Wacken Open Air 2018

Datum: 
donderdag, augustus 2, 2018 - 12:00

Met zowel Graspop als Hellfest achter de rug wordt het hoog tijd om ons een beetje voor te bereiden op de 29ste editie van Wacken Open Air.

Zoals elk jaar gaat dit festival door midden in de zomermaanden, met als laatste dag steevast de eerste zaterdag van augustus. DIt jaar is dat dus officieel van donderdag 2 augustus t.e.m. zaterdag 4 augustus. Minder bekend is het feit dat het festival al op woensdag start met de eindronde van de Wacken Metal Battle (https://www.metal-battle.com/), een competitie voor groepen zonder platencontract.

Aan deze competitie nemen bands uit meer dan 40 landen deel, uitgestuurd na het winnen van hard bevochten voorrondes in eigen land. In de prijzenpot zitten serieuze geldprijzen, ter beschikking gesteld door de Wacken Foundation, een non-profit opgericht ter bevordering en ondersteuning van hard rock en heavy metal (http://www.wacken-foundation.com/en/about-us/). Deze prijzen gaan van 5000€ voor de winnaars tot 1000€ voor de vijfde band. Voor de winnaars is er bovendien ook een optreden op de Full Metal Holiday in Mallorca voorzien, vlucht en logement inbegrepen.

Voor België wordt dit jaar de Kempense thrash/core formatie Behind Bars uitgestuurd, die na een eerste ronde uit meer dan 100 bands geselecteerd werden om samen met 17 andere groepen deel te nemen aan de drie voorrondes (in Limburg, Henegouwenen West-Vlaanderen), om uiteindelijk door een jury van publiek, pers en kenners tot winnaar gekroond te worden. Van de inzendingen uit andere landen (zo divers als Oekraïne, Indonesië, Litouwen, Libanon, ...) is er momenteel slechts één naam die min of meer een belletje doet rinkelen en dat is de Israëlische inzending Shiran, een "heavy and melodic groove metal band" rond zangeres Shiran Avayou, die ook de rol van Bruce Dickinson waarneemt in de Iron Maiden tribute band "Prowlers".

In totaal staan er op het festival zelf 163 bands, verspreid over 8 podia. Ook hier zijn een aantal Belgische inzendingen bij, met name Evil Invaders, Spoil Engine en Diablo Blvd. Zoals steeds zijn natuurlijk ook de Duitse bands goed vertegenwoordigd, en dit in zowat alle subgenres, met het zwaartepunt op:

  • de folk (al dan niet metal) van Dartagnan, Feuerschwanz, Pampatut, Schandmaul, In Extremo, Vogelfrey, Wirrwahr, Bannkreis
  • de klassiekers: Doro, Dirkschneider, Die Apokalyptischen Reiter, Destruction, Helloween, Running WIld, "Onkel" Tom Angelripper

Gezien het steeds grotere aanbod aan metal festivals die allen in dezelfde vijver vissen is het natuurlijk onvermijdelijk dat er een aantal bands de revue passeren die we deze zomer reeds aan het werk zagen en dan denken we bijvoorbeeld aan Arch Enemy, Arkona, Dool, Ghost, Heilung, Judas Priest, Madball, Mantar, Nightwish, Sons of Apollo, Tremonti, Watain en Zeal & Ardor. De meeste van deze bands hebben op de vorige festivals echter dermate goed gepresteerd dat het zeker geen straf is hen opnieuw te bekijken en beluisteren.

Zoals stilaan ook een traditie aan het worden is op Wacken staan er ook enkele "vreemde eenden in de bijt" geprogrammeerd. Dit jaar denken we daarbij vooral aan Fischer-Z en Fish (de originele frontman van Marillion).

Verder kijken we ook uit naar enkele bands die zich niet zo dikwijls in Europa, of zelfs überhaupt op een podium, laten zien: Dokken, Lee Aaron, Mr. Big, Samael.

Afhankelijk van hoe de programmatie opgesteld is (dikwijls heel frustreren met zoveel podia en bands) gaat onze interesse zeker ook uit naar o.a. Adler's Appetite, Amorphis, Behemoth, Betontod, Blues Pills, Dimmu Borgir, Heidevolk, Korpiklaani, Long Distance Calling, Manilla Road, Nazareth, Oomph!, Riot V ...

Zoals je merkt wordt het een zwaar programma: meer dan 50 bands op 3 dagen, en dan tellen we de bands van de Wacken Battle er nog niet eens bij 

Voor het alfabetische overzicht van alle bands op de 3 festivaldagen kan je terecht op https://www.wacken.com/en/bands/bands-billing en voor een muzikale bloemlezing uit het aanbod kan je terecht bij de Spotify playlist die de organisatie aangemaakt heeft.

Locatie: 
Wacken
D-25596 Wacken
Duitsland