de foto's.

Setlist

 1. Walk the Earth
 2. Rock the Night
 3. Scream of Anger
 4. Carrie
 5. Prelude
 6. Last Look at Eden
 7. Sign of the Times
 8. Hole in My Pocket
 9. Open Your Heart
 10. Ready or Not
 11. Superstitious (met een stukje van Bob Marley's No Woman No Cry)
 12. Cherokee
 13. The Final Countdown

 

Ihsahn

Ihsahn heeft solo ondertussen reeds een heel repertoire opgebouwd, dat echter mijlenver van het werk van zijn "andere band" Emperor staat. Waar zijn laatste passage in Dessel nog gebukt ging onder technische problemen was het vandaag perfect: schitterend geluid in de Marquee, een ontketende Ihsahn (en band). Doe daar nog eens een bevlogen cover van Wratchild (Iron Maiden) bovenop, het feestje kon niet stuk. De afwezigen hadden ongelijk ...

Setlist

 1. Stridig
 2. Nord
 3. Mass Darkness
 4. Lend Me the Eyes of Millenia
 5. Frozen Lakes on Mars
 6. A Grave Inversed
 7. Wrathchild
 8. My Heart Is of the North
 9. Telemark

 

Judas Priest

We sluiten de dag af aan de North Stage met een metal icoon: Judas Priest. Eerste vaststelling: Rob Halford is zo stilaan een parodie van zichzelf aan het worden ... Jammer genoeg staat het geluid zo slecht (toch waar ik een plaatsje heb kunnen bemachtigen) dat er over de performance weinig zinnigs kan gezegd worden. Herkansing op Wacken dan maar?

Met dank aan Peter De Jongh voor de foto's.

Setlist

 1. One Shot at Glory
 2. Lightning Strike
 3. You've Got Another Thing Comin'
 4. Freewheel Burning
 5. Turbo Lover
 6. Hell Patrol
 7. The Sentinel
 8. Victim of Changes
 9. The Green Manalishi (With the Two Prong Crown)
 10. Diamonds & Rust
 11. Painkiller
 12. Electric Eye
 13. Hell Bent for Leather
 14. Breaking the Law
 15. Living After Midnight