Hell Open Air, Diest - Dag 2: Female Fronted Violence - Pt 1

Onze verslaggever Dennis Barbion was aanwezig bij het tweede deel van het festival "Female Fronted Violence" op zondag 5 mei. Negen bands met een frontvrouw of volledig vrouwelijke samenstelling traden op en lieten hun talent zien. De line-up was zeer divers, met zowel binnenlandse als buitenlandse bands, en bood een breed scala aan muziekstijlen binnen het metalgenre, waarbij ook minder bekende groepen een podium kregen. Dit is een gewaardeerde traditie in Club Hell.

Met een wat lagere opkomst op deze tweede festivaldag, wat teleurstellend was voor de eerste editie van Hell Open Air, bleek uit een rondvraag bij het publiek dat velen speciaal voor Cobra Spell kwamen of na vele jaren eindelijk (nog eens) Girlschool wilden zien. Desondanks presenteerde Club Hell een indrukwekkende showcase van female (fronted) bands, en maakte daarmee een krachtig statement: Female Power! Een compliment aan de organisatie voor het concept van het festival en de uitstekende uitvoering ervan, met alles tot in de puntjes geregeld, een prettige sfeer en fantastische bands. Uitstekend!

Shots Fired uit Antwerpen was een leuke opener van het festival, op de middag om 13.00 uur. Stevige rock met een vleugje blues, punk en metal, terwijl het publiek op dat moment slechts met mondjesmaat het festival naar binnen druppelde. De band had er duidelijk zin in, toch wel een schot in de roos om in de juiste stemming te komen voor een namiddag en avond vol steviger muziek. 

 

Splendidula, de tweede Belgische band op de affiche bracht dan weer een heel ander genre, Atmospheric Doom Metal. Het plaatje klopte wel, de muziek en de donkere sfeer die wordt gecreëerd en dit om 14.00 uur en met de zon erbij, de kostuums, de visuals op de achtergrond. Zoals wel vaker het geval is in Doom Metal zijn het lange nummers van zeven of meer minuten. Met een korte set van 35 minuten bracht Splendidula vier nummers, zeker een gesmaakt voorproefje om eens een complete set van de band te zien waarbij alles beter tot haar recht komt. Zeker doen zou ik zeggen. Zangeres Kristien Cools is vocaal sterk, en naast het stevige gitaarwerk vielen ook de strakke drums van Joachim Taminau op. 

Skeptical Minds, een band uit Brussel met een internationale samenstelling, biedt een mix van electro-industriële muziek met metalgitaarriffs en een melodieuze vrouwelijke stem. Opgericht in 2002, heeft de band meer dan 350 optredens achter de rug en beschikt over een schat aan podiumervaring. Deze ervaring was duidelijk zichtbaar in Diest, waar de band het publiek in haar greep had. De setlist was een combinatie van oud en nieuw materiaal. De helft van de nummers die Skeptical Minds ten gehore bracht, was afkomstig van hun laatste album 'Kharon', uitgebracht in december 2023. Een krachtige uitvoering.

Triagone, een Belgische band met een internationale samenstelling, was voor mij (fotograaf Bart, terwijl Dennis bands interviewde) de eerste echte verrassing van de dag. Wat ik eerder op plaat had gehoord, beviel me, maar had me niet voorbereid op de indrukwekkende live-uitvoering. Waar de voorgaande bands eerder het meer melodieuze pad kozen, was het hier de eerste keer dat het thema van de dag ('Female Fronted Violence') volledig tot zijn recht kwam, en dit zonder dat het ten koste ging van de muzikaliteit.

Frontvrouw Lorena pakte het publiek van bij de eerste noten beet en liet het niet meer los, hierbij sterk bijgestaan door de overige leden van de band met een zeer sterke technical Death metal set als gevolg. "One to watch!"

 

SynlakrosS is een vijfkoppige Melodic Death Metal band uit Spanje, met duidelijke hardcore invloeden. Met hun eerste show in België in Club Hell in oktober 2023 wisten we aan wat we ons konden verwachten: een zeer explosieve set. Dat was ook nu weer het geval, en dat is nog zacht uitgedrukt. Zangeres Patricia Pons is een beest op het podium. Eens losgelaten met een microfoon in de hand gaat zij als een wilde tekeer en samen met de andere bandleden zweept zij het publiek op, met verbazingwekkende vocals. Grunts, screams, clean vocals… zij kan alles aan. Van de acht nummers werden twee gloednieuwe singles gebracht, de Suicide Silence cover “You only live once”, en “Bunnies and Bows”, de eerste single van het album dat later dit jaar verschijnt en waar we enorm naar uitkijken. “You only live once so go fuckin’ nuts” zegt alles over SynlakrosS. Geweldige set, geweldige band, die “Killer Metal Music” brengt zoals zij het zelf omschrijven, en dat is de nagel op we kop.

 

Vermilia, helemaal uit het hoge Noorden (Finland), nog een verrassing (Bart terug, Dennis weer op interview) van formaat, is eigenlijk een éénvrouws project van Julia Mattila. Live is dit natuurlijk moeilijk haalbaar (hoewel we dit toch reeds gezien hebben, looking at you DéHà), en ze laat zich voor haar Atmospheric Pagan/Black metal dan ook bijstaan door een aantal sinistere, anonieme muzikanten.

We krijgen hier een schoolvoorbeeld hoe polyvalent de hedendaagse metal-frontvrouwen wel zijn: de '80s metal vrouwen als pakweg Lita Ford en Lee Aaron met hun "generic rock" stemmen, maar ook de hele resem gothic/symphonic stemmen die in het begin van de 21ste eeuw een enorme opmars maakten zijn ondertussen wel zéér ver weg. We krijgen hier op schitterende wijze clean vocals, maar evengoed krachtighe harsh vocals, alles verpakt in sterke muziek, waarbij ook het visuele aspect goed verzorgd is. Dat de muzikanten bovendien gemaskerd zijn zorgt dat alle aandacht eigenlijk automatisch naar Julia gaat, waar ze met haar meeslepende vertolking dan ook het beste van maakt!