Wacken Open Air 2019 - Dag 3

Dag 3 van Wacken Open Air 2019, een dag met toch weeral 11 groepen op de planning, met daarbij toch enkele waarvoor de verwachting hoog was ... De weersgebonden onderbrekingen van de afgelopen dagen blijven ook roet in het eten gooien met verschuivingen en annulaties.

 

Queensrÿche

Deze in 1980 in Bellevue, Washington (USA) opgerichte band voorstellen is overbodig. Met ondertussen al sinds april 2012 Todd La Torre op zang ter vervanging van de originele zanger Geoff Tate doen ze wat die laatste reeds geruime tijd niet meer deed, nl het oudere materiaal live brengen. Natuurlijk brengen ze (sporadisch) ook songs uit de 3 albums die ze sinds 2012 uitbrachten. Hoewel dit materiaal (misschien gekleurd door nostalgie ...) niet zo sterk is als het oude, is het toch wel beter dan de "middenperiode".

Queensrÿche brengt hier een strakke set, met een prima geluid ook op de wei. Ondanks het vroege uur (ze zijn de 2de band op de main stages, nadat Equilibrium en Jinjer de andere 2 mains op gang getrokken hebben) is er een talrijk en enthousiast publiek op de been.

Setlist

 1. Blood of the Levant
 2. I Am I
 3. NM 156
 4. Walk in the Shadows
 5. Queen of the Reich
 6. Operation: Mindcrime
 7. Screaming in Digital
 8. Take Hold of the Flame
 9. Jet City Woman
 10. Empire
 11. Eyes of a Stranger

 

The New Roses

Van de "infield" naar de Bullhead City Circus, waar op de W:E:T Stage de Duitse rockers van The New Roses appel geven. Veel valt hier niet over te zeggen: ze brengen op bekwame wijze stevige rechttoe rechtaan rock, niets vernieuwend of bijster origineel, maar met de nodige drive en passie, zodat het opgekomen publiek niet op z'n honger blijft.

Setlist

 1. Spoken word
 2. Glory Road
 3. Second First Time
 4. Down by the River
 5. Thirsty

 

Teleurstellingen ...

Door de het slechte weer en de daaruit voortkomende onderbrekingen hebben we vandaag ook 2 teleurstellingen: Evergrey is geannuleerd, en Nailed to Obscurity is verhuisd naar de verre (en kleine) Beergarden Stage, die met de rest van onze planning niet echt haalbaar is ... Een korte eet- en drinkpauze dan maar voor we naar de volgende band trekken.

Venom Inc.

Die volgende band is dus Venom Inc., de band rond de originele Venom gitarist Jeffrey "Mantas" Dunn. Met slechts één album met eigen materiaal put de setlist uitvoerig uit het oude Venom oeuvre, wat zeker geen slechte zet is, aangezien het nieuwe materiaal toch wat kracht mist. Jammer genoeg laten ze ook bij de uitvoering van het oude materiaal niet echt een krachtige indruk na ...

Setlist

 1. Metal We Bleed
 2. Rip Ride
 3. Time to Die
 4. Lady Lust
 5. Black Metal
 6. Countess Bathory

 

For I Am King

Een Nederlandse band nu, met een Iraanse frontvrouw ... In hun eigen woorden 'melodieuze death metal meets metalcore', en die vlag dekt wonderwel de lading. We worden hier op de Wasteland Stage getrakteerd op een krachtige set van een band die er echt "staat". Zangeres Alma Alizadeh heeft een krachtige growl/scream en ondanks haar op het eerste gezicht wat "nerdy" uitstraling enorme présence op het podium. Dit zorgt er dan ook voor dat het talrijk opgekomen publiek helemaal uit hun dak gaat.

Setlist

 1. Prey
 2. Home
 3. Havoc
 4. In Memory
 5. Invidia
 6. In Flames
 7. Devotion
 8. Breathe the Fire
 9. Interlude
 10. Hades
 11. The Reaper of Souls
 12. Forever Blind

 

Hamferð

De Metal Battle winnaars van 2012, afkomstig van de Faeröer, treden aan op de History Stage en brengen zogenaamde doom metal. Afgaand op wat we hier zagen en vooral hoorden is dit echter een vlag die totaal de lading niet dekt. Sterke muzikanten, geleid door een verbluffende zanger die alles moeiteloos laat lijken, of het nu growls, screams of clean vocals zijn, met een soms zeer atmosferische maar altijd intense set, indrukwekkend ... 

Setlist

 1. Evst
 2. Deyðir varðar
 3. Stygd
 4. Tvístevndur meldur
 5. Hon syndrast
 6. Ódn

 

Demans & Wizards

Zeggen dat de verwachtingen hier hoog gespannen waren lijkt me een understatement. Het nevenproject van Blind Guardian zanger Hansi Kürsch en Iced Earth gitarist Jon Schaffer werd opgericht in 1998, bracht sindsdien slechts 2 albums uit, en toerde tevoren enkel in 2000 om het debuut-album te ondersteunen. Ondersteund door leden van hun respectieve bands, aangevuld door enkele Ayreon alumni op toetsen en backing vocals krijgen we hier een fenomenale show te zien en te horen. Nummers uit beide albums met enkel zorgvuldig gekozen tracks uit beider oeuvre zorgen voor een muzikaal hoogtepunt, met vooral een zéér goed bij stem zijnde Hansi.

Het spreekt vanzelf dat ook het publiek hier enorm enthousiast op reageerde.

Setlist

 1. Rites of Passage
 2. Heaven Denies
 3. Poor Man's Crusade
 4. Crimson King
 5. Love's Tragedy Asunder
 6. Burning Times (Iced Earth cover)
 7. Welcome to Dying (Blind Guardian cover)
 8. Wicked Witch (Acoustic)
 9. The Gunslinger
 10. Terror Train
 11. I Died for You (Iced Earth cover)
 12. Valhalla (Blind Guardian cover)
 13. Tear Down the Wall
 14. Gallows Pole
 15. My Last Sunrise
 16. Blood on My Hands
 17. Fiddler on the Green

Pictures © Wacken Open Air

 

Crazy Lixx

Na 2 muzikale hoogtepunten dalen we nu terug naar iets meer "down to earth" met het Zweedse Crazy Lixx. Deze band tapt zowel muzikaal, tekstueel als visueel uit hetzelfde vaatje als talloze andere glam en hair metal bands. Op zich doen ze dit niet onverdienstelijk, maar een diepe indruk laten ze hiermee ook niet na.

Setlist

 1. Wicked
 2. Blame It on Love
 3. Hell Raising Women
 4. Break Out
 5. Wild Child
 6. Walk the Wire
 7. Silent Thunder / Heatseeker
 8. XIII
 9. Rock and a Hard Place
 10. 21 Til I Die
 11. Ain't No Rest in Rock 'n' Roll

 

The Night Flight Orchestra

Deze Zweedse band werd in 2007 opgericht door leden van o.a. Soilwork en Arch Enemy. Met hun AOR-sound lijken ze hier op Wacken Open Air wel een beetje de vreemde eend in de bijt, maar het werkt wonderwel hier op de Headbangers Stage. De catchy melodieën, de vlekkeloze vertolking en de visuele aankleding zijn perfect om de talrijke aanwezigen compleet overstag te laten gaan.

Setlist

 1. Sometimes the World Ain't Enough
 2. Midnight Flyer
 3. Satellite
 4. Living for the Night-time
 5. Gemini
 6. Something Mysterious
 7. Paralyzed
 8. Can't Be That Bad
 9. 1998
 10. This Time
 11. West Ruth Ave

 

Opeth

Afsluiten doen we vandaag met Opeth, vreemd genoeg alweer een Zweedse band ... Wat begon als een death metal band in 1989 is ondertussen geëvolueerd tot een progressive rock band pur sang, tot grote wanhoop van sommige fans van het eerste uur, door wie vooral het achterwege blijven van de fenomenale growls van Mikael Åkerfeldt wordt ervaren als een groot gemis. Toch kan de band moeiteloos een alsmaar groter publiek bereiken, met een propvolle infield hier op Wacken als ultiem bewijs. Met een set die op 2 nummers na volledig uit de "cleane" albums put is de inzet van growls dan ook zeer beperkt.

Zoals steeds is het geheel vlekkeloos uitgevoerd, maar staat deze technische perfectie passie niet in de weg. Jammer genoeg werkt deze passie ook aanstekelijk op het overvloedig aanwezige publiek en worden de intensere/stillere momenten overvleugeld door duizenden al dan niet dronken Duitsers ...

Setlist

 1. Sorceress
 2. Ghost of Perdition
 3. The Devil's Orchard
 4. Cusp of Eternity
 5. Heir Apparent
 6. In My Time of Need
 7. The Drapery Falls
 8. Deliverance