Kraken Rock & Metal Festival 2018

Release the Kraken! Op zaterdag 5 mei nam voor de vijfde keer het Kraken Rock & Metal plaats in Itter. Een metal party in het groene Waals Branant met fris bier en sterke bands? Sign me up! We beginnen de dag met een jonge band uit Bergen. Stand For brengt eerlijke rechttoe rechtaan heavy metal met een charismatische zanger. Ondanks het feit dat het meeste volk nog moet toekomen brengen deze jonge knapen een goede show met een strak samenspel en uitstekende zang. Zeer zeker een band om in de gaten te houden.

Met Phantom Elite komen we al aan aan de eerste buitenlandse band. Phantom Elite brengt symfonische metal in lijn met andere Nederlandse bands zoals Delain en co, en dat legt meteen ook een probleem met deze band bloot, de band staat best wel sterk op het podium maar de concurrentie in het genre is loodzwaar en ik mis toch wel net dat iets extra in hun show ondanks de uitstekende zang van Marina La Torraca. 

De keuze van de organisatie om midden in de dag een cover band te programmeren vond ik eerlijk gezegd raar. Meestal zie je dit op een after party. Een tribute of cover band moet nu eenmaal sterk in haar schoenen staan om stand te houden tussen alle andere bands en ik vrees dat Allience plays Iron Maiden niet stand kon houden. Iron Maiden is nu eenmaal niet de gemakkelijkste band om te coveren.

Tijd voor dé verrassing van de dag met Roadbound! Man wat was dat een vet optreden! Uitstekende Hard Rock van de bovenste plank waarop je in de wagen lekker luid op mee kunt brullen! Roadbound bewjst dat ze in Brussel weten wat Hard Rock is en Nicholas Brynin zijn stem past perfect bij de muziek. Graag meer van dit!

Van de Hard frigging Rock naar stevige Power Metal met Ethernity! Dat deze band een aardige show op poten kan stellen is al langer geen staatsgeheim, ook bij  AFM Records weten ze dat ondertussen een ook nu weer weten ze een strak optreden neer te zetten, Julie Colin heeft een krachtige, prachtige stem die perfect geaccentueerd wordt door de muziek.

Als we het over ras muzikanten hebben, dan kunnen we best even spreken over The Difference.Deze band staat al meer dan 20 jaar op de planken en dat is er aan te zien én te horen. Deze mannen zijn perfect op elkaar ingespeeld en meesters van het vak. Love them or hate them, deze band staat als een huis.

Na al dat Belgisch geweld tijd voor de volgende buitenlandse band. Whyzdom is een symfonische band uit Frankrijk dat nogal wat bombastische eigenschappen heeft. Het podium is duidelijk veel te klein voor deze band en muzikaal zit alles lekker snor, maar als ik 1 kritiek mag geven is dat de show te gemaakt is en hierdoor is  de spontaniteit is een beetje zoek. Fans van melodische metal moeten zeker deze band een kans geven.

Last but definitely not least, Skarlett Riot! Man wat is dit een leuk bandje uit Scunthorpe! Hevige moderne metalcore met de zoete stem van Skarlett, dat levert een unieke sound op. Het is zo'n beetje de tegenpool van Arch Enemy maar man wat klinkt het goed! Lekkere riffs gedragen door een gedreven drum & bass spel in combinatie met de haast kinderlijke, emotionele stem van Skarlett, het werkt aanstekelijk en dat was er aan te merken! De perfecte band om de avond mee af te sluiten.