Wacken Open Air 2018 - Dag 3

Zie ook onze verslagen van de overige dagen:

Thundermother

Zoals we gewoon zijn van deze Zweedse dames kregen we ook hier weer een energieke dynamische set, met de obligate gitaarsolo uitstap in het publiek van gitariste/oprichtster Filippa Nässil. Wat ons wel opviel buiten het wat rommelige geluid was de iets of wat buiten adem lijkende zangeres. Het was natuurlijk afschuwelijk warm, heel de zomer eigenlijk al, maar het leek toch wel vooral tijd voor wat verlof.

Ondanks deze kleine mankementjes was het één en al ambiance voor de "Faster" stage ...

Setlist

 1. Whatever
 2. Rip Your Heart Out
 3. Revival
 4. Hellevator
 5. It's Just a Tease
 6. Follow Your Heart
 7. Quitter (met "wat hulp" van Filippa Nässil op vocals)
 8. FFWF
 9. Give Me Some Lights
 10. Thunderous
 11. We Fight for Rock 'N' Roll

Korpiklaani

Deze Finnen maken reeds lang de podia onveilig met hun vrolijke folkmetal, of wat preciezer "humppa"-metal. Deze traditionele uptempo Finse volksmuziek (220-260 bpm) gecombineerd met metal zorgt voor een waar dansfeestje op de weide voor de "Harder" stage.

Opvallend is wel dat dit één van de strakste performances is die we Korpiklaani al hebben weten brengen.

Setlist

 1. Wooden Pints
 2. Henkselipoika
 3. Erämaan Ärjyt
 4. A Man With A Plan
 5. Rauta
 6. Pellervoinen
 7. Kotikonnut
 8. Metsämies
 9. Lempo
 10. Kultanainen
 11. Pilli on pajusta tehty
 12. Happy Little Boozer
 13. Tequila
 14. Beer Beer
 15. Vodka

Wacken Battle prijsuitreiking

Na Korpiklaani splitsen we op, want er zijn nog interessante bands, maar ook de prijsuitreiking van de Wacken Battle. Jammer genoeg is dit ook dit jaar weer helemaal niet zo stipt geregeld als we hier bij ons van "Deutsche Gründlichkeit" verwachten, wat tot een vertraging van bijna 1 uur leidt ...

Uiteindelijk is het dan toch zo ver en krijgen we de uitslag van wat de organisator "de metal olympiade" noemt, hiermee in de verf zettend dat al wie hier staat al een winnaar is, ongeacht de onderlinge rangschikking.

 1. China: Die From Sorrow
 2. Oekraïne: Motanka
 3. Roemenïe: An Theos
 4. Denemarken: Xenoblight
 5. Zweden: Chugger

Mr. Big

Ook een beetje een vreemde eend in de bijt, staan deze exponenten van de Amerikaanse stadion rock halverwege de namiddag op de "Louder"-stage, het kleinste van de 3 openlucht podia. Dit podium gaat regelmatig gebukt onder slecht geluid, daarenboven moet ook nog eens opgebokst worden tegen het geluid van de gelijktijdig geprogrammeerde band op de "Faster" stage, die in hetzelfde vlak ligt.

Vandaag lijken de sterren voor Mr Big echter gunstig te staan: het geluid is prima en op het andere podium staat Epica geprogrammeerd, nu niet direct een echte pletwals te noemen ... Dit zorgt er voor dat we ten volle kunnen genieten van een puike set met veel drive en schwung, virtuoos gitaar- en basspel van respectievelijk Paul Gilbert en Billy Sheehan. Als deze laatste mondharmonica begint te spelen neemt zanger Eric Martin (in Duitsland waarschijnlijk bekender van zijn werk met Avantasia) zelf maar de baspartijen voor z'n rekening.

Setlist

to be confirmed

Firewind

Over Firewind valt eigenlijk weinig te zeggen: zoals steeds brengen ze een set van vakkundig geschreven nummers, Henning Basse is een goede zanger, maar spannend is het allemaal niet. Gus G. lijkt een beetje in hetzelfde bedje ziek als zijn voorganger (en opvolger) op de gitaar bij Ozzy, Zakk Wylde: een technisch goede muzikant maar wat beperkt als songschrijver, waardoor het een beetje eenheidsworst wordt, maar dan wel perfect uitgevoerd.

Setlist

 1. Ode to Leonidas
 2. We Defy
 3. Head Up High
 4. Between Heaven and Hell
 5. World on Fire
 6. The Fire and the Fury
 7. Hands of Time
 8. Mercenary Man
 9. Falling to Pieces

Dool

Na de ijzersterke prestatie op Graspop keken we er erg naar uit om deze Nederlandse female fronted band opnieuw aan het werk te zien.

We werden, ondanks het wat tegenvallende geluid, niet teleurgesteld door deze dark rockers onder leiding van Ryanne van Dorst. Donker, loodzwaar, bezwerend ... Dit is een prachtvoorbeeld van hoe "Female Fronted metal" al lang niet meer alleen gothic/symphonic-achtige toestanden mag/moet zijn. Wij zijn fan ...

Setlist

 1. The Alpha
 2. Golden Serpents
 3. Vantablack
 4. In Her Darkest Hour
 5. She Goat

Destruction

Zoals steeds voor een Duitse band is het publiek zeer talrijk en enthousiast aanwezig al voor de aanvang van de set.

Zich wel bewust van de verwachtingen van het thuispubliek gaat de band keihard van start om niet meer te vertragen. Het geheel wordt dan ook nog eens dermate strak gebracht dat we hier enkel nog kunnen spreken van een schoolvoorbeeld van hoe Duitse thrash moet zijn ...

Setlist

 1. Curse the Gods
 2. Nailed to the Cross
 3. Mad Butcher
 4. Dethroned
 5. Total Desaster
 6. The Butcher Strikes Back
 7. Thrash Till Death
 8. Life Without Sense
 9. Bestial Invasion

W.A.R. (Worship And Ritual)

De Zwitserse band Samael is door de jaren heen nogal afgeweken van de brute Black Metal van hun eerste albums. Om de fans van het eerste uur toch wat tegemoet te komen werd na het protest over het gebruik van een drumcomputer op de toer voor de 20ste verjaardag van "Ceremony of Opposites" het zijproject "Worship And Ritual" of W.A.R. opgericht.

Dit zijproject kregen we hier dus te zien. Genadeloze, strakke en pure black metal is ons deel en dat jammer genoeg voor een slechts ± 15% gevulde Bullhead City Circus. Vorphalack en de zijnen laten het echter niet aan hun hart komen en met hun enorme podium présence maken ze er een schitterende set van.

Deze tussenstop was niet echt gepland, dus geen fotopas ... Een foutje dat we voor deze band niet meer zullen maken.

Blues Pills

Ook hier weer een band die we reeds verschillende malen in diverse omgevingen aan het werk zagen (clubshows, Werchter, Pukkelpop, Graspop, ...) en die steeds weet te overtuigen met hun sixties geïnspireerde psychedelische hardrock en de aan Janis Joplin refererende stem van zangeres Elin Larsson.

Ook deze keer is geen uitzondering. Met hun ongebreidelde speelvreugde en het onweerstaanbare enthousiasme van de frontvrouw pakken ze de hele Bullhead City Circus tent in.

Setlist

 1. Astralplane
 2. Black Smoke
 3. Bliss
 4. Elements and Things (Tony Joe White cover)
 5. You Gotta Try
 6. High Class Woman
 7. Somebody to Love (The Great Society cover)
 8. Devil Man

Lee Aaron

Als metalpuber in de eighties was Lee Aaron natuurlijk aanwezig op de muren van m'n kamer, maar om de één of andere reden kan ik me niet herinneren deze Canadese ooit eerder live aan het werk gezien te hebben.

Ondanks een fijne set vol melodieuze hardrock zonder meer weet ik nog steeds niet of ik ze nu wel live aan het werk gezien heb, het leek namelijk soms nogal verdacht veel op playback. Jammer ...

UPDATE: Volgend op dit bericht heeft Sean Kelly, de gitarist van Lee's band van zich laten horen. Hij verzekert ons dat er totaal geen backing tracks of andere "kunstgrepen" gebruikt worden en de volledige set dan ook 100% live is. Waarvoor dank!

Setlist

 1. Metal Queen
 2. Some Girls Do
 3. Sex With Love
 4. Diamond Baby
 5. Fire and Gasoline
 6. Barely Holdin' On
 7. Hands On
 8. American High
 9. I'm a Woman
 10. Whatcha Do to My Body

In Flames