EOD - Benefit For A Beautiful Child, 10 Maart - De Verlichte Geest

De crew van Evil Or Die organiseert wel eens vaker iets in De Verlichte Geest voor het goede doel. Zo hebben ze bv bij voorgaande edities al donaties gedaan aan dierenpark De Zonnegloed, of voor de heropbouw van VZW De Vortn Vis. Dit jaar echter viel de keuze op de zesjarige Robbe. Toen Robbe nog een baby was is er tijdens een operatie een medische fout gebeurd waardoor hij zonder zuurstof kwam met als resultaat een hersenverlamming. Een uitstekende reden dus om 6 bands op te trommelen en geld in te zamelen voor de aankoop van medische hulpmiddelen voor Robbe.

De eerste band is Citizinsane uit Brugge. Deze groove metal band heeft de ondankbare taak om de avond in te zetten terwijl het volk nog volop moet toestromen. De groep smijt zich volledig maar echt overtuigend was het niet, de groove zit er wel degelijk in maar na enkele nummers haakte ik af, de band slaagt er niet in om de aandacht te grijpen en vast te houden.

Ondertussen begint het volk toe te stromen en hier & daar zie je een shirt passeren van de volgende band, Ironborn! Ironborn kent zijn roots als een coverband die ondertussen ook eigen materiaal heeft, hun eerste EP kwam vorig jaar uit. Het was voor mij al even geleden dat ik Jan Versnick (ex Wizz Wizzard) nog eens op een podium zag en het mag gezegd zijn, Ironborn weet een goeie show op poten te zetten, mede dankzij enkele wel gekozen covers. Lekkere rechttoe rechtaan hard rock & heavy metal dus.

De volgende band komt zelf ook uit Roeselare en bestaat als sinds 2007. I The Exploder speelt Rock & Roll met een stevige scheut Stoner. Muzikaal zit het allemaal strak in elkaar maar toch ontbrak er net dat tikkeltje extra, wat meer interactie met het publiek zou zeker geen kwaad kunnen.

De change over naar Back To Back duurde wel even, maar na de set die deze cover band neergezet heeft, is alles vergeven! Sammy Peleman (bekend van After All) was op guest vocals en de show die Sammy samen met Jochen Mouton (vocals bij Enchantress) en co neerpootte kan alleen maar omschreven worden als een trip through memory lane! Electric Eye, He's A Woman, Balls To The Wall, Breaking The Law, Angel Witch, Rock The Night, Cowboys From Hell, Metal Church & Back To Back, het meebrul gehalte lag hoog. Zeer hoog! 

De programmatie van The Difference na Back To Back is eigenlijk een beetje ongelukkig, toegegeven, hun prog metal is uitstekend, maar het tempo ligt lager dan Back to Back waardoor het moeilijk is om terug in de juiste mind set te komen, ik denk dat hun set beter ten recht zou gekomen hebben moest Back To Back na hen spelen, maar de band blijft een aanrader, ze draaien al mee sinds 1996 en ze zijn volop aan het werk aan hun volgende schijf.

De headliner van dienst was een publiek geheim, aangekondigd als Helen Of Sparta op de facebook pagina kwamen de mannen van Fields Of Troy de boel afsluiten. Fields Of Troy is zonder twijfel een van mjn favoriete Belgische bands en ze hebben een (verdiende) sterke reputatie als live band en ook nu weer hebben ze bewezen dat ze, ondanks heel wat problemen met de monitors, die reputatie meer dan verdienen. De setlist bevatte ook enkele nieuwe nummers uit hun nieuw album welk uit komt op 31 Maart), Aphasia, My Temple Broken & Where Bones Have Dried. 

Uiteindelijk werd er meer dan €4000 opgehaald voor de kleine Robbe, Metal met een hart!